Podpora zpracování rozvojových dokumentů obcí představení konceptu a možností využití obcemi Konference „Podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí“ 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
II. Strategická práce. Evropská komise  velký důraz na posílení strategického přístupu a plánování při přípravě programového období  vyžaduje.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
CESTA PRO CHYTROU BUDOUCNOST. SMART CITIES Teorie?Koncepce? Realita? Neohraničený urbanistický koncept Informační technologie pro efektivní správu měst.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
model fungování a praxe
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Specifika strategického plánování ve veřejné správě Jan Binek
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Využití metodiky MMR ČR k aktualizaci ÚAPo Zpracované kartogramy k vyhodnocení stavu územních podmínek jednotlivých obcí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Projekt „Vazby národní politiky ČR a EU se zaměřením na politiku HSÚS“
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Digitální učební materiál
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Představení projektu.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Vzdělávání Lokální partnerství Liberec Magistrát města Liberec, 1. březen 2017 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Centralizované rozvojové projekty 2017
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Informace k tezím rekodifikace
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Ing. Stanislava Správková
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Transkript prezentace:

Podpora zpracování rozvojových dokumentů obcí představení konceptu a možností využití obcemi Konference „Podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí“ 13. září 2012, Kroměříž

Proč má obec plánovat? „Taktizování bez strategie je posledním výkřikem před porážkou.“ Sun Tzu  Specifikace poslání a úkolů obce  Usměrňování rozvoje území  Vytváření konsenzu  Základ pro účelné využití zdrojů Dynamické změny a nejistota ohledně budoucnosti: Argument PRO nebo PROTI plánování?

Problémy plánování rozvoje obcí?  Různorodé přístupy a terminologie.  Nedostatečná provázanost mezi strategickým, územním a finančním plánováním.  Nedostatečné vazby na plánování okolních obcí a svazků obcí a krajů (a opačně).  Nedostatečná metodická podpora.  Plánování je nedostatečné – v činnosti obce dominují operativní záležitosti, převládá krátkodobý pohled.

Současná metodická podpora plánování a řízení rozvoje obcí  Právní úprava plánování je velmi schematická.  Různorodá úroveň metodické podpory dle témat a rezortů.  Dílčí podpůrné publikace a webové aplikace vzniklé v rámci projektů aplikovaného výzkumu MMR.  V posledních letech několik projektů Smart Administration zaměřených na metodiky a vzdělávání.  Problémy vzdělávacího systému pracovníků veřejné správy.  Volení zástupci se nemusí vzdělávat.

Význam faktorů kvality procesu strategického plánování Pramen: Výzkum Národní sítě zdravých měst, Faktor kvalityVýznamnost 1. Název dokumentu či projektu strategického plánování Nevýznamné 2. Zúčastnění pozorovateléStředně významné 3. Metodika zpracování dokumentůDůležité, ale ne rozhodující 4. Zapojení veřejnostiVýznamné, ale ne samospasitelné 5. Silné politické vedení procesuVelmi významné 6. Trvalé odhodlání a schopnosti implementovat dokument do běžné řídící a koordinační praxe Velmi významné

Podpora zpracování rozvojových dokumentů obcí Plánování je formalizováno v koncepčních dokumentech »» Podpora plánování = podpora tvorby koncepčních dokumentů  Plánovat potřebuje každá obec.  Nutné vytvořit podmínky, aby plánování zvládla každá obec. Systém „elektronické metodické podpory tvorby rozvojových dokumentů obcí“ = webová stránka, pomocí níž bude možné zpracovat rozvojový dokument obce

Co je to „rozvojový“ dokument obce? = koncepční dokument, kde je upraveno řešení rozvoje obce, resp. rozvoje určitého tématu  Základní koncepční dokument obce bude jednotně nazýván Program rozvoje obce. Místní programy obnovy vesnice:  specifická geneze i účel,  v řadě případů jde o plnohodnotné programy rozvoje obce.

Širší kontext systému metodické podpory  Sjednocení procesů a pojmů: metodický pokyn/doporučení MMR, případně legislativní úprava.  Metodická podpora: elektronický systém podpory, e- learning, příručka k tvorbě programu rozvoje obce.  Vzdělávací aktivity: 3 dvoudenní kurzy v každém z pilotních krajů, 13 seminářů v jednotlivých krajích.

Východiska pro metodickou podporu  Hodnocení systému regionální podpory – co existuje a co chybí  Právní analýza – jak je upravena oblast plánování a řízení rozvoje obcí  Šetření v obcích – jak obce plánují, jaké mají problémy  Databáze informačních zdrojů – co mají obce k dispozici

Podklady pro tvorbu metodiky  Výstupy analytické fáze projektu  Existující koncepční dokumenty  Existující metodiky  Názory expertů  Konzultace se starosty  Ověření metodiky: v každém z pilotních krajů bude zpracováno 8 programů rozvoje, a to 4 pro obce do 500 obyvatel, 3 pro obce od 501 do obyvatel a 1 pro obec od do obyvatel

Základní parametry metodiky  Základní soubor požadavků na program rozvoje obce jednotný pro všechny obce.  Možnost „základ“ rozšířit a prohloubit (větší obce).  Variantní způsoby tvorby.  Posílení vnitřních a vnějších vazeb.  Posílení zapojení aktérů.

Vznik systému elektronické podpory Podpůrné materiály datový server www stránky Metodika tvorby programu rozvoje obce Dostupná data o obcích Elektronický systém

Fungování systému elektronické podpory MMR Databáze strategií datový server www stránky Kraje Obce Metodická podpora Informace o situaci a o záměrech obcí Informace o záměrech obcí Elektronický systém ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTU E-learning Metodická podpora

Co by měl systém elektronické podpory umožnit obcím  „Formulářová“ aplikace pro tvorbu programu rozvoje obce  Dostupná statistická data o obci na jednom místě.  Automatizované výpočty ukazatelů a srovnání s okolím.  Praktické šablony a podklady pro plánovací proces.  Interaktivní komunikace různých skupin aktérů.

Co by měl systém elektronické podpory umožnit krajům  Usnadnit metodickou podporu obcí na krajské úrovni.  Modifikovat nastavení systému pro obce svého kraje.  Mít průběžnou zpětnou vazbu o situaci a plánech obcí.  Posílit vazby mezi obecním a krajským plánováním.  Generovat podklady pro plánování a řízení rozvoje kraje.

Co obce mohou v průběhu projektu  Možnost svými připomínkami ovlivnit podobu metodiky.  podzim – zima 2012  Příležitost zpracovat si program rozvoje obce pod metodickým vedení zpracovatele projektu.  podzim 2012 – léto 2013  Zúčastnit se tří dvoudenních kurzů zaměřených na problematiku plánování a řízení rozvoje obcí.  léto – podzim 2013  Zúčastnit se jednodenního semináře, kde bude vysvětlena práce s aplikací elektronické podpory.  podzim – zima 2013

Děkuji za pozornost. Ing. Jan Binek, Ph.D. GaREP, spol. s r.o.