Energeticky bohatá poživatina, ČOKOLÁDA Energeticky bohatá poživatina, která dobyla svět
Definice čokolády - kakaová hmota Složení: (kakaový prášek a kakaové máslo), - cukr Vyhláška 76/2003 Sb. o obsahu látek (dle nařízení EU č. 1169/2011)
Vyhláška určuje: Povolené oleje: Illipe, Palmový olej, Sal, Shea, Kokům gurgi, olej z jader manga Minimální obsah kakaové hmoty: hořká čokoláda 35% mléčná čokoláda 25% bílá čokoláda (kakaové máslo) 20% čokoláda na vaření 20%
Definice druhů čokolád min. 35 % kakaové hmoty, kvalitní min. 50 % nemá obsahovat mléčnou sušinu MLÉČNÁ min. 25 % kakaové hmoty, kvalitní min. 30 % mléčné součásti min. 14 % až 25 %, BÍLÁ min. 20 % kakaového másla ČOKOLÁDA NA VAŘENÍ – viz hořká čokoláda
Hořká čokoláda
Mléčná čokoláda
Bílá čokoláda
Theobroma cacao (kakaovník pravý) Pojmenoval Carl von Linné v roce 1753 Základní odrůdy: Criollo, Forastero, Trinitario Roste v oblastech do max. výšky 600 m nad mořem Plody zrají 140 dní, plod má 20-50 bobů Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghana
Theobroma cacao Plod kakaovníku
Změny v procesu Kakaové boby
Energetická a nutriční hodnota Nařízením EU je určeno, že na přebalu výrobku musí být výrobcem uvedeno: Energetická hodnota poživatiny Průměrná 100 g čokoláda obsahuje 2 000 kJ Přepočet 4,2 kJ = 1 kcal2. 2. Nutriční hodnota popisující obsažené látky, přínosné pro tělo člověka
Pozitiva čokolády ve stravě nezvyšuje cholesterol v krvi - snižuje krevní tlak obsahuje anandamin, arginin, dopamin, tryptofan, fenylethylamin velmi malé množství kofeinu zdroj rychle využitelné energie
Hodnocené výrobky
Hodnocení kvality vybraných čokolád ČOKOLÁDA Energetická hodnota ve 100 g Kakao Mléčná sušina Další látky Hodnocení čokolády Lindt hořká 2 169 kJ min. 47% - aroma vanilin středně kvalitní hořká Figaro hořká 2 120 kJ min. 43% sušené odstředěné mléko aroma mléčná sušina sekvalitní hořká čokoláda Milka mléčná 2 214 kJ min. 30% sušené mléko, syrovátka lískooříšková pasta chutná mléčná čokoláda Shogetten mléčná 2 332 kJ sušená smetana, sušené plnotučné mléko kvalitní mléčná čokoláda Fin Carré bílá 2 381 kJ sušené plnotučné mléko, sušená smetana, sušená syrovátka přírodní vanilkové aroma kvalitní bílá čokoláda Orion bílá 2339 kJ sušené plnotučné mléko vanilkový extrakt nedostatečně informující obal Fin Carréna vaření 2 276 kJ min. 52% Přírodní vanilkové aroma kvalitní hořká čokoláda Orion na vaření 2 144 kJ min.28% rostlinné tuky, přidaný kakaový prášek nekvalitní čokoláda, není vhodná ani na vaření
Fenomén Studentská pečeť ČOKOLÁDA Energetická hodnota ve 100 g Kakao Studentská směs Další látky Hodnocení čokolády Studentská pečeť hořká 2 075 kJ 39 % arašídy 12 %, 12 % želé, 12 % rozinky rostlinné tuky CBE, mléčný tuk, kakaové máslo Nejedná se o čokoládu, ale tzv. čokoládovou pochoutku vyrobce Nestlé → největší čokoládovna Orion od roku 1896 v roce 1975 přimíchána tzv. studentská směs Mléčná pečeť obsahuje 27 % kakaových součástí
Rozpuštěná čokoláda
(vejce, cukr, mouka, máslo) Čokoládová sušenka domácí výroba 70 % čokolády, 30 % ostatní suroviny (vejce, cukr, mouka, máslo) Cena na 1 ks: 1 Kč suroviny 1 Kč práce
Zdroje https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003- 76#oddil5 http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin /92253.aspx pixabay.com Foto výrobků a produktů: vlastní Další zdroje viz. moje maturitní práce