Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Advertisements

Vypracoval: Michal Klaus
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Judaismus Šárka Janků Vendula Kadlecová Jana Koldovská Adéla Kricnerová Kateřina Kudrnová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Vánoce v 1. E. Celý týden před Vánocemi se nesl v duchu těchto svátků.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
OSTRAVSKÉ VÝSTAVY, a. s. Veletrh DOVOLENÁ a REGION
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Velikonoce Mgr. Blanka Andrýsková.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Rozsvícení Vánočního stromu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_09Téma Vánoční svátky
ČEKÁME NA JEŽÍŠKA VÁNOČNÍ PROJEKT
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Velikonoce-prezentace
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY VY_32_INOVACE_1C_09 Číslo projektu: CZ. 1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KTV PRŽNO Listopad 2017.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DEN DÍKUVZDÁNÍ ELIŠKA ŠVACHOVÁ.
Infokanál Obce Březnice
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
Člověk a zdraví Bc. Kateřina Cuperová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
A d v e n t n í č a s :30.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Chtěl jsem pro Vás hledat krámek za lesní tůní, koupit tam pro Vás dárek s vánoční vůní. Bohužel, jenom na tiché volání, otevřete prezentaci a podívejte.
A d v e n t n í č a s :24.
Volba povolání OBČANSKÁ VÝCHOVA Kristýna Pasková, Klára Petříková.
Transkript prezentace:

Anna Kvasničková

DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše Krista.

ZAŘAZENÍ Vánoce patří spolu s Velikonocemi k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavnost Narození Páně připadá tradičně na 25. prosince a Vánoce se v římskokatolické tradici slaví od jejího předvečera do svátku Křtu Páně.

TRADICE V Česku a dalších zemích s převládající římskokatolickou tradicí začíná oslava Vánoc na Štědrý den, 24. prosince, kdy je předvečer vánoční slavnosti. Samotné Vánoce podle křesťanské začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. K Vánocům se pojí množství lidových tradic, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví.

VÁNOCE DŘÍVE Naši předkové slavili tento den jednoduše zapalováním velkých ohňů či rozsvěcováním světel. My si dnes pověsíme do ulic žárovkami bohatě osazené kýčovité hvězdy, komety, zvony nebo stromečky a i když jsou to často prapodivné ozdoby, obvykle se nám líbí to, jak hezky svítí. A v leckterém okně uvidíme rozsvícený stromeček nebo elektrický svícen a zase se nám líbí, jak hezky svítí. Ano, i my slavíme slunovrat či Vánoce hlavně světlem. Tmy je hodně a toužíme po světle. Ostatně, možná že i ta rozsvícená barevná televizní obrazovka je takovým světlem, k němuž se v zimě obzvláště rádi upínáme... A sedíce před televizí, věnujeme se alespoň vnějškově rovněž odpočinku, jako naši předkové. Pravda, psychicky a duševně si takto leckdy mnoho neodpočineme, to je druhá stránka věci. Naši předkové asi více rozjímali, ale i oni si v zimě jistě rádi vyprávěli a poslouchali příběhy s dobrým koncem – tedy pohádky a přáli si, aby i pro ně všechno dobře dopadlo a všichni se ve zdraví dočkali nového jara.

VÁNOCE DNES Ve 20. a 21. století jsou Vánoce v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje, rodiny a lásky, který lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení. Tyto svátky bývají i hodně hektické.

CO VÁNOCE ZNAMENAJÍ PRO MNE Čas, který mohu strávit s rodinou Čas na meditaci Pohodu Dobrou náladu Čas na učení