Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSLEDNÍ VEČEŘE – Leonardo da Vinci
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Náboženská literatura
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Evropská středověká literatura
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Literatura hebrejská BIBLE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Matoušovo evangelium.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
BIBLE – NOVÝ ZÁKON Osnova s ukázkami textů pro studenty středních pedagogických škol.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Slovo života Listopad 2012.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Digitální učební materiál
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Transkript prezentace:

Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje se křesťanské části – Novému zákonu. Metodický pokyn: Vyučující pomocí multimediální techniky použije materiál k výkladu a samostatné práci žáků.

Bible Nový zákon  uznávají pouze křesťané  vznik v 1. stol. n. l.  obsahuje 27 knih  dělí se do čtyřech větších celků → Evangelia, Skutky apoštolské, Epištoly, Zjevení sv. Jana

Bible Evangelia  z řečtiny = dobrá zpráva  Matouš, Marek, Lukáš, Jan  vypráví o narození, životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista

Bible Skutky apoštolské  osudy Ježíšových učedníků Epištoly  z řečtiny = dopisy  dopisy apoštolů Zjevení sv. Jana (Apokalypsa)  předpovídá budoucí dějiny křesťanské církve, konec světa a poslední soud

Bible – samostatná práce 1. Opište si a vysvětlete biblismy z Nového zákona. 2. Uveďte novozákonní příběh, ke kterému se biblismus váže. Biblismus = biblický výraz, rčení z Bible

Bible – samostatná práce je to herodes je to jidáš prodat za 30 stříbrných mýt si ruce nevěřící Tomáš Kristova léta

Bible – samostatná práce je to herodes kruté chování Král Herodes se dozvěděl, že na zem přijde spasitel. Aby nebyla ohrožena jeho moc, nechal vyvraždit neviňátka v Jeruzalémě.

Bible – samostatná práce je to jidáš prodat za 30 stříbrných zrádce, zradit za odměnu Jidáš byl jeden z 12 apoštolů. Před Velikonocemi se dohodl s kněžími a vydal jim Ježíše Krista na smrt. Aby kněží odhalili toho správného, vtiskl Jidáš Ježíši polibek. Jidáš zradil svého pána za 30 stříbrných, což byla tehdy cena otroka. Jidáš nakonec neunáší svou vinu a páchá sebevraždu.

Bible – samostatná práce mýt si ruce zříci se zodpovědnosti Pilát Pontský měl určit, který z uvězněných bude propuštěn a který bude usmrcen. Rozhodnutí nechal na lidu a lid si vybral. Ježíš Kristus bude ukřižován. Pilát si umyl ruce, na smrti Ježíše nenese vinu.

Bible – samostatná práce nevěřící Tomáš nedůvěřivý člověk Tomáš byl jeden z 12 apoštolů. Po ukřižování Ježíše odmítl přijmout, že Ježíš vstal z mrtvých. Tomáš uvěřil až poté, kdy vložil do Ježíšovy rány prst.

Bible – samostatná práce Kristova léta věk 33 let Ježíš byl ukřižován v 33 letech.

Použité zdroje Literatura 1. Prokop, V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky e1a51db5/Posledn%C3%AD%20ve%C4%8De%C5%99e.jpg 50e1a51db5/Posledn%C3%AD%20ve%C4%8De%C5%99e.jpg 3. theGreat2.jpg/220px-HerodtheGreat2.jpg theGreat2.jpg/220px-HerodtheGreat2.jpg 4. jeiovi.jpg jeiovi.jpg content/uploads/2012/02/Tom%C3%A1%C5%A1Web1.jpg content/uploads/2012/02/Tom%C3%A1%C5%A1Web1.jpg