1/ Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích - mezinárodní vztahy - zahraniční politika - diplomacie - historický exkurz do vývoje mezinárodních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Advertisements

Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejná správa – úvod.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Organizace spojených národů
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Vznik mezinárodní smlouvy
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Historie diplomatických vztahů 1
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Konzulární styky.
Struktura a principy Evropského práva
PŘEDNÁŠKA pokračování
Politické systémy světa
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Evropská Unie.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
EVROPSKÁ UNIE.
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_10_MEZINARODNI_VZTAHY.
6/ Diplomatický protokol, diplomatické uzance -popis formálních postupů v diplomacii -používání jazyků v diplomacii -praktické příklady z „prolamování“
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Konzulární styky.
Institut ochránce práv dětí
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Správa sociálního zabezpečení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Listina základních lidských práv a svobod
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Stát Definice, funkce, typy.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Mezinárodní organizace
Subjekty MPV – seminář I
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Úvod, základní principy a cíle
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Diplomatický protokol uvod a blok 1 a 2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Prezentace Diplomatické akademie.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

1/ Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích - mezinárodní vztahy - zahraniční politika - diplomacie - historický exkurz do vývoje mezinárodních vztahů a diplomacie - Vídeňské úmluvy

Mezinárodní vztahy souhrn všech společenských vztahů mezi státy (politické, hospodářské, sociální, vojenské, kulturní, vědecké, …) -rozumíme jimi bilaterální i multilaterální vztahy mezi státy, tzn. i vztahy s mezinárodními organizacemi (vč. NGO´s) -jejich tvůrci a nositelé nejsou zdaleka jen státní instituce, ale i jiné organizace, spolky; i jednotlivci -jejich struktura a charakter se mění v čase (historický a společenský vývoj)

Zahraniční politika -ta část mezinárodních vztahů, v níž státy vyvíjejí činnost zaměřenou na zabezpečování svých zájmů vůči zahraničí (oficiální charakter) -je propojena s vnitřní politikou státu -vychází převážně z národních zájmů (historická, geografická aj. podmíněnost) //obecně 3 základní národní zájmy: ochrana územní integrita země (vč. ochrany životů občanů), ochrana sebeurčení, zajišťování ekonomického blahobytu - kromě toho mohou existovat různé specifické národní zájmy (např. přístup k vodním zdrojům, přístup k moři aj. dopravním cestám, expanze [Rusko], dynastické zájmy panovníků, atd.) -hlavní oblasti zahraniční politiky státu: vojenská ekonomická kulturní vědeckotechnická politicko-diplomatická

Diplomacie - oficiální činnost, která směřuje k zabezpečování zahraniční politiky státu - hlavní nástroj zahraniční politiky státu (politická zadání); dočasně může být hl. nástrojem něco jiného – především vojenská síla - metodou a podstatou diplomacie je vyjednávání - prováděna pověřenými orgány (hlava státu, vláda, ministerstvo zahraničních věcí, parlament, diplomatičtí zástupci – dlouhodobí, ad hoc, …) - 5 hlavních činností diplomacie: vyjednávání (klíčové) reprezentace (+ propagace země) získávání informací interpretace získaných informací konzulární služby (ochrana občanů v zahraničí, agenda spjatá s pobytem cizinců v určitém státě - víza) -Diplomacie se zabývá všemi oblastmi zahraniční politiky (včetně vojenské)

Z historie mezinárodních vztahů a diplomacie -se vznikem států, bezprostřední sousedé (Sumerové: hraniční smlouva mezi městy Lagaš a Umma z r př.n.l.) -vznik velkých států – ideje o nadřazenosti, vztahy mezi nesousedy (smlouva o míru a spojenectví, Ramesse II., Egypt – Chattušil III., Chetitská říše; 1273 př.n.l.; znění v OSN N.Y.) -poslové = první „vyslanci“ -postupná (pomalá) kultivace výběru poslů a zacházení s nimi v přijímající zemi -dochované dokumenty se spíše zabývají zahraniční politikou a korespondencí mezi panovníky než kodifikací diplomacie, ale postupně se objevují také (procesní pravidla při výběru čínských poslů, 5. stol. př.n.l.; starověký Řím; Lex Salica, Frankové, 6. stol. n.l. – nedotknutelnost vyslanců, výkupné; Kniha obřadů, Byzantská říše, 10. stol. n.l.; …) -po dlouhou dobu diplomacie ad hoc činností (po splnění úkolu se vyslanci vraceli domů)

… historie -první stálá diplomatická mise: milánská v Janově, řadu prvních misí zřídil Vatikán v katolických zemích -O rozvoj diplomacie se na konci středověku a počátku novověku v Evropě postaraly hlavně italské státy a tehdejší velmoci -v té době začínají postupně vznikat centrální úřady pro posuzování zahraničních záležitostí (ministerstva zahraničních věcí) -Po celou historii diplomacie však jde o jakýsi přímý vztah vládců zemí -Vídeňský kongres, 1815: zvláštní příloha závěrečného aktu tzv. Vídeňský reglement (Réglement de Vienne de 1815 sur le rang des agents diplomatiques) – ustanoveny třídy diplomatických představitelů. Záměr: vyhnout se sporům diplomatů o ceremoniální pořadí (pocty) -Francie jako první sloučila diplomatickou a konzulární službu (1880), následovaly Německo (1919), USA (1924), Velká Británie (1943)

Vídeňská úmluva o diplomatických stycích (VÚD) -Novelizace Vídeňského reglementu po téměř 150 letech -1946: Úmluva o výsadách a imunitách Organizace spojených národů -1947: vznikla Komise pro mezinárodní právo -1961: Vídeňská úmluva o diplomatických stycích (platnost od 1964) -1963: Vídeňská úmluva o konzulárních stycích - VÚK (první kodifikační dokument pro konzulární styky; platnost od 1967). VÚK vychází z VