Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Advertisements

Život Ferdy Mravence.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
Vytvořil: Michal Mikula
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_1B8 Františka Plamínková.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Český spisovatel, novinář,
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
1. světová válka ( ).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
František Halas ( ) ( ).
Tomáš Garrigue Masaryk
I. světová válka – konec války
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Podplukovník Ušakov, velitel
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
III/2 XVI.1. 9.B
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Opakování I.světová válka. Část 1. Rozliš příčinu a záminku k první světové válce. Uvedˇ příklad příčiny a co byla záminka. Která země jako první vyhlásila.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Příběhy našich sousedů NÁVRAT DO VLASTI Příběh pana Františka Beneše Zpracovaly žákyně 8. ročníku zeZákladní školy Mutěnická 23 v Brně …
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Protektorát Čechy a Morava
REMINGTON VY_32_INOVACE_F09
Protektorát Čechy a Morava.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Příběhy našich sousedů
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jeden den Ivana Děnisoviče
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Příběhy našich sousedů
Příběh pana Jaroslava Kočího
Vývoj v Rusku.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
12. července 1872 v Trhových Svinech
ALFONS MARIA MUCHA.
Češi za první světové války
Albert Camus ( ).
Autor.Pigo.Pavel Polách
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Příběhy našich sousedů

Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu v Laškově Pracoval jako lesník na zámku v Náměšti na Hané V průběhu 2. svět. války se aktivně zapojil do odboje proti okupantům Dnes pan Očenášek žije ve staré Líšni

 Na začátku války měl pan Očenášek 19 roků a pracoval jako lesník  K odboji ho přivedl kamarád Zbyněk Chudoba  Pomáhal ruským zajatcům, kteří pracovali ve zbrojovce na ruční granáty, utíkat zpět do SSSR.  Skladoval léky, jídlo, obvazový materiál pro ruské zajatce  Byl zatčen gestapem a odvezen na ústřednu Gestapa v Olomouci  Následně propuštěn – jeho přítel byl velitel Gestapa v Olomouci  Jmenoval se František Otáhal Válečné období

František Otáhal  Vlastnil celé panství v Náměšti na Hané  Spolupracoval s Němci  Na konci války byl zastřelen neznámým člověkem

Náměšť na Hané

Pamětní medaile udělená ruskou vládou k 70. výročí konce druhé světové války

Medaile ČSPB (Český svaz protifašistických bojovníků) a medaile ČSBS (Český svaz bojovníků za svobodu )

Pamětní medaile k 70. výročí konce druhé světové války

Dokument o předání medaile

Osvědčení válečného veterána

Svědecké výpovědi

Lesnický diplom

Společné foto s panem Očenáškem

Autoři prezentace Aneta Simonová Tomáš Lískovec Dominik Pěgřim ZŠ Masarova 11, Brno - Líšeň