NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
NEUROTECHNOLOGIE PŘI STUDIU A V PRACOVNÍM PROCESU
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy automatického řízení 1
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dobrý den Horská klinika 2011.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
Specifické poruchy učení
UČENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Rešerše.
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pedagogika školního sportu
Má země Česká republika.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Synergie manažerského týmu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Psychologie test.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Název projektu: Moderní škola
Výběrové kempy v Policii ČR
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Vendula Večeřová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kognitivní (poznávací) procesy
První pomoc.
Když vás potká vyhoření
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Diagnostika dítěte předškolního věku
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU MUDr.Michaela Paszysová,CSc. Ing.Daneš Koťátko EEG INSTITUT Praha 2017 www.eeginstitut.cz

NEUROTECHNOLOGIE Neurotechnologie je vědou, jejímž cílem je rozvoj a optimalizace funkcí mozku člověka, hlavně funkcí kognitivních, intelektuálních a emocionálních. Mozek je hlavním řídícím orgánem lidského těla. Optimalizace funkcí mozku je zároveň optimalizací všech biologických pochodů v těle. Funkce kognitivní (poznávací): soustředění, paměť - krátkodobá, dlouhodobá, topografická, na tváře aj., myšlení, inteligence, vnímání, představivost, vizuálněmotorická koordinace, lateralita, řeč, čtení, počty, grafomotorika, a jiné. Je oborem INTERDISCIPLINÁRNÍM aplikovaným do medicÍny, psychologie, pedagogiky, sportu, umění – všude tam, kde je potřeba být kreativní.

NEUROTECHNOLOGIE A UČENÍ Za pomoci neurotechnologických metod se můžeme naučit rychle hluboce relaxovat. Archimedes, Newton, Darwin – tito velmi kreativní vědci tvořili svoje nejlepší myšlenky během relaxace – Archimedes ve vaně, Newton ležící pod jabloní, Darwin při pozorování krajiny z kočáru. UČENÍ PROBÍHÁ RYCHLEJI BĚHEM RELAXACE TĚLA, S NÁSLEDNÝM SPÁNKEM PO UČENÍ, VE KTERÉM SE V MOZKU UKLÁDAJÍ ZÍSKANÉ INFORMACE. A to nejen v případě lidí zdravých (dětí i dospělých), ale také u lidí s poruchami nebo chorobami mozku.

STIMULACE PLASTICITY MOZKU Nárůst mozkových buněk, jak neuronů a jejich větvení, tak i nárůst glií Nárůst počtu synapsí neuronů Narůst neurotransmiterů na synapsích Rozšíření a aktivita mozkových drah Učení podporuje rozrůstání příslušných mozkových struktur – příklad fMRI v souvislosti s užíváním prstů při čtení slepeckého písma u osob, které ztratili zrak během života, nebo londýnští taxikáři ve srovnání s jinými obyvateli Londýna přestavba strutury a funkce mozku

NEUROTECHNOLOGICKÉ METODY BIOFEEDBACK EEG BIOFEEDBACK MULTIMODÁLNÍ BIOFEEDBACK MINDBALL AVS-AVE PSYCHOHYDROTERAPIE JINÉ – např.magnetická či elektrická stimulace mozku, psychická houpačka

METODY BIOFEEDBACK Využívají lékařských přístrojů k měření mnoha funkcí např. činnosti mozku, rytmu srdce, dýchání, teploty, svalové činnosti atd. Zrcadlí funkce, které probíhají bez našeho vědomí, ale na které můžeme mít vliv, jestliže jsme o nich informováni ihned a stále, počínajíc funkcí mozku, srdce, plic, krevního oběhu, povrchové teploty kůže, napětí svalů celého těla. (biofeedback = biologická zpětná vazba tj. informace o naší fyziologii)

TRÉNINKY BIOFEEDBACK Díky tréninku je člověk schopen časem ovlivnit tělesné pochody, které jinak nejsou ovladatelné vůlí. Je to trénink mozku a kontroly těla – poznání našich tělesných reakcí. Terapeut pomáhá nasměrovat terapii – je koučem, průvodcem, může použít i řízenou vizualizaci, sugesci, afirmaci, aj. S poznáním způsobu reakce na podnět se můžeme začít učit, jak se měnit = NÁSTROJ PRO ZLEPŠENÍ FUNKCE MOZKU I CELÉHO TĚLA. TRÉNINK JE HRAVÝ A NENÁSILNÝ, NENÍ NÁVYKOVÝ A JEHO EFEKT JE DLOUHODOBÝ. Pro pracovníky ve výrobním procesu, žáky a studenty je tato metoda ideální.

