Povídání o víně Barbora Bílková1
Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky. Pokud toužíte po reprezentativní láhvi a jedinečném vínu, nechte si poradit. Vybírat víno jen podle vzhledu, tvaru láhve a vinět je. Jemná viněta a střídmá láhev bývají obalem pro kvalitnější vína. Barbora Bílková2
Víno – dražší, nebo levnější víno? Ne vždy značí, že dražší víno je zárukou kvality. I malí výrobci a jejich vína mohou být vynikající. Dražší jsou vína, která: – jsou z vinařsky významných regionů – jsou od renomovaných výrobců a jedná se o vybrané ročníky. Barbora Bílková3
Víno – láhev, nebo sudové víno? Sudová vína jsou určená pro přímou spotřebu, nenechávají se dlouho zrát a nejsou vhodná k dlouhodobějšímu skladování. Víno v láhvi bývá proto kvalitnější. Barbora Bílková4
Víno a degustace Pokud si např. objednáte víno ve stylové restauraci obvykle vám nechá číšník víno degustovat. Ověřujete si hlavně to, zda chuť nápoje nezničily bakterie či poškozený korek. Přičichněte ke sklenici s vínem, prohlédněte si, jestli není kalné, upijte malý doušek a převalte na jazyku. Pokud je tekutina cítit zatuchlinou nebo zapáchá, požádejte číšníka, aby otevřel jinou láhev. Barbora Bílková5
Víno a barva Vybírat můžete buď z: – bílého vína Bílé víno se ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. – růžového vína Růžové víno se vyrábí bez nakvašení. – červeného vína Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. Barbora Bílková6