Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energetika.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
10) Základní schéma v ČR používaných typů JEZ
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektrárny.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Jaderná energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Atomová elektrárna.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Jaderné Elektrárny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_19 Název materiáluŠtěpení.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fyzika – Jaderná elektrárna
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická oblast: Fyzika Název vzdělávacího materiálu: Jaderná elektrárna Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-7-STF Ročník: 2. ročník šestiletého gymnázia (9. třída ZŠ) Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Jméno autora: Jakub Stránský

(1) Jaderná elektrárna Dukovany Jaderná energetika

Jaderné štěpení ● cílem klasických jaderných elektráren je využití energie uvolněné při jaderném štěpení ● zpomalený neutron, který je pohlcen jádrem paliva způsobí jeho nestabilitu těžké jádro se rozpadne na dvě lehčí za uvolnění energie a dvou nebo tří neutronů ● vzniklé elektrony předávají část své kinetické energie chladivu a mohou být využity pro další štěpení vzniká řetězová reakce, kterou lze regulovat množstvím „štěpících“ neutronů (2) (3) nejsou-li nadbytečné neutrony včas zachyceny, vnikne neřízená řetězová reakce, tedy jaderný výbuch

(4) berlínské experimentální zařízení z roku 1938, na kterém bylo poprvé realizováno řízené jaderné štěpení pomalými neutrony. Lise Meitnerová, Otto Hahn a Fritz Strassmann vycházeli z dřívějších experimentů Enrica Fermiho. (6) Otto Hahn (5) Lise Meitnerová

(8) reaktor VVER 1000 Jaderný reaktor ● tlaková nádoba, obklopující aktivní zónu, ve které běží jaderná reakce ● například temelínský reaktor VVER 1000 je vysoký 10,9m a má průměr 4,9m, jeho celková výška je 19,1m a váží 800t ● pro štěpnou reakci jsou vhodné pouze čtyři nuklidy 235 U, 239 Pu, 233 U, 241 Pu ● z přírodních zdrojů získáváme uran 235 (0,7%) obsažený ve směsi s uranem 238 (8) izolovaný kovový uran

(9) uranová ruda smolinec uranová ruda obsahující minimálně 0,1% uranu se rozdrtí a rozemele, poté se louhuje roztokem H 2 SO 4 a následně se vysráží koncentrát „žlutý koláč“obsahující zejména UO 2 SO 4, UO 4 (uranyl peroxid), oxidy uranu, U 3 O 8 (triuranoctooxid) tato směs („žlutý koláč“) se dále čistí a převádí na fluoridy uranu a následnými fyzikálními a chemickými postupy na obohacený oxid uraničitý UO 2 (10) „žlutý koláč“ prachový oxid uraničitý UO 2 je lisován do tablet a ukládán do palivových prutů (tyčí) (11)(12)

(13) palivová kazeta reaktoru v JE Dukovany svazek prutů tvoří palivovou kazetu, jednotlivé pruty jsou chráněny speciální slitinou (většinou obsahující zirkonium),která umožňuje přenos tepla, ale brání úniku radioaktivních produktů ( 14) reaktor JE Temelín obsahuje 163 palivových kazet po 312 prutech, hmotnost paliva v jedné kazetě je 563kg, celková hmotnost paliva v reaktoru 92t (15)

(16) první jaderný reaktor na světě Chicago Pile-1 postaven na racketsovém kurtu pod tribunou stadionu Chicagské univerzity dle projektu Enrica Fermiho. Ve středu reaktoru bylo rozmísťováno štěpné palivo, které mělo vytvořit kulovitou sféru o poloměru 3,7 metru. Koule z lisovaných oxidů uranu byly ukládány vždy ob jednu vrstvu do průsečíků pomyslné krychlové mřížky. Zbytek výplně tvořil grafit (moderátor). K řízení průběhu štěpení uranu sloužily řídící tyče z kadmia a oceli s přísadou boru pohlcující neutrony. Po vysunutí havarijní tyče a regulačních tyčí nastala první řízená jaderná reakce. Výkon reaktoru byl půl wattu. Stalo se dne 2. prosince Zdroj:

…a co všechno najdeme v jaderném reaktoru ? ● palivo - štěpný materiál, v ČR ve formě tablet UO 2 obohacen na 1,3-3,8% 235 U ● moderátor neutronů - látka zpomalující neutrony štěpení iniciují dobře pouze pomalé neutrony (rychlost cca 2,5km/s), moderátor tedy umožňuje reakci v reaktorech s nízkým obsahem štěpného materiálu (v jaderných zbraních velmi čisté palivo, ve kterém běží reakce i prostřednictvím nezpomalených neutronů) v ČR se používá voda, jinou možností je například těžká voda, grafit ● absorbátor - materiály pohlcující neutrony (kadmium, borová ocel…) většinou ve formě tyčí, které jsou v případě potřeby vstřeleny do reaktoru, pohltí neutrony a zastaví reakci ● chladivo - médium odvádějící teplo z aktivní zóny reaktoru a chladící štěpný materiál (voda, těžká voda, oxid uhličitý, helium…) (17) Jaderná elektrárna Temelín - má dva reaktory VVER 1000 s tepelným výkonem jednoho reaktoru 3000MW, teplota na výstupu z aktivní zóny je 320°C

❶ v primárním okruhu proudí voda ohřátá v aktivní zóně reaktoru do parogenerátoru, kde předává energii vodě v sekundárním okruhu, ze které tak vzniká pára ❷ pára sekundárního okruhu je vedena na turbínu, kterou roztáčí společně s generátorem elektrické energie a poté v kondenzátoru zkapalní ❸ třetím okruhem proudí voda chladící sekundární okruh pouze v primárním okruhu je voda kontaminována radiací !!! …a k čemu je více okruhů jaderné elektrárny? (18)

(19) v charakteristických chladících věžích se chladí voda terciárního okruhu proudícím vzduchemz věží stoupá pouze čistá vodní pára věže Temelína mají výšku 155m, šířku u paty 131m a v koruně 83m

...a pár úkolů na závěr... 1)Co je zdrojem energie v jaderných elektrárnách? 2)Najděte hlavní světové producenty uranu. 3)Kde se nalézají české jaderné elektrárny a jaký je jejich přibližný výkon? 4)Uveďte výhody a nevýhody jaderných elektráren. 5)Kdy a kde se stala největší jaderná havárie v historii? (20)

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) zabezpeceni/8.htmlhttp:// zabezpeceni/8.html 15) 16) 17) 18) 19) 20) zdroje obrázků (staženo ):