Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidské Oko Michal Davídek X33BMI."— Transkript prezentace:

1 Lidské Oko Michal Davídek X33BMI

2 Řez okem – Části

3 Rohovka : Čočka: Sítnice:
je průhledná část vnějšího povrchu, která kryje zornici a duhovku. první a nejsilnější čočka optického aparátu. Čočka: těleso tvaru dvojvypuklé čočky. Sítnice: jemná několika vrstevná blána silná asi 0,2 – 0,4 mm.

4

5 Tyčinky: Čípky: cca 130 mil. Rozlišují odstíny šedi
Jsou citlivější na světlo, umožňují vidění za šera. Čípky: cca 7 mil. Umožňují barevné vidění (modrá, zelená a červená = kombinace). Žlutá skvrna

6 Duhovka: Bělima: Sklivec: Rozšiřuje nebo zužuje zornici.
Tuhá, bílá vazivová blána. Sklivec: Vyplňuje většinu vnitřního prostoru oční koule. Udržuje vnitřní tlak a tvar oka. Průhledná, rosolovitá takutina.

7 Jak oko funguje.

8 Relativní citlivost

9 Oční chyby& klamy Afterimage Kontrast Machovy pruhy

10

11

12

13

14 Nereálné objekty a obrazy
Vědomým narušením pravidel promítání vznikají obrazy, jejichž zpětná rekonstrukce na prostorový předmět není možná.

15

16

17 Pohybové klamy Matcí falešnými pohyby objektů z větší části zakrytých, jejichž skutečný pohyb bychom si měli domyslet, zdáním očekávaného pohybu místo atypického (loukoťové kolo), nebo zdánlivými pohyby stojících objektů za určitých okolností.

18

19 Zdánlivá zkreslení Klamy, u kterých oko vnímá stejné velikosti a úhly jako různé. Často nás takový obrázek nutí vidět perspektivu tam, kde ve skutečnosti není, a podvědomá korekce velikosti zvětší "vzdálenější" části obrázku Amesův pokoj, etc

20

21

22

23

24

25 Stereogramy Asi nejrozšířenější optickou iluzí v poslední době jsou stereogramy. Ty, které jsou označovány jako Random-Dot-stereogramy (RDS), na první pohled vypadají jako změť černobílých či barevných bodů. Oproti tomu rozšířenější Single-Image-Random-Dot-stereogramy (SIRDS) jsou takové ty zrnité obrázky zdánlivě periodických ornamentů. Takřka ojediněle se můžete setkat se Single-Image-Random-Text-stereogramy (SIRTS, rovněž známé jako ASCII stereogramy).

26

27 A to je vše..děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Lidské Oko Michal Davídek X33BMI."

Podobné prezentace


Reklamy Google