.  Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Hlavní město České republiky
Románské umění 11. – 13. století.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Paříž Prezentace 5.B.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Podívejte se, jaké to jsou.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
VATIKÁN.
Katedrála v Chartres.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Egyptské pyramidy.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Egyptské pyramidy.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
PAMÁTKY PRAHA.
Brno.
Oblast: Zeměpis 9. ročník
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Plzeň Plzeň.
RUSKO Jan Vaněk.
Praha Andy Poláková.
Itálie. Obecné informace Jedná se o 69. největší stát na světě Je 23. nejlidnatějším státem na světě Stát je od pradávna jednou z významných oblastí.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Byzantské umění.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kulturní a přírodní památky Dolníčková Lucie Kuchařová Jana Vašková Kateřina.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Poznávací Zájezd do Petrohradu
Česká republika - Kutná Hora
Patrimonio de la humanidad
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Evropa 2 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Patrimonio de la humanidad
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poznávací Zájezd do Itálie
Patrimonio de la humanidad
Patrimonio de la humanidad
Transkript prezentace:

 Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou pevnost  Bezesporu jde o dominantu ruské metropole

 Kreml je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace  hlavním politickým, kulturním i duchovním centrem města a také nejstarší částí Moskvy  Rozprostírá se na Borovickém vrchu  Pravděpodobně tu žili Slované již od 2. tisíciletí př. n. l  První malé opevnění tu vzniklo v 11. století  konečně z roku 1147 pochází první písemná zmínka o sídlu, které tu vybudoval Jurij Dolgorukij legendární zakladatel Moskvy

 Půdorysem Kremlu je nepravidelný trojúhelník  Jeho plocha dosahuje m 2 téměř 28 hektarů  jeho hodnota vzhledem ke kulturnímu bohatství byla v roce 2012 oceněna na 1,5 trilionu ruských rublů  v přepočtu se jedná o sumu 50 miliard amerických dolarů

 tenhle komplex je od roku 1990 na soupisce UNESCO  Uvnitř se nachází několik z nejvýznamnějších ruských pravoslavných kostelů  například Uspenskij soubor (chrám Nanebevzetí Panny Marie) z 15.století  blagověščenskij soubor (chrám Zvěstování Panny Marie)  archangelskij soubor(chrám Archanděla Michaela) s hrobkami ruských panovníků  Paláce, například Velký kremelský palác, dokončený roku1849  Těremský palác se soukromými komnatami ruských carů  V několika palácích jsou vystaveny umělecké a historické poklady Ruské říše, shromážděné v průběhu celých staletí

 Uspenskij soubor Blagověščenskij soubor  Archangelskij soubor

Velký kremelský palác Těremský palác

 Zdi, které celý Kreml ohraničují, jsou tvořené rudými cihlami  Jsou vysoké 5 až 19 metrů, dlouhé 2235 metrů, jejich tloušťka dosahuje 3,5 až 6,5 metru  Moskevský Kreml je jedním z největších opevněných komplexů na světě  jsou posílené dvaceti věžemi, nejvyšší – Trojická – měří 79 metrů