Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Potraviny rostlinného původu
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_3964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
TĚSTOVINY Lucie Machačová.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_3964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: Moderní škola
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Mlýnské obilné výrobky
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Potraviny rostlinného původu Mlýnské výrobky Zdroj:http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm Šebelová, M., Potraviny a výživa 16.9.2017

Obsah Charakteristika a význam Složení Skladování Druhy mouky Druhy těstovin Pekařské výrobky

Charakteristika Vyrábí se semletím obilných zrn pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo kukuřice U nás se ve většinou využívá pšeničná mouka a žitná k přípravě chleba Z mouky jsou pak vyráběny další výrobky jako jsou těstoviny, pekařské výrobky Mlýnské výrobky a výrobky z mouky patří mezi nejzákladnější potraviny

Složení Mouka Těstoviny Pekařské výrobky V podstatě stejné jako obilovina z níž je mouka připravená Těstoviny Obsahují +vodu, vejce, sůl, další přísady dle druhu Pekařské výrobky Obsahují +vodu, kypřící prostředky, koření Bílkoviny • Tuky • Sacharidy • Vláknina • Minerální látky – Ca, Fe, Mg • Vitamíny B1, B2 Kurkuma, špenát, bazalka, kari, barvivo ze sépií

Skladování V suchu V temnu Ve větratelných místnostech Dbát na ochranu před škůdci Nesušené těstoviny se skladují při teplotě do +10 °C Pekárenské výrobky se skladuje krátkodobě v dobře větratelných prostorech

Druhy mouky Hrubá mouka Polohrubá mouka Hladká mouka Celozrnná mouka používá se k vaření – knedlíky, noky, těstoviny. Polohrubá mouka je vhodná k pečení. Hladká mouka je nejjemnější, používá se na některé moučníky, obalování, zásmažky. Celozrnná mouka je semletá z celého zrna, je biologicky hodnotná, ale pro vyšší obsah vlákniny hůře stravitelná. Celozrnná mouka graham jemnost mletí odpovídá přechodu mezi hrubou moukou a krupicí.

Označení mouky Mouky mají kromě názvu ještě číselné označení Příklad T 400 – 1800 číslo označuje vymletost, obsah lepku a barvu T450 polohrubá mouka pšeničná T530 hladká mouka pšeničná T960 mouka žitná T1800 mouka žitná celozrnná Čím menší číslo je barva bělejší, čím větší číslo tím více vymletá a obsahuje méně lepku. Tím hůře kyne

Druhy těstovin Vaření al dente – na zkus tuhé Jsou i barevné

Druhy těstovin Podle složení Podle délky Podle plnění vaječné ( 3 – 5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1kg mouky) vaječné s mlékem bezvaječné rýžové – nudle, papír, skleněné nudle (z Číny) Podle délky dlouhé středně dlouhé krátké Podle plnění Plněné Neplněné Délka : špagety, makarony široké nudle, nudle do polévky kolínka, fleky, mušle Plněné: ravioli, tortellini

Pekařské výrobky

Druhy chleba Světlý chléb Tmavý chléb konzumní, připravený ze stejného dílu žitné a pšeničné mouky s přísadou kmínu pšeničný z hladké mouky Výražkový Tmavý chléb konzumní, liší se podílem pšeničné a žitné mouky samožitný

Druhy chleba Speciální druhy chleba chleby toustové žitný chléb Vita z žitné mouky a pšeničných klíčků celozrnný pšeničný chléb Graham moskevský tmavý z žitné mouky s přísadou kmínu chléb sójový s přídavkem sóji finský chléb ze speciální více zrnné směsi s přídavkem slunečnicových jader chleby toustové světlý, máslový, tmavý, více zrnný

Vady chleba technologické – nevhodná technologie, špatné sázení, tvarování vzniklé při pečení – spálená kůrka, nedopečení, mazlavá střídka vzniklé špatným kynutím vůně a chuti mikrobiálního původu – plesnivost

Jakost chleba Kvalitní chléb má rovnoměrně pórovitou, po ochlazení nepatrně navlhlou a vláčnou střídku, lahodnou vůni, je bez zákalu. Kůrka je kaštanově hnědá, nepopraskaná, lesklá. Na  trh se nemá dodávat chléb starší více než 12 hodin. Chléb hodnotíme smyslově – vzhled, vůně, chuť a laboratorně – vlhkost, množství popela, kyselost.

Druhy pečiva Běžné Jemné Trvanlivé beztukové (vodové) – veky, bulky, dalamánky mléčné pečivo – rohlíky, housky, žemle, veky Jemné výrobky z kynutého těsta – vánočky, koláče, záviny, buchty, hřebeny výrobky z listového těsta – záviny, šátečky, hřebeny výrobky z křehkého těsta – řezy, košíčky, kolečka Trvanlivé Perníky, sušenky, piškoty, suchary,oplatky slané pečivo – různých tvarů a různých příchutí

Otázky Charakterizuj mlýnské výrobky? Jak skladujeme mlýnské výrobky? Jaké je jsou druhy mouky? Jaké jsou druhy těstovin? Jaké jsou druhy pekařských výrobků? Jaké jsou vady chleba? Jak posuzujeme jakost chleba?