Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rekonstrukce půdorysu a vynesení výšky
Advertisements

Fotogrammetrie se zabývá zjišťováním geometrických a polohových informací z obrazových záznamů, nejčastěji z fotografických snímků. Využití:  Kartografie:
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
PODOBNOST MATEMATIKA 9. ROČNÍK ZŠ výklad a cvičení.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 0 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Využití 3D dat při územním plánování v Českém Krumlově (Regulační plán Rybářská) Miluše Dolanská odbor územního plánování a památkové péče (OUPPP) pořizovatel.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mapy jsou pro každého 2016 Nadace Partnerství 14. – Měřín Možnosti využití neměřických snímků pro informatiku :00hod Ing. Václav.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM USB mikroskop.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Objem a povrch kvádru a krychle
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Poměr.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Grafy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Marketingový plán společnosti
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Opakování na 4. písemnou práci
Množiny bodů dané vlastnosti
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Klasifikace singularit
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Přednáška č. 3 Mongeovo promítání Skutečná velikost úsečky.
Mapování vážek Autor: Václav Kajgr Vedoucí: Ing. Jan Růžička, Ph.D
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
Stopy roviny (Mongeovo promítání)
VÁLEC – charakteristika tělesa
Katastr nemovitostí (KNEM)
Informatika – Grafika.
Zemní práce a zakládání staveb
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Geometrická tělesa VY_32_Inovace_010KJ-1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-07
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Fenomén – Google Maps Secret Places
Obvod a obsah rovnoběžníku
Zoner Callisto Ostatní manipulace s obrázky I.
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
Matematická gramotnost napříč vzděláváním
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Konstrukce trojúhelníku - Ssu
7. Polohové vytyčovací sítě
PODOBNOST.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Trojúhelníkové nerovnosti
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných dat Vkreslování

Fotogrammetrie… …se zabývá zjišťováním geometrických a polohových informací z obrazových záznamů, nejčastěji z fotografických snímků. Využití:  Kartografie: Vytváření map z leteckých nebo družicových snímků, digitální model terénu  Architektura a projektování: Možnost reálného začlenění projektované nebo rekonstruované stavby do stávajícího okolí- prostředí  Památková péče: Rekonstrukce historické podoby budov (zaniklých, po stavebních úpravách...), jejichž stavební plány se nezachovaly Dále:  Vodní hospodářství – povodně,odtokové profily  Inventarizace a monitoring - doly, lomy, skládky  Strojírenství - kontrola přesnosti, deformace  Rehabilitační lékařství, biomechanické aplikace

Fotogrammetrické záznamy klasické

Dokumentace prostorově členěné klenby v historickém objektu Nerudovy ulice (sw Photomodeler)

Konstruktivní fotogrammetrie - Vodorovný snímek Úloha: Rekonstrukce objektu, tj. sestrojení jednoho nebo více pravoúhlých průmětů objektu, daného jednou fotografií – vodorovným snímkem (v okamžiku pořízení snímku je osa fotoaparátu ve vodorovné poloze) Vodorovný snímek:  Zobrazení ve dvouúběžníkové lineární perspektivě  Prvky vnitřní orientace = hlavní bod H, distance d Postup analýzy vodorovného snímku: 1)Určení prvků vnitřní orientace 2)Rekonstrukce půdorysu 3)Určení výšek Další úlohy: 4)Dostavba – pomocí metod linearní perspektivy

Určení prvků vnitřní orientace str. 90/ př. KF1 Postup: Otočením  do průmětny , tj. sestrojujeme S O 

Na vodorovném snímku je obraz obdélníkové desky ABCD v horizontální rovině. Poměr délek stran v obdélníku je |AB|:|BC|=5:4 (ZMĚNA). Sestrojte prvky vnitřní orientace. Určení prvků vnitřní orientace str. 91/ př. KF2

Změna zadání: Okno je rozdělené na šest obdélníků, poměr výška:délka=1:2. Určení prvků vnitřní orientace str. 92/ př. KF5

Rekonstrukce půdorysu a vynesení výšky Na vodorovném snímku je obraz obdélníkové desky ABCD v horizontální rovině. Poměr délek stran v obdélníku je |AB|:|BC|=5:4. 1.Sestrojte prvky vnitřní orientace. 2.Je-li |AD|=8, sestrojte skutečný tvar půdorysu. 3.Nad ABCD vztyčte kvádr o výšce 4. str. 91/ př. KF2

Rekonstrukce půdorysu a vynesení výšky Na vodorovném snímku je obraz obdélníkové desky ABCD v horizontální rovině. Poměr délek stran v obdélníku je |AB|:|BC|=5:4. 1.Sestrojte prvky vnitřní orientace. 2.Tvar půdorysu. 3.Nad ABCD vztyčte kvádr o výšce 3|AB|/10. str. 91/ př. KF2

Příště?Křivky