Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Chemické prvky-nekovy č.1
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Uhlík.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Uhlík Nekov 4 valenční elektrony Výskyt:
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79.
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Základy chemických technologií 2009
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Uhlík, síra, fosfor.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
Oxidy.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova: uhlík, diamant, grafit, koks, saze, aktivní uhlí, fullereny, oxid uhelnatý, oxid uhličitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:34 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHKČ2_20 Digitální učební pomůcka

 volný se vyskytuje jako grafit a diamant  tvoří minerály např. vápenec, dolomit  CO 2 ve vzduchu (0,03%)  vázaný v uhlí, ropě, zemním plynu a všech organických látkách

 nejtvrdší látka v přírodě  lesklý, průhledný  nevede elektrický proud  u čirých diamantů vhodných pro klenotnické účely se zvyšuje lámavost světla briliantovým výbrusem  příměsemi zbarvené + uměle vyrobené diamanty (za vysokých tlaků a teplot) se využívají pro svou tvrdost k broušení, řezání a vrtání tvrdých materiálů (skla) Obr.1

 tmavošedá měkká látka  dobře vede elektrický proud  využívá se k výrobě  tužek  elektrod  tavicích kelímků  ložiskových mazadel Obr.2

 koks - palivo, redukční činidlo (při výrobě Fe)  saze - výroba pneumatik  aktivní uhlí - má velký povrch, je schopno zachycovat barviva, jedovaté plyny (filtry v ochranných maskách), v lékařství se používá jako tzv. živočišné uhlí při chorobách trávicího ústrojí  fullereny - vyrábějí se laserem z grafitu strukturou připomínají fotbalový míč využívají se v elektrotechnice Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6

 bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu  lehčí než vzduch, hořlavý: 2CO + O 2 → 2CO 2  prudce jedovatý  při vdechování se váže na hemoglobin pevněji než kyslík a zabraňuje tak přenosu kyslíku  vzniká spalováním uhlíku za nedostatečného přístupu vzduchu nebo při velmi vysokých teplotách  je součástí výfukových plynů aut (čímž přispívá k znečisťování životního prostředí)  složka cigaretového kouře Obr.7

 bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu  těžší než vzduch, rozpustný ve vodě: CO 2 + H 2 O → H 2 CO 3  nehoří a působí dusivě  vzniká dokonalým spalováním uhlíku, dále při dýchání, kvašení, tlení a hoření každé organické látky  používá se v chemickém a potravinářském průmyslu a do hasicích přístrojů  dopravuje se v tlakových ocelových lahvích označených černým pruhem  silným ochlazením se získává pevný CO 2 (tzv. suchý led), který se využívá k chlazení Obr.8

Obr. 1: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 2: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 3: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 4: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 5: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 6: dostupný z WWW: [cit ] C60.png Obr. 7: dostupný z WWW: [cit ] monoxide-3D-vdW.png Obr. 8: dostupný z WWW: [cit ] dioxide-3D-vdW.svg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje