Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Tuky Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv. mastných) kyselin s trojmocným alkoholem glycerolem. Řadí se mezi jednoduché lipidy. Zpravidla jsou esterifikovány všechny tři hydroxyskupiny glycerolu, proto jde o triacylglyceroly. Triacylglyceroly mohou obsahovat tři shodné acylové zbytky, nebo může být každá hydroxyskupina esterifikována rozdílnými kyselinami. Mastná kyselina Glycerol
Esterifikace je reakce alkoholu s kyselinou nebo s jejím derivátem za vzniku esteru a vody. Mechanizmus reakce lze rozepsat do 7 kroků. Karboxylová kyselina Alkohol Ester Voda
+ -3H2O
S rostoucím počtem uvažovaných mastných kyselin roste i počet možných triacylglycerolů. Uvažujeme-li 50 možných mastných kyselin, počet tuků narůstá k několika desítkám tisíců. Ve skutečnosti jsou však přírodní tuky tvořeny hlavně třemi mastnými kyselinami, a to kyselinou olejovou, linolovou a palmitovou. kyselina olejová kyselina linolová kyselina palmitová
Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin. Dalším základním dělením je dělení na tuky rostlinné a tuky živočišné. kapalné (oleje) s převahou nenasycených mastných kyselin, získáváme je z rostlin lisováním např. slunečnicový, olivový tuhé obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, mají živočišný původ např. vepřové sádlo, jelení lůj, z živočišných tkání se vytavují nebo vyluhují organickými rozpouštědly ( extrakce) Nasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu. Nenasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu.
Funkce tuků v živých organismech jsou zásobní látky mají tepelněizolační a ochrannou funkci orgánů strukturní - podílejí se na výstavbě buněk Vlastností tuků mají nízkou teplotu tání Jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech jsou lehčí než voda a hydrofóbní žluknou = rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny, změna barvy tuku a zápachu hydrofilní je látka přitahující vodu hydrofobní je látka odpuzující vodu
Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 11.2.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky http://laguna.fmedic.unam.mx/~evazquez/0403/triacilgliceridos.html http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid http://thescienceofmatter.blogspot.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trimyristin-3D-vdW.png http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE9/tuky.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Mastn%C3%A1_kyselina http://zena-in.cz/clanek/tuky-ze-je-nemusite/kategorie/diety/rubrika/vareni http://www.pherobase.com/database/kovats/kovats-detail-palmitic%20acid.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_olejov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_linolov%C3%A1