S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PECKOVÉ OVOCE
ROZD Ě LENÍ : a) ojíněné – švestky, slívy, mirabelky/špendlíky/, renklódy/ryngle/, pološvestky, blumy b) neojíněné - třešně, višně c) plstnaté - meruňky, broskve d) lysé - nektarinky
a)OJÍN Ě NÉ – ŠVESTKY - vejčitý tvar s modrou ojíněnou slupkou / šedý povlak na povrchu/ - dužnina je žlutozelená - nejrozšířenější je ŠVESTKA DOMÁCÍ Použití – přímá konzumace, kompot, šťáva, sušená, povidla, džem, marmeláda..
a)OJÍN Ě NÉ – SLÍVY a JEJICH ODR Ů DY SLÍVY – - jsou v prodeji ve velkém počtu odrůd: RENKLÓDY – /RYNGLE/ - kulatá s tužší dužninou - chuť kořenitá - barva je zelená, žlutá, červená, fialová MIRABELKY – - voskové, malé, kulovité s tuhou a sladkou dužninou POLOŠVESTKY - - jsou oválné - podobné švestce, slupka bývá kyselá Použití – přímá konzumace, kompoty
b)NEOJÍN Ě NÉ – T Ř EŠN Ě Dělení podle tvaru: Srdcovky /srdcovitý tvar s měkkou dužninou Chrupky /kulovité s pevnou, tuhou dužninou Barva – červená, černá, žlutá Použití - přímá konzumace, kompot, šťáva,
b)NEOJÍN Ě NÉ – VIŠN Ě DRUHY: Pravé višně – tmavočervené, kyselé Sladké višně – tmavočervené, navinulá sladká chuť Skleňovky – světle červené, sladká chuť Amarelky – světle červené, natrpklá kyselá chuť Použití – víno, kompot, marmeláda, džem, šťáva
c)PLSTNATÉ – MERU Ň KY - plod je jednostranně žlábkovitá peckovice - má vláknitou dužninu - chuť aromatická sladká Pěstuje se v několika odrůdách – liší se: velikostí, barvou, tvarem, chutí dužniny, plstnatostí Použití : přímá konzumace, marmeláda, džem, kompoty, sušená, šťáva, dřeň,alkohol…
c)PLSTNATÉ- BROSKVE - jsou peckovice s postranní brázdou - dužnina je jemná šťavnatá - slupka pevná, tlustá - barva je oranžovočervená až fialová Použití – přímá konzumace, šťáva, kompot, džem, marmeláda, alkohol….
d)LYSÉ –NEKTARINKY - mají hladkou slupku - barva červená až fialová Použití – přímá konzumace - kompot - marmeláda, džem - šťáva
OPAKOVÁNÍ: 1. Rozdělení peckového ovoce. 2. Druhy ovoce v jednotlivých skupinách 3. Použití peckového ovoce. 4. Jaký je rozdíl mezi meruňkou, broskví a nektarinkou? 5. Co je charakteristické pro ovoce OJÍNĚNÉ?
ZDROJE: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996, %9B.jpg obecn%C3%A1%2C-Apricots.jpg
KONEC