EEG BIOFEEDBACK Tréninkem psychických, neuropsychických a psychosomatických funkcí na úrovni centrální nervové soustavy, je možné se naučit harmonizovat a kontrolovat svůj mozek. Během dne i noci je možné rozlišit mentální stavy /behaviorální stavy/, které se liší bioelektrickou aktivitou mozku. Tu měříme za pomocí EEG – elektroencefalografu. Různé mentální stavy mají různé zastoupení různých mozkových vln. Jestliže nejsou ve správném poměru, vznikají zdravotní obtíže – tělesné i psychické.

JAK SE PROVÁDÍ EEG BIOFEEDBACK Čidla lepí se na hlavu a uši, hlavice přístroje zvyšuje napětí signálu mozku a počítač ho analyzuje. Na jedné obrazovce terapeut vidí křivku EEG a výpočty, na druhé obrazovce vidí trénovaný cílenou okamžitou zpětnou vazbu v podobě videohry. Zpětná vazba je informace, jak vypadá vzorec mozkových vln v konkrétním okamžiku. Tato informace je převedena do vizuální podoby videohry, která se hraje jen silou myšlenky, tj. silou aktivity mozku. Když narůstá aktivita v žádoucím pásmu vln, hra se trénovanému daří, obdrží odměnu zvukovou, někdy i dotykovou. Když narůstají nežádoucí pásma, úspěch ve hře mizí.

1. POMALÉ VLNY DELTA 0-3Hz A THETA (4 - 7Hz) 2. VLNY ALFA (8 - 12Hz) MOZKOVÉ VLNY 1. POMALÉ VLNY DELTA 0-3Hz A THETA (4 - 7Hz) 2. VLNY ALFA (8 - 12Hz) 3. RYCHLÉ VLNY BETA (nad 13Hz) A GAMMA (nad 35Hz) Delta – spánek, theta – meditace nebo ospalost, alfa – relaxace oči zavřené. Beta – oči otevřené, člověk myslí, tvoří, gamma – nestálé pásmo integrace funkcí, neobyčejné výsledky (např. sportovní nebo umělecké výkony), nebo pocity (např. orgasmus). STRES = zamknutí se do spirály stresu z níž se těžko dostáváme – působením stresových hormonů se zvyšuje frekvence mozku, která neumožní spát. Vysoká beta (nad 22 Hz) je spojena s napětím, trémou, neklidem, není možné usnout, protože abychom usnuli, musí mozek snížit frekvenci vln do hladiny théta a delta.

SCHÉMA EEG BIOFEEDBACKU

VYUŽÍTÍ EEGBFB PRO VÝROBNÍ PROCES, NEZAMĚSTNANĚ, ŽÁKY A STUDENTY JAKO NÁSTROJE PRO ZDOKONALOVÁNÍ MOZKU I CELÉHO TĚLA Pro zrychlení a zlepšení výkonů, zvýšení kreativity Pro podpoření špičkových výkonů v profesi Pro rychlé naučení se cizích jazyků Pro lepší výsledky ve sportu i umění Pro osobní rozvoj a ovládání emocí Pro odstranění trémy, stresu, nízkého sebevědomí Pro rychlé a správné rozhodování, lepší koncentraci, čas reakce, trénink paměti Pro udržení mentální čilosti Pro rychlý přechod ze stavů energo- náročných do stavů energii šetřících

PORUCHY VZORCE EEG Deprese - nedostatek beta 1 vlevo v predcelni a celni oblasti a obrácená topografie amplitudy v oblasti okcipitální Úzkost – nadměrné množství beta 2 v oblasti okcipitální nebo nad všemi oblastmi mozku, stres –něco méně než v úzkosti Tiki – nadměrně pásma vln theta Poúrazové stavy, epilepsie – nadměrné množství theta a delta a také abnormální grafoelementy ADHD - mnoho vln theta a někdy i rychlých vln beta v oblastech, kde mají být pomalejsší vlny – mnoho typu AD-HD ADD – nadměrně mnoho pomalých vln – porucha soustředění Dyslexie, dyskalkulie – mozek má chybnou strukturu v oblasti skraně = mnoho pomalých vln v skrani vlevo

VYUŽITÍ PRO ŠKOLY, FIRMY, ORGANIZACE A STÁTNÍ SPRÁVU Novinka pro školení v pracovním procesu, pro školy pro psychologa, pedagoga, ppp – analytická metoda zobrazující práci mozku. Hledání rezerv, možnost detekce a léčby různých poruch učení, porozumění a komunikace (např. dyslexie), poruch řeči (např. koktavosti), poruch pozornosti, paměti, spánku, chování, syndromu vyhoření, pomalého tempa práce, nepozornosti, paměti u dětí i dospělých. Využití pro zvýšení výkonů, zvýšení IQ. Součást výuky cizích jazyků. Možnost demonstrace a přednášek, jak čelit stresu, jak se zdokonalovat, jak dosáhnout úspěchu. Možnost zlepšení funkce imunitního systému a snížení nemocnosti. Snižování stresu a zlepšování výkonnosti.