Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohlavní soustava ženy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohlavní soustava ženy"— Transkript prezentace:

1 Pohlavní soustava ženy

2 NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_6C_04_POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY TÉMA SADY: Biologie člověka ROČNÍK: septima, 3.A DATUM VZNIKU: květen 2013 AUTOR: Mgr. Kateřina Smutníková

3 Anotace Prezentace slouží k seznámení studentů s novým učivem.
Učivo se zaměřuje na popis pohlavní žláz, vývodné cesty pohlavní, popis menstruačního cyklu a zevní pohlavní orgány. Tato látka je určena pro studenty septim a třetích ročníků. Prezentace byla vytvořena

4 Pohlavní soustava ženy
Funkce: 1. oogeneze a zrání vajíček. 2. produkce ženských pohlavních hormonů. 3. koitus. 4. vytváří vhodné prostředí pro vývoj plodu. Obr.1.

5 Vaječník (ovarium) Párová pohlavní žláza.
Dlouhá 3 – 5 cm, hladký povrch u dívek a rozeklaný u žen. Kryt vazivovým obalem. Uvnitř tvořen jednovrstevným kubickým epitelem. V kůře vaječníku jsou už při narození nezralá vajíčka. Vajíčka jsou uložena ve váčcích → Graafův folikul (estrogen) Žluté tělísko (progesteron)

6 Oogeneze Oogonie (prapohlavní buňky)(2n)→ oocyty I.řádu (2n) →oocyty II.řádu (n) a první pólové tělísko (n) → ootida (n) a druhé pólové tělísko (n) → vajíčko. Zrání se uskutečňuje v 28-denních cyklech. Během reprodukčního období uzraje asi 400 vajíček.

7 Vývodné cesty pohlavní
Vejcovod (tuba uterina) Párová trubice nálevkovitě otevřená proti vaječníku. Vystlaná řasinkami, které se svalovinou umožňují pohyb zralého vajíčka směrem do dělohy. Obr.2.

8 Děloha (uterus) Tvořená hladkým svalstvem.
Sliznice je kryta jednovrstevným válcovitým řasinkovým epitelem, který produkuju řídký hlen děložní. Děložní sliznice prodělává změny spojené s ovulačním cyklem – menstruační cyklus.

9 Menstruační cyklus (obr.3.)

10 Pochva (vagina) Trubice tvořena hladkou svalovinou.
Spojuje dělohu a zevní pohlavní orgány. Krytá vrstevnatým dlaždicovitým epitelem bez žláz. Vchod do pochvy kryje slizniční žláza – panenská blána (hymen). Vnitřní prostředí je kyselé.

11 Zevní pohlavní orgány Malé pysky, Bartholinové žlázy, poštěváček,
velké pysky.

12 Otázky a úkoly Kde se uskutečňuje oogeneze?
Ze kterých fází sestává menstruační cyklus? Kde dochází k oplození vajíčka? Kdy je největší pravděpodobnost oplození vajíčka? Kolik vajíček uzraje během plodného období ženy? Který hormon obsahuje Graafův folikul?

13 Citace RNDR.JELÍNEK, Jan; RNDR.ZICHÁČEK, Vladimír a kol. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000, ISBN MGR. BENEŠOVÁ, Marika; MGR. HAMPLOVÁ, Hana; MGR. KNOTOVÁ, Kateřina a kol. Odmaturuj z biologie. Brno: DIDAKTIS, 2003, ISBN Obrázek 1. WIKIPEDIA. vaječník [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ateral_nolabel.png Obrázek 2. WIKIPEDIA. vejcovod [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: system-cs.svg Obrázek 3. WIKIPEDIA. menstruační cyklus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Pohlavní soustava ženy"

Podobné prezentace


Reklamy Google