EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Bakalářský studijní obor Marketing a obchod
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Na začátek malý test: Poznáte poněkud „zašifrovaná“ česká rčení
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
VŠFS P.B.. prezentace VŠFS, Partneři Generální partner Hlavní partneři.
Příprava na výkon povolání
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Výroční zpráva za rok 2014 Vysokoškolské vzdělávací programy Bakalářské studium Magisterské studium Studijní obor Ekonomika – řízení lidských zdrojů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
1 Gymnázia z pohledu statistických dat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané výsledky ze šetření DOKTORANDI 2014 Jakub Fischer, Kristýna Vltavská a kol. Liberec,
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Základní výsledky šetření postojů a životních podmínek studentů vysokých škol v České republice Jakub Fischer, Kristýna Vltavská a kol. Praha, říjen.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Celoživotní vzdělávání z pohledu UIS
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
EUROSTUDENT VI Základní výsledky šetření postojů a životních podmínek studentů vysokých škol v České republice Jakub Fischer, Kristýna Vltavská.
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Mgr. Jana Malá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Transkript prezentace:

EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30. 3. 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Struktura prezentace Představení šetření EUROSTUDENT VI Typ studované školy před nástupem na VŠ Studijní neúspěšnost na vysoké škole Zájem o účast na zahraničních mobilitách Zájem o pokračování ve studiu v zahraničí Jazyková vybavenost studentů vysokých škol Vyhlídky na národním i mezinárodním trhu práce

Cíl šetření Získat informace o životních podmínkách a postojích studentů bakalářského, magisterského a navazujícího magisterského studia v České republice Okruh otázek: Studium na VŠ v souvislostech Období před nástupem na VŠ Studijní neúspěšnost, přestávky ve studiu Vyhlídky na období po ukončení studia Vztah ke škole Životní podmínky Mobilita a jazyková vybavenost studentů Zdravotně znevýhodnění Šetření proběhlo v rámci celoevropského projektu EUROSTUDENT, což determinovalo většinu otázek položených v dotazníku.

Řešitelský tým doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D. – hlavní garant šetření Ing. Kristýna Vltavská, Ph.D. – vedoucí řešitelského týmu Ing. Michaela Brázdilová Ing. Hana Lipovská Ing. Petr Mazouch, Ph.D. Bc. Veronika Ptáčková Ing. Martina Šimková, Ph.D. Ing. Martin Voldřich – informační a technická podpora Řešitelé děkují za velmi účinnou kolegiální spolupráci a podporu Odboru vysokých škol MŠMT, Studentské komoře Rady vysokých škol, zúčastněným školám, jejich představitelům a pracovníkům, studentům, kteří se šetření zúčastnili a vyplnili dotazník.

Základní popis šetření Osloveny všechny vysoké školy v ČR Zapojeno 24 z 26 veřejných vysokých škol (VVŠ), jedna ze dvou státních vysokých škol (StVŠ), 21 soukromých vysokých škol (SVŠ) Osloveni všichni studenti Bc., Mgr. a NMgr. studia studující v českém studijním programu na některé ze škol zapojených do šetření takto silný záběr umožňuje zpracovat jak individuální zprávy pro řadu vysokých škol, v některých případech i v podrobnějším členění, tak i tematické zprávy či prezentace za určité skupiny studentů Dvě formy rozeslání informace vybraným studentům (přímo či prostřednictvím vysokých škol) Do šetření vstoupilo 22 207 studentů, z toho 16 653 zahrnuto do zpracování Data převážena podle údajů v SIMS

Struktura souboru po převážení 87 % studentů VVŠ/StVŠ*, 13 % SVŠ 42 % mužů, 58 % žen 29 % ve věku do 21 let, 41 % ve věku 22-24 let, 18 % ve věku 25-29 let a 12 % ve věku 30 let a více 63 % studentů bakalářských programů, 9 % dlouhých magisterských, 28 % navazujících magisterských programů 80 % studentů v prezenční formě, 20 % v kombinované 35 % se řadí do třetiny nejlepších, 60 % do třetiny průměrných a 5 % do třetiny nejhorších * VVŠ a StVŠ dále v národní zprávě i v prezentaci označeny společně jako VVŠ

Typ studované školy před nástupem na vysokou školu (%) Více než polovina studentů (54 %) přichází studovat z gymnázií. Více než třetina studentů (35 %) absolvovala střední odbornou školu.

Typ studované školy podle věku (%) S ohledem na specifika VŠ studentů ve věku 30+ se veškeré další grafy týkají pouze studentů ve věku do 29 let včetně.

Typ studované školy podle skupiny oborů studia (%)

Typ studované školy podle vzdělání rodičů (%) Typ studované školy silně závisí na vzdělání rodičů. Na gymnázia jde 75 % dětí otců s VŠ vzděláním, ale jen 40 % dětí otců bez maturity. Podle vzdělání matky jsou rozdíly podobné.

Typ studované školy podle sociálního postavení rodičů (%) Typ studované školy závisí i na sociálním postavení rodičů. Sociální selektivita vzdělávacího systému v ČR se tedy projevuje již při výběru střední školy.

Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti (%) Míra studijní neúspěšnosti na vysokých školách se neliší mezi studenty přicházejícími z gymnázií a z jiných škol, je však výrazně nižší pro studenty z víceletých gymnázií než ze čtyřletých.

Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti podle věku (%) Míra studijní neúspěšnosti (nepřekvapivě) roste s věkem.

Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti podle věku a typu studované střední školy (%) Podrobnější data podle věkových skupin potvrzují rozdíly mezi studenty ze čtyřletých a víceletých gymnázií (rozdíl 4-5 p.b.).

Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole

Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole Studenti z gymnázií se výrazně častěji účastní semestrálních pobytů na zahraniční vysoké škole.

Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole V bakalářském i magisterském studiu mírně častěji plánují vyjet studenti z víceletých gymnázií oproti studentům z gymnázií čtyřletých.

Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Podíl studentů, kteří se zúčastnili zahraničního pobytu nebo se jej plánují zúčastnit, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Ano, byl/a ZŠ + SŠbM 3,5 6,5 7,9 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 5,8 9,2 11,9 VŠ (Bc. + Mgr.) 5,3 11,4 13,3 VŠ (Ph.D.) 9,7 17,7 19,4 Ne, ale plánuji ho 20,9 32,6 34,1 24,7 29,5 33,4 32,5 33,6 35,2 18,1 U studentů z gymnázií je dosavadní míra účasti na zahraničním pobytu vzděláním rodičů ovlivněna, zájem o výjezd v budoucnu však již tímto ovlivněn není.

Volba země pro další studium (%) Studenti z gymnázií častěji plánují pokračovat po vysoké škole v dalším studiu v zahraničí.

Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Podíl studentů, kteří plánují další studium v zahraničí, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Lyceum Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium VOŠ Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 1,1 2,8 3,1 2,0 4,3 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 3,2 3,0 4,7 6,2 4,2 VŠ (Bc. + Mgr.) 5,7 3,6 7,1 8,0 9,1 VŠ (Ph.D.) 0,0 6,9 12,1 Zájem o pokračování studia v zahraničí je ovlivněn jak typem studované školy, tak vzděláním rodičů.

Hodnocení jazykových kompetencí – angličtina podle typu střední školy (%) Studenti z gymnázií mají výrazně lepší znalost angličtiny, lépe jsou na tom studenti z gymnázií víceletých.

Hodnocení jazykových kompetencí – němčina podle typu střední školy (%) U znalostí němčiny již rozdíly nejsou tak silné…

Hodnocení jazykových kompetencí – ruština podle typu střední školy (%) … a znalosti ruštiny jsou u studentů vysokých škol téměř zanedbatelné.

Hodnocení šancí na trhu práce podle vzdělání otce (%) Šance na národním i mezinárodním trhu práce jsou ovlivněny vzděláním rodičů…

Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Podíl studentů, kteří hodnotí své šance na národním trhu práce jako velmi dobré a spíše dobré, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 59,6 60,6 63,9 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 62,5 68,6 VŠ (Bc. + Mgr.) 65,7 70,3 69,7 VŠ (Ph.D.) 54,8 64,3 74,3 …i typem školy studované před nástupem na VŠ.

Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Podíl studentů, kteří hodnotí své šance na mezinárodním trhu práce jako velmi dobré a spíše dobré, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 27,4 28,2 35,3 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 25,7 33,2 38,4 VŠ (Bc. + Mgr.) 30,9 38,5 42,4 VŠ (Ph.D.) 36,0 36,4 45,6 Rozdíly jsou silnější v případě vyhlídek na mezinárodním trhu práce.

Hodnocení šancí na národním trhu práce studentů, kteří absolvovali gymnázium, podle skupiny oborů studia (%) Šance na národním trhu práce se u studentů přicházejících z gymnázií výrazně liší podle studovaného oboru na vysoké škole.

Hodnocení šancí na mezinárodním trhu práce studentů, kteří absolvovali gymnázium, podle skupiny oborů studia (%) Na mezinárodním trhu práce je pořadí oborů podobné, s výjimkou dvou specificky národních oborů (právo, učitelství).

Hlavní závěry Gymnázia jsou klíčovým dodavatelem studentů vysokých škol, zejména studentů ve věku do 29 let včetně. Typ školy studované před nástupem na VŠ se liší podle vzdělání i sociálního postavení rodičů i podle studovaného oboru. Studijní neúspěšnost na vysoké škole je nižší u studentů víceletých gymnázií. Studenti z gymnázií se výrazně častěji účastní semestrálních pobytů na zahraniční vysoké škole a mají i větší zájem o pokračování ve studiu v zahraničí. Studenti z gymnázií jsou lépe jazykově vybaveni, zejména angličtinou. Vyhlídky na národním i mezinárodním trhu práce se liší podle vzdělání rodičů a typu studované střední školy, ale zejména podle oboru studia.

fischerj@vse.cz kristyna.vltavska@vse.cz Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz