Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
(Eko)inovace z pohledu MŽP Hustopeče Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů

Nástroje politiky životního prostředí Legislativní – normativní nástroje ( např. limitní hodnoty u zdrojů znečišťování) Ekonomické nástroje (přímá finanční podpora, environmentální platby, EU ETS, daňové úlevy, podpora OZE, zelené veřejné zakázky) Strategické a koncepční nástroje (ve vztahu k ekoinovacím např. národní inovační strategie, priority orientovaného výzkumu atd.) Informační nástroje – EVVO, informace o stavu ŽP atd. Dobrovolné nástroje

Přehled dobrovolných nástrojů stručný přehled dobrovolných nástrojů, se kterými MŽP „pracuje“: environmentální značení EMAS čistší produkce zelené veřejné zakázky ETV

Environmentální značení - EŠV

Environmentální značení - EPD

EMAS

Zelené veřejné zakázky MŽP připravilo Pravidla uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek a nákupech státní správy a samosprávy, která schválila vláda usnesením č. 465/2010 metodické doporučení k nákupu IT a nábytku doporučení k dalším produktovým kategoriím - MŽP zpracovává metodiku

Čistší produkce efektivnější využívání vstupních zdrojů v podnicích a firmách s dopadem na:  snížení energetické a materiálové náročnosti výroby a provozu,  úspora finančních prostředků,  zvýšení efektivity výroby,  zvýšení konkurenceschopnosti podniku či organizace,  pozitivní vnímání firmy. MŽP zajištuje zavádění, poradenství a metodickou podporu 103 českých firem podepsalo Mezinárodní deklaraci o ČP

Podpora v oblasti dotačních programů NP ŽP připravuje se harmonogram výzev pro rok 2017 – možná podpory projektů vedoucích k vyššímu využití dobrovolných nástrojů OP ŽP aktuálně probíhá analýza možností zohlednění „více- environmentálních“ / inovativních opatření

Podpora v oblasti dotačních programů Zelená úsporám bonifikace výrobků se zpracovaným environmentálním prohlášením typu III ostatní dotační programy - v rámci nového období programů EHP aktuálně navrhuje MŽP možnost podporu vedoucí k vyššímu využití dobrovolných nástrojů

LIFE Komunitární program pro životní prostředí a oblast klimatu testování inovací v praxi (voda, ovzduší, odpady, účinné využívání zdrojů, chemické látky, hluk) Grant na akce:  Tradiční projekty (klasické projekty)  Projekty nejlepší praxe  Demonstrační projekty  Pilotní projekty  Informační projekty  Integrované projekty  Projekty technické asistence (pro integrované projekty)  Přípravné projekty – prioritní projekty EU

LIFE – charakter projektu inovativnost a kreativita návrhu - testuje neodzkoušené ekoinovativní postupy, technologie a metody (pilotní) nebo jejich zavádění do praxe, pokud jsou v daném kontextu nové (demonstrační) přináší konkrétní změnu životního prostředí či klimatu, která má přidanou hodnotu v kontextu EU rozpočet projektu cca 1-3 mil. EUR spolupráce - samospráva, místní podniky, univerzity i zahraniční subjekty (doporučeno max. 5 partnerů) využitelnost výsledků do jiné oblasti a jejich udržitelnost

Podpora v oblasti výzkumu v oblasti výzkumu a vývoje má MŽP v současnosti jen velmi omezené možnosti je odkázáno jen na program BETA 2 další možnosti budou záležet na podobě nastavení výzkumu a vývoje na národní úrovni, o které teď probíhá široká diskuse

EKOINOVACE Ekologickou inovací je každá forma inovace, která vede k podstatnému a prokazatelnému pokroku směrem k cíli udržitelného rozvoje snížením dopadů na životní prostředí nebo o tento pokrok usiluje, a to zvýšením odolnosti vůči zátěži na životní prostředí nebo dosažením účinnějšího a zodpovědnějšího používání přírodních zdrojů. snižují materiálovou spotřebu, využívají uzavřené materiálové toky nebo vytváří/ využívají nové materiály snižují energetickou spotřebu, snižují spotřebu fosilních paliv a nebo vytváří/ využívají alternativní zdroje energie

EKOINOVACE snižují produkci odpadů a emise do prostředí, chrání biodiverzitu, přírodní ekosystémy, povrchové a podzemní vody a půdu, chrání krajinu a přispívají ke zlepšení kvality života v sídlech, Podporují zdravý životní styl a udržitelnou spotřebu. - Roztříštěná gesce (MŠMT, MPO, MŽP), nutno stanovit role jednotlivých aktérů -Uplatnění eko-inovací v praxi -Lepší komunikace mezi resorty

Děkuji za pozornost