 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Advertisements

Polohová ( potenciální ) energie
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Energie LC.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
Jak lze změnit odpor polovodičů
Vedení elektrického proudu v plynech
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Práce ve fyzikálním slova smyslu
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektromagnet a jeho využití
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Magnetické pole cívky s proudem
Polohová energie - úlohy
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Elektromagnetická indukce
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Energie.
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová energie závisí, jakou má značku a jednotku. Vyzkoušení jednoduchých pokusů. Rozdíl a souvislost mezi pohybovou a polohovou energií. Polohová (potenciální) energie tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 10/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.07_Fyzika pro 8. ročník Název: Polohová (potenciální) energie tělesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Zdvihneme-li závaží do výšky nad desku stolu, vykonáme práci. Zdvižené závaží je v klidu. Jak se přesvědčíme, zda přesto má energii?  Závaží zavěsíme na nit vedenou přes pevnou kladku. Na druhém konci niti předtím upevníme lehčí váleček.  Zdvižené závaží klesá a přitom zdvihá váleček, koná práci.  Mělo tedy energii, která je daná jeho polohou v gravitačním poli Země.  Proto jí říkáme polohová (potenciální)energie.

 Zdvihneme-li větší závaží, může po zavěšení na nit zdvihnout těžší předmět a vykonat větší práci.  Čím větší má zdvižené závaží výšku nad podložkou, tím může vykonat větší práci, má větší polohovou energii.  Čím větší práci vykonáme při zdvihání tělesa v gravitačním poli, tím větší polohovou energii těleso získá.

 Značka : E p  Jednotka: [J] =[joule]  Těleso o hmotnosti m zdvižené do výšky h nad povrchem Země má polohovou energii: E p = m·g·h

m= 50 kg h = 3 m E p = ? [J] Aby Dominika vyvezl výtah, vykonal motor výtahu práci: W = m·g·h = 50·10·3 = J Tím Dominik získal energii: E p = W = m·g·h = J

 Protažená nebo stlačená pružina má polohovou energii pružnosti.  K protažení nebo stlačení pružiny musíme vykonat určitou práci.  Stejně velkou práci vykoná pružina po uvolnění a její prodloužení zanikne.  Uvolněná pružina má nulovou polohovou energii pružnosti.

Stlačením získá pružina také polohovou energii pružnosti. Polohovou energii pružnosti má např.: stočené péro v autíčko na klíček, péro v natahovacích hodinkách, napnuté lanko luku, stlačený plyn…atd.

 A) Mají stejnou E p.  B) Olověná koule má větší E p než dřevěná koule.  C) Dřevěná koule má větší E p než olověná koule.

 A) KJ  B) J  C) 5250 MJ

a) J b)15 kJ c)1 500 J

 ory/energie2.JPG [cit: ] ory/energie2.JPG  ory/premenergie.JPG [cit: ] ory/premenergie.JPG  galerie office  [cit: ]  html.wz.cz/fyzika/mechanicke_kmitani_a_vlneni/kmitani_mechanick eho_oscilatoru/obrazky/19.gif [cit: ] html.wz.cz/fyzika/mechanicke_kmitani_a_vlneni/kmitani_mechanick eho_oscilatoru/obrazky/19.gif  [cit: ]  doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN