Marco Polo Milion Hana Kratochvílová, Veronika Němcová, HKS Bc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kraj Vysočina.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Řecko Jana Kalusová.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
OBYVATELSTVO ASIE.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Základy kartografie Jarmila Kirvejová FŽP-KM Druhý ročník
Jsem svobodný právě proto, že sloužím Ježíši Kristu, svému Pánu. Skautský máj 09.
První římský císař, který nepocházel z Itálie
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Starověká Palestina Petr Machala.
1. Ó Bože, soudu vyuč krále o spravedlnosti, | i jeho syn ať neustále prospívá moudrostí. | Ať jeho slovem zahanbeni odloží vládci spor, | ať nese pokoj.
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Matoušovo evangelium.
Projekt Zveme vás do ČR – pohoří ……… Jméno. Třída datum Cestovní kancelář: …………………………… 1.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_23.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Nejstarší kulturní oblast světa Marie Polanská, HKS - Duchovní kultura Evropy.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Za vlády přemyslovských králů 1
Historie židovského Chrámu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VÍDEŇSKÝ KONGRES VÍDEŇ
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
polovina 1. století našeho letopočtu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Středověk – počátky českého státu
ASIE - HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-25 Ročník: VII. r.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Marco Polo Milion Hana Kratochvílová, Veronika Němcová, HKS Bc.

Marco Polo Benátský kupec Cesta v období 1271/72 – konec 1295 Jeho trasa: z Benátek postupně do Číny a zpět přes Indočínu, Indonésii, Cejlon, Indii, Perský záliv a odtud k Černému moři a dále k Cařihradu = celkem přes km Sloužil u čínského císařského dvora – vládce Kublajchána, Marco výběrčí daní, vyslanec a jeho oblíbenec Uměl nejspíše několik jazyků Dílo Milion vzniká v době jeho uvěznění Janovany – diktuje ho svému spoluvězni

Tataři očima Marca Pola Přenosné chýše na způsob stanů Naprostá věrnost tatarských žen svým mužům Muž má tolik manželek, kolik chce, první je nejdůležitější Muž a žena si vzájemně nečiní bezpráví Věno dává budoucí manžel své nastávající a její matce Nápoj kumys Zesnulý syn se posmrtně může oženit se zesnulou ženou (dohoda mezi příbuznými) Tresty za krádež (dle hodnoty) = určitý počet ran holí, zaplacení devítinásobsku, smrt Označení koní, skotu, velbloudů a ptáků Svátek chána = 28. září Začátek roku 1. února V provincii Cathay – černé kameny, jež vzplanou jako dříví

Arménie Malá Arménie – království poplatné Tatarům, spravedlnost x Velká Arménie – lázně, Noemova archa, tekutina vhodná do svítilen a jako mazadlo

Postoj k muslimům Vyznavači zákona odporného Mohameda Lidé se hlásí k zákonům politováníhodného Mohameda Muži jsou krásní, i ženy jsou krásné, všichni však uctívají Mohameda

Vztah muslimů a křesťanů Pověst o zázračném přemístění hory Tyran Stařec z hor a jeho zabijáci Zázrak se sloupem v kostele sv. Jana Křtitele ve městě Samarchan

Vztah muž a žena Město Cormos – smrt manželka oplakávána po 4 roky Provincie Peyn – muž pryč déle, než 20 dní >> možno brát jako rozvod Provincie Camul – host má právo na vše po dobu své návštěvy Město Campion – muž má neomezený počet manželek s možností jejich propuštění Jedna provincie v Tibetu – žena co nejvíce mužů před svou svatbou Provincie Ardandam – prvních 40 dní narozeného dítěte je v rukou muže (otce)

Odkaz Marca Pola v současnosti Marco Polo, s. r. o. – mapy, průvodce, atlasy Marco Polo – restaurace Marc O´Polo online shop s oblečením Desková hra Cesty Marca Pola CK Marco Polo Film, seriály apod.

Zdroje POLO, Marco. Milión, neboli, O zvycích a poměrech ve východních krajích. 1. vyd. Praha: Odeon, ISBN X. [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] [cit ] VOJÁČEK, Lukáš. 8 věcí, které jste nevěděli o Marcu Polovi!. [online] dostupné z www: