F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objem a jeho měření.
Advertisements

Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
MĚŘENÍ OBJEMU.
Měření objemu 6. ročník.
OBJEM a jeho měření.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření objemu.
Ing. Radek Pavela Měření objemu.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jednotky objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_162_Objem tělesa AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Matematika Objemy těles.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výpočet spotřeby materiálu z plných pálených cihel.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Převody jednotek objemu Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Výpočet hustoty látky Hustotu látky můžeme vypočítat, známe-li hmotnost a objem tělesa, které je z dané látky zhotoveno. Vzorec pro výpočet hustoty je:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Určení látek - prakticky Z jaké je to látky???
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B28Fy6_Objem 2 Téma:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
Objemové jednotky a jejich převody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Objem válce TEMA: Matematika 8.ročník.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření délky pevného tělesa
Objem a povrch kvádru a krychle
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Měření objemu pevného tělesa
Opakování na 4.písmenou práci 6.ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Objem Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_316.
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Jednotky objemu, délky a hmotnosti
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Vlastnosti látek − hustota
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Hustota 8. ročník.
Převody délkových jednotek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
zpracovaný v rámci projektu
Měření délky.
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
MĚŘENÍ OBJEMU.
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výpočet hmotnosti tělesa
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
OBJEM objem je fyzikální veličina určující část prostoru, kterou zabírá těleso Značka objemu: V.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_42_OBJEM TEMA: FYZIKA
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Vlastnosti látek − hustota
Povrch kvádru.
Hustota látky Mgr. Vendula Bílková.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 4.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Hustota Máme tři krychličky o objemu 1 cm3. Krychličky jsou z různých materiálů. Pouhým potěžkáním zjistíme, že každá má jinou hmotnost. Měřením na vahách.
14.1 Objem krychle a kvádru Zdroje:
Transkript prezentace:

F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík

Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má značku a jednotku. V – značka m³ - jednotka Co si představíte, pokud má něco objem 1m³? Je to vnitřek krychle o stranách 1 metr.

P ŘEVODY JEDNOTEK 1 m³ = dm³ = cm³ 1 dm³ = 1000 cm³ 1 litr = 1 krychlový decimetr 1l = 1 dm³ 1 mililitr = 1 tisícina litru = 1 krychlový centimetr 1 ml = 1 cm³

O DMĚRNÉ NÁDOBY K odměření jediného objemu K odměření různých objemů

P OSTUP MĚŘENÍ Vybereme odměrný válec s vhodným měřícím rozsahem. Válec postavíme na vodorovnou podložku. Kapalinu, jejíž objem chceme měřit, nalijeme do odměrného válce. Skleněnou tyčinkou odstraníme bublinky vzduchu, které se přichytily na stěně válce. Určíme, ke které čárce stupnice sahá hladina kapaliny ve válci.

M ĚŘENÍ OBJEMU PEVNÉHO TĚLESA PRAVIDELNÁ TĚLESA Můžeme zjistit objem pevného kvádru? Ano, můžeme ho vypočítat. Z matematiky známe, že objem kvádru se vypočítá V = a. b. c Vynásobíme tedy všechny tři strany kvádru a zjistíme jeho objem. Stejně tak existují vzorce pro další pravidelná tělesa.

N EPRAVIDELNÁ TĚLESA Jak bys změřil pomocí odměrné nádoby objem nepravidelného tělesa? Do odměrné nádoby nalijeme kapalinu. Vložíme do ní měřené těleso. První naměřený objem kapaliny odečteme od druhého naměřeného objemu kapaliny s tělesem.

Z ÁPIS MĚŘENÍ OBJEMU Do odměrné nádoby nalijeme kapalinu a měříme objem. Těleso zavěšené na niti ponoříme do kapaliny v odměrné nádobě a určíme objem. Objem tělesa vypočítáme. V ₁ = 200 ml V₂ = 210 ml V = V₂ - V₁ V = 210 ml – 200 ml V = 10 ml