Energeticky bohatá poživatina,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přepočty surovinových norem
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energetická hodnota potravin (EH)
Spotřební a energetické daně
Náležitosti nápojových lístků
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potravinářské zbožíznalství
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba dezertních hmot 2
Donuty.
Energetická hodnota dětské výživy
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vlastnosti alkanů.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Energeticky bohatá poživatina, ČOKOLÁDA Energeticky bohatá poživatina, která dobyla svět

Definice čokolády - kakaová hmota Složení: (kakaový prášek a kakaové máslo), - cukr Vyhláška 76/2003 Sb. o obsahu látek (dle nařízení EU č. 1169/2011)

Vyhláška určuje: Povolené oleje: Illipe, Palmový olej, Sal, Shea, Kokům gurgi, olej z jader manga Minimální obsah kakaové hmoty: hořká čokoláda 35% mléčná čokoláda 25% bílá čokoláda (kakaové máslo) 20% čokoláda na vaření 20%

Definice druhů čokolád min. 35 % kakaové hmoty, kvalitní min. 50 % nemá obsahovat mléčnou sušinu MLÉČNÁ min. 25 % kakaové hmoty, kvalitní min. 30 % mléčné součásti min. 14 % až 25 %, BÍLÁ min. 20 % kakaového másla ČOKOLÁDA NA VAŘENÍ – viz hořká čokoláda

Hořká čokoláda

Mléčná čokoláda

Bílá čokoláda

Theobroma cacao (kakaovník pravý) Pojmenoval Carl von Linné v roce 1753 Základní odrůdy: Criollo, Forastero, Trinitario Roste v oblastech do max. výšky 600 m nad mořem Plody zrají 140 dní, plod má 20-50 bobů Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghana

Theobroma cacao Plod kakaovníku

Změny v procesu Kakaové boby

Energetická a nutriční hodnota Nařízením EU je určeno, že na přebalu výrobku musí být výrobcem uvedeno: Energetická hodnota poživatiny Průměrná 100 g čokoláda obsahuje 2 000 kJ Přepočet 4,2 kJ = 1 kcal2. 2. Nutriční hodnota popisující obsažené látky, přínosné pro tělo člověka

Pozitiva čokolády ve stravě nezvyšuje cholesterol v krvi - snižuje krevní tlak obsahuje anandamin, arginin, dopamin, tryptofan, fenylethylamin velmi malé množství kofeinu zdroj rychle využitelné energie

Hodnocené výrobky

Hodnocení kvality vybraných čokolád ČOKOLÁDA Energetická hodnota ve 100 g Kakao Mléčná sušina Další látky Hodnocení čokolády Lindt hořká 2 169 kJ min. 47% - aroma vanilin středně kvalitní hořká Figaro hořká 2 120 kJ min. 43% sušené odstředěné mléko aroma mléčná sušina sekvalitní hořká čokoláda Milka mléčná 2 214 kJ min. 30% sušené mléko, syrovátka lískooříšková pasta chutná mléčná čokoláda Shogetten mléčná 2 332 kJ sušená smetana, sušené plnotučné mléko kvalitní mléčná čokoláda Fin Carré bílá 2 381 kJ sušené plnotučné mléko, sušená smetana, sušená syrovátka přírodní vanilkové aroma kvalitní bílá čokoláda Orion bílá 2339 kJ sušené plnotučné mléko vanilkový extrakt nedostatečně informující obal Fin Carréna vaření 2 276 kJ min. 52% Přírodní vanilkové aroma kvalitní hořká čokoláda Orion na vaření 2 144 kJ min.28% rostlinné tuky, přidaný kakaový prášek nekvalitní čokoláda, není vhodná ani na vaření

Fenomén Studentská pečeť ČOKOLÁDA Energetická hodnota ve 100 g Kakao Studentská směs Další látky Hodnocení čokolády Studentská pečeť hořká 2 075 kJ 39 % arašídy 12 %, 12 % želé, 12 % rozinky rostlinné tuky CBE, mléčný tuk, kakaové máslo Nejedná se o čokoládu, ale tzv. čokoládovou pochoutku vyrobce Nestlé → největší čokoládovna Orion od roku 1896 v roce 1975 přimíchána tzv. studentská směs Mléčná pečeť obsahuje 27 % kakaových součástí

Rozpuštěná čokoláda

(vejce, cukr, mouka, máslo) Čokoládová sušenka domácí výroba 70 % čokolády, 30 % ostatní suroviny (vejce, cukr, mouka, máslo) Cena na 1 ks: 1 Kč suroviny 1 Kč práce

Zdroje https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003- 76#oddil5 http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin /92253.aspx pixabay.com Foto výrobků a produktů: vlastní Další zdroje viz. moje maturitní práce