Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smyslové ústrojí - zrak
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
ŽLUTÁ SKVRNA.
Zrakové ústrojí - zrak je nejdůležitějším smyslem pro orientaci v prostoru - orgánem zraku je oko - oko je uložené v očnici Stavba oka - složeno ze tří.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P24/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
OKO Marcela Hanáková.
Zrakové ústrojí- organum visus
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Autor: Lenka Kraváčková
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
Smysly.
OKO.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 1.část) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Zrakový Analyzátory.
Pohlavní soustava ženy
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Ústrojí zrakové

N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ ZRAKOVÉ T É MA SADY: Biologie člověka ROČN Í K: tercie, septima, 3.A DATUM VZNIKU: březen 2013 AUTOR: Mgr. Kateřina Smutn í kov á

Anotace Prezentace slouží k seznámení studentů s novým učivem. Učivo se zabývá zrakovým ústrojím,jednotlivými oddíly oka,chorobami zrakového ústrojí. Tato látka je určena pro studenty septim a třetích ročníků. Prezentace byla vytvořena

Funkce zrakového ústrojí Je velmi citlivé na elektromagnetické vlnění a o délce vlny 400 – 700 nm. Díky zraku člověk získává asi 80% všech informací o okolního prostředí. Přijímání a zpracování vizuálních informací se účastní v každém oku více než 100 milionů receptorových buněk v sítnici nervových vláken spojují sítnici s mozkem.

Oko Obrázek 1. V embryonálním vývoji se zakládá jako váčkovitá vychlípenina mezimozku (Hypotalamu). Je ektodermálního původu.

Oční koule Uložena v očnici. Skládá se ze tří vrstev:  povrchové (bělima a rohovka),  Střední cévnaté (cévnatka, řasnaté těleso a duhovka),  Vnitřní vrstva (sítnice). Obrázek 2.

Bělima (sclera) Tuhá, bílá vazivová blána. Udržuje tvar oční koule. Tvoří 4/5 povrchu oční koule. Upínají se na ni okohybné svaly. Vzadu prostupuje zrakový nerv. Vpředu přechází v rohovku (cornea) – povrch rohovky je chráněn tenkou vrstvou slz.

Cévnatka (chorioidea) Vystýlá zadní 2/3 oční koule. Je protkána cévami zásobujícími zevní vrstvy sítnice. Buňky cévnatky obsahují pigment zabraňující rozptylu světla uvnitř oka. V předu přechází v prstenec hladkých svalů a vazivových vláken – řasnaté těleso- jehož funkcí je zakřivení čočky.

Duhovka (iris) Kruhový terčík z hladkého svalstva uprostřed s kruhovým otvorem (zornice – pupila) Odstupuje od řasnatého tělesa. Upravuje množství světla působící na sítnici. V epitelu duhovky jsou uloženy pigmentové buňky. Obrázek 3.

Čočka (lens) Zavěšena na vazivových vláknech řasnatého tělesa. Je tvořena rosolovitou, průhlednou hmotou, na jejímž povrch je vazivové pouzdro.

Sklivec (corpus vitreum) Vyplňuje většinu vnitřního prostoru oční koule.

Sítnice (retina) (obrázek 4.) Vlastní světločivný systém oka. Vystýlá vnitřní povrch cévnatky. Vnitřní vrstva – pigmentová, pod ní tyčinky a čípky. Slepá skvrna. Žlutá skvrna.

Optická osa oka Je tvořena rohovkou, komorovou vodou, čočkou a sklivcem. Na rozhraní těchto světlolomných prostředí se paprsek láme. Promítnutý obraz je ostrý, zmenšený a převrácený od pozorovaného předmětu. Refrakční vady:  Krátkozrakost,  Dalekozrakost.

Barevné vidění Umožňují čípky uložené ve žluté skvrně. Tři druhy čípků rozlišují barvu modrou, zelenou a červenou. Kombinací těchto barev vznikají barevné vjemy. Schopnost rozlišovat barvy- barvocit. Poruchy barevného vidění – barvoslepost.

Vidění za šera Umožňují tyčinky. Tyčinky jsou citlivější na světlo a nerozlišují barvy, také neleží ve žluté skvrně. Činnost tyčinek umožňuje oční puprpur – rhodopsin ( vitamín A a opsin).

Přídatné orgány oka Jsou víčka, spojivka, slzní ústrojí a okohybné svaly. Spojivka kryje zpředu bělimu až po okraj rohovky.

Citace RNDR. VÁCHA, Martin, Ph.d. a kol. Srovnávací fyziologie živočichů. Brno: Masarykova univerzita, 2004, ISBN RNDR. NOVOTNÝ, Ivan, DrSc., RNDR HRUŠKA Michal. Biologie člověka. Praha: Fortuna, 1999, ISBN RNDR.JELÍNEK, Jan; RNDR.ZICHÁČEK, Vladimír a kol. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000, ISBN Obrázky dostupné na www. office. microsoft. Com (obrázek v úvodu) 1.,2.,3.,4. WIKIPEDIA. oko [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: