Traumatizované děti Výslech dětských obětí z pohledu psychologa PhDr. Alexandra Machková (Fraňková) KŘP Policie ČR hl.města Prahy 2/12/2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn.
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Programy včasné intervence Mgr. Milan Černý Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum.
Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Jízda na koni v tobě podporuje to nejlepší Jezdci jsou:  Cílevědomí  Vyrovnaní  Mají schopnost se nadchnout  Asertivní  Veselí s bohatou fantazií.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Mgr. Petra Kiššová sociální pracovnice NZDM METRO
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Podpůrná opatření prvního stupně
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PSY 260 – Aplikovaná vývojová psychologie ROZVOD
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Rodinné systémy a domácí násilí Mgr. Eva Oujezská
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Individuálně vzdělávací plán
Ošetřovatelský proces v primární péči
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Životní cyklus.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Hledáme klíč k právům dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Zákon o obětech trestné činnosti
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Základní a odborné sociální poradenství
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Práva a participace dětí a jejich naplňování v praxi Konference Etická výchova jako součást života školy, Mgr. Petra Hubová.
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Hledání biologických kořenů Mikulov, Mgr
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Seznámení s Elrond z.ú..
Nevhodné zacházení s dítětem PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Vyhodnocování rodičovských kompetencí v sociálně – právní ochraně dětí
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Diagnostika dítěte předškolního věku
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Traumatizované děti Výslech dětských obětí z pohledu psychologa PhDr. Alexandra Machková (Fraňková) KŘP Policie ČR hl.města Prahy 2/12/2015

Ohrožené děti a společnost ztráta/rozpad rodiny vystavení dítěte nepříznivé situaci detekce sexuálního zneužívání, týrání, zanedbávání zacházení s dětmi – odraz společnosti dětská nevyzrálost 2

Trauma vs. syn CAN diagnostické kategorie: syn týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte = soubor forem neadekvátního zacházení s dítětem způsobují trauma děti ohrožené syn CAN: nechtěné, nesplňující očekávání rodičů, pasivní/poddajné, úzkostné, v období vzdoru, výchovně obtížné/hyperaktivní, impulzivní následky syn CAN (zásah do struktury osobnosti, prožívání, chování, sebepojetí, interpers. vztahy), přímé důsledky 3

Oběti sexuálního zneužívání rizika: intrafamiliární – oběti děti útlého věku, nebezpečí méně předvídatalné a očekávatelné, zneuživatel příbuzná osoba, ambivalence, dezorganizovaný typ vazby na rodiče; extrafamiliární – oběti starší děti symptomy: specifické přímo poukazují na sexuální zneužívání, nespecifické poukazují, že s dítětem není něco v pořádku, nelze však vyčíst, co se s dítětem děje následkem sex. zn. zasažena celá osobnost dítěte 4

Trauma a výslech, výpověď oběti zvláštnosti příprav výslechu dětí (plán, rodiče, délka v., místnost, pomůcky) vývojová období dětské psychiky emocionalita míra traumatizace porozumění situaci, výslechu vztah k osobě proti níž vypovídá osoba vyslýchajícího (nároky na vyslýchajícího, psychologický kontakt) 2

Interdisciplinarita - aktuální situace roztříštěnost systému malá interdisc. spolupráce, absence kompet. koordin. malá míra využívání všech kompetencí státních institucí nedostatečná znalost problematiky malá pozornost věnovaná sex. zneužívání nízká detekce zneužívaných dětí nedostatečná znalost vývojových aspektů vzdělávání (soc. prac., psychologů, kriminalistů, státních zástupců, soudců) následně systémové týrání, sekundární viktimizace 6

Kriminální policie nedůvěra ve sdělení dítěte přenášení zodpovědnosti na dítě přenášení viny na dítě neporozumění dítěti (chybná interpretace jeho chování, symptomy PTSD, akutní reakce na stres, úzkost, stud) 7

Soudy absence „justice přátelská k dětem“ nerovné postavení oběti a obžalovaného vleklost procesů – umožňuje další atakování dítěte, prohlubuje traumatizaci (neumožňuje „uzavření“ v sobě) 8

Interdiciplinární přístup - cíl nejúčinnější a nejefektivnější forma pomoci jednotný postup zainteresovaných subjektů jistota klienta sladit jednotlivé kroky všech zúčastněných institucí PČR, OSPODy, psychologové, soudní znalci, státní zástupci, soudci atd. 10

Způsob péče a ochrany dítěte každý případ posuzovat zcela individuálně pozor na rigidní přístup citlivý přístup za pomoci dalších odborníků efektivní pomocí dětem ohroženým syn CAN jsou případové interdisciplinární konference každý odborník vnáší svůj úhel pohledu na situaci – na potřeby dítěte, rodiče i rodiny → optimální řešení, komplexní řešení, časování 15

Hluboký zájem o dítě, empatie, citlivé jednání, vnímavý přístup a dovednost dívat se na situaci nejen svýma očima, ale především očima a prožitkem dítěte vede ke zmírnění následků a rozvoje sekundární traumatizace.

Děkuji za pozornost