DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
České země ve středověku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gotická kultura.
1/ Barokní architektura
Ve znamení gotického slohu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Gotika 12 st. – 16 st..
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Opava.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_16_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_11_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
pol. 12. století - konec 15. stol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gotika Bolfíková Nikola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GOTIKA název gotika je podle Gótů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Svitavské památky – Langrova vila
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
BAZILIKA V MOHUČI (NĚMECKO). Katedrála svatého Martina a svatého Štěpána (německy: Der Hohe Dom zu Mainz či Mainzer Dom) v Mohuči byla původně postavená.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI Autor Věra Krhounková Tematický okruh Katedrála sv.Mikuláše Ročník 4. Datum tvorby Anotace Výukový materiál seznamuje se stavebním slohem a historickým vývojem kostela a kaple Metodický pokynPrezentace je určena pro práci v seminářích. Možnost použít jako motivaci k dalšímu studiu nebo pro práci v terénu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Katedrála sv. Mikuláše ● Původní gotický kostel sv. Mikuláše byl zničen požárem. Během sedmi hodin shořelo 226 domů. Požár poškodil i celé městské opevnění. ● S obnovou kostela bylo započato již v prosinci téhož roku / 1641/ ● Stavba nového kostela už byla ve slohu barokním. ● Na obnově pracovali italští, němečtí a čeští stavitelé: G. Cipriano, F. Canevale J.B. Spócz / socha P. Marie pro štít kostela/ W. Eder z Lince T. Zeisl / štukatérské práce, sochy sv. Václava, sv. Mikuláše, sv. Auraciána na západním průčelí/ J.J.Wirt / zlacení soch a štukatérské práce/

Interiér katedrály ● Gotické zařízení interiéru bylo požárem zcela zničeno ● Nové se pořizuje ve slohu barokním:varhany kazatelna oltář ● Oltář je dílem frymburského rodáka Jiřího Bachmana / svou prací proslul i ve Vídni/ ● Oltářní obraz znázorňuje zázraky konané sv. Mikulášem - Jaký zázrak je znázorněn na oltářním obraze? ● Roku 1644 byly převezeny do Budějovic z Říma ostatky sv. Auraciána

Svatí katedrály sv. Mikuláše a jejich atributy ● sv. Mikuláš ● P. Marie ● sv. Václav ● sv. Auracián ● Kristus na kříži Kde je v katedrále najdeme a jaké jsou jejich atributy?

Kaple Smrtelných úzkostí Páně ● Kaple sousedí s katedrálou na východní straně ● Byla postavena zároveň s katedrálou v barokním slohu i interiér je v tomto slohu vyzdoben ● Katedrála patří mezi římskokatolické českobudějovické kostely, kaple řeckokatolické, tedy ortodoxní.

Vyhledejte a objasněte termíny: ● Katedrála/ kostel ● Bazilika ● Transept ● Presbyterium ● Menza ● Kruchta ● Atribut

Zdroje ● NOVOTNÝ, Miroslav. Encyklopedie Českých Budějovic. České Budějovice: Nebe, 2006, ISBN (VÁZ.). ● Pavel, Jakub- Šamánková, Eva. České Budějovice. Praha: Odeon, 1979 ● Herout, Jaroslav. Staletí kolem nás. Praha: Panorama, 1981 ● Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá Fronta, 1986