Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidské oko Optické čočky Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidské oko Optické čočky Název školy"— Transkript prezentace:

1 Lidské oko Optické čočky Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Lidské oko Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_14 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Optika Téma: Optické čočky Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o lidském oku.

2 Lidské oko

3 Základní fakta Lidské oko je párový orgán, který umožňuje lidem vidět své okolí. Veškeré části jsou průhledné, aby co nejméně rozptylovaly paprsky světla a obraz byl tak co nejostřejší. Rohovka a čočka paprsky světla spojují a zaostřují na zadní stěnu oka – sítnici.

4 Čočka je průhledná dvojvypuklá (bikonvexní) spojka s více zakřivenou zadní plochou.
Čočka se pomocí svalů (duhovka, iris) roztahuje a zužuje, aby se paprsky sbíhaly přesně na sítnici. Tyto paprsky reagují s tyčinkami a čípky. Ty pak posílají nervové signály do mozku, který tyto informace přemění na obraz. Celá zbývající oblast oka je vyplněna sklivcem, který udržuje v oku stálý tlak a tím i tvar.

5 Sítnice Jemná několikavrstevná blána silná asi 0,2 – 0,4 mm. Jsou v ní tyčinky a čípky. Tyčinky – asi 130 milionů buněk, které rozlišují pouze odstíny šedi. Jsou citlivější na světlo, čímž umožňují vidění za šera. Čípky – asi 7 milionů buněk umožňujících barevné vidění (modrá, zelená a červená). Slepá skvrna – místo, kde vystupuje z oční koule zrakový nerv, je bez tyčinek a čípků.

6

7 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Oko


Stáhnout ppt "Lidské oko Optické čočky Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google