Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368."— Transkript prezentace:

1 Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368 Tématický celek: Evropské státy II. Autor: Pavla Žilinská Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Evropské státy formou prezentace a k doplnění učiva o Evropě. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy k větší názornosti a zpestření výuky. Materiál může být využit jako zápis do sešitu.

2 RUSKÁ VLAJKA

3

4

5 Základní informace Hlavní město- Moskva Počet obyvatel- 141 888 900
Státní zřízení- Federativní poloprezidentská republika Prezident- Dimitrij Anatoljevič Medvěděv Jazyk- ruština Měna- rubl Další velká města- Petrohrad, Novosibirsk, Nižnij Novgorod, Samara, Ufa, Omsk, Kazaň, Rostov nad Donu, …

6 Moskva

7

8 http://www. google. cz/search

9 Povrch se 17 miliony kilometry čtverečními největším státem na světě
Pohoří- Kavkaz (Elbrus 5642 m.n.m.), Ural Jedna z největších nížin světa- bažinatá Západosibiřská rovina

10

11 Vodstvo Řeky- největší Jenisej, nejdelší Ob spolu s Irtyšem, které tvoří 7. nejdelší řeku na světě. Další řeky- Severní Dvina, Pečura , Lena, Janou, Kolymou Jezera- největší slané je Kaspické moře, sladké Bajkal zároveň i nejhlubší jezero světa(1637 m). Další jezera- Ladožské, Oněžské, Čudské

12 Podnebí Počasí v severním a středním Rusku je charakteristické velké střídání teplot v průběhu roku. Jaro a podzim jsou o něco studenější než ve střední Evropě. Na druhé straně jsou zimy podstatně chladnější a to nejen na severu, ale také v centrálním Rusku. Na jihovýchodě, tedy v oblasti stepí jsou velmi nízké teploty v zimě a naopak velmi vysoké v létě, kdy také málo prší Na černomořském pobřeží jsou zimy mírné a léta příjemně teplá. Pro oblast Sibiře jsou typické velice nízké teploty v zimě, léta jsou krátká a četnými srážkami. Celá Sibiř a Dálný východ se nacházejí v pásmu věčné zmrzlé půdy, která působí značné problémy při výstavbě.

13 Obyvatelstvo+ Náboženství
Rusko je devátým nejlidnatějším státem světa. Největší zastoupení má v zemi pravoslavné křesťanství; dominantní církví je Ruská pravoslavná církev, k níž se hlásí více než poloviny obyvatelstva.

14 Hospodářství Těží se- ropa, zemní plyn, hnědé uhlí a nikl
Pěstuje se-ječmen, pšenice, brambory, luštěniny, cukrová řepa Chová se- prasata, drůbež, ovce, rybolov

15 KREML Slovo kreml znamenalo ve starém Rusku městský hrad nebo pevnost. Uvnitř se nacházejí nejvýznamnější ruské kostely, například chrám Nanebevzetí Panny Marie z 15. století. Kromě těchto (i dalších) kostelů jsou v Kremlu rovněž významné paláce, například „Terjemskij dvorec“ se soukromými komnatami carů. V několika palácích jsou vystaveny umělecké poklady ruské říše, shromážděné v průběhu celých staletí.

16

17

18 Citace SAN, Jose:Europe countries map cs.png [online] :06:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < CAPTAIN BLOOD:Russland topo.png [online] :09:21 [cit ]. Dostupný z WWW: < SSOLBERGJ:Russian Federation (orthographic projection).svg [online] :17:27 [cit ]. Dostupný z WWW: <

19 Zdroje http://office.microsoft.com http://cs.tixik.com/


Stáhnout ppt "Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368."

Podobné prezentace


Reklamy Google