Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidské oko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidské oko "— Transkript prezentace:

1 Lidské oko Vendula Fryščoková 7. A

2 Oko všeobecně - Je párový, zrakový a nejpohyblivější orgán, - většinou modrá, hnědá a zelená barva, - můžou být i vícebarevné (heterochromie), - přijímáme jím asi 80% informací.

3 Stavba lidského oka

4 - Z hlediska fyziky jsou nejdůležitější: 1. Rohovka - vyklenutý tvar, zakřivuje světelné paprsky, 2. Duhovka - tvar kruhového terčíku s otvorem (zornicí) uprostřed, - omezuje množství světla vstupujícího do oka, 3. Čočka - láme paprsky tak, aby se vytvořil ostrý obraz na sítnici. 4. Sítnice - vrstva, která obsahuje buňky citlivé na světlo (tyčinky) a barvy (čípky).

5 Mechanismus vidění

6 -Struktura lidského oka se plně přizpůsobuje potřebě zaostřit paprsek světla na sítnici. Všechny části oka, přes které paprsek světla prochází, jsou průhledné, aby co nejvíce zabraňovaly rozptylu dopadajícího světla. Rohovka a čočka pomáhají paprsek světla spojit a zaostřit na zadní stěnu oka – sítnici. Toto světlo pak způsobuje chemické přeměny ve světločivných buňkách (tyčinky a čípky), které vysílají nervové impulsy zrakovým nervem do mozku. Světlo vstoupí přes rohovku, do oblasti vyplněné komorovou vodou a dopadá na čočku skrz panenku. Ta se pomocí svalů roztahuje a zužuje, čímž reguluje množství procházejícího světla. Pomocí svalů je také regulována čočka, která zaostřuje paprsky, aby se sbíhaly přesně na sítnici, kde vytvářejí převrácený obraz. Celá zbývající oblast oka je vyplněna sklivcem, který udržuje v oku stálý tlak a tím i tvar.

7 Reflexy oka - Zornicový = rozšiřování a zúžování zornic vlivem světla a vzdáleností předmětu, - Rohovkový = samovolné sevření víček při mechanickém podráždění rohovky.

8 Ostré vidění - Zorné pole 130° vertikálně a 160°– 164° horizontálně, - ostře pouze 2%, - velká periferní citlivost, schopnost rychle přeostřit, - při periferním zaznamenání nebezpečí rychlé přeostření, - oko nerozliší čisté barvy od těch složených, př.žlutá - čistá ze spektra bílého světla/smíchána z červené a zelené.

9 Barvoslepost - Porucha barevného vidění oka, - dělí se buď podle závažnosti nebo druhu: = podle závažnosti na částečnou a úplnou, = podle druhu na protanopii, deuteranopii a tritanopii. Protanopie Tritanopie Deuteranopie

10 Šedý zákal - Nemoc, kdy se člověku zakalí čočka, - vidí jakoby přes špinavé nebo pomalu zamrzající sklo, - celosvětově zodpovědný za 48% slepoty v dospělosti, - to je přibližně 18 miliónů lidí.

11 Zelený zákal (glaukom) - Nemoc, kdy je poškozený oční nerv, - ze začátku je pro pacienta bezpříznaková a proto také velmi zákeřná, - když se rozvine, nejprve nepostřehnutelné výpadky zorného pole, později zřetelné poruchy periferního vidění - v této fázi se ale nedá zpět navrátit původní zrak.

12 Krátkozrakost - Sbíhání paprsků světla před sítnicí. Dalekozrakost - Sbíhání paprsků světla za sítnicí.

13 Děkuji za vaši pozornost Nějaké dotazy???


Stáhnout ppt "Lidské oko "

Podobné prezentace


Reklamy Google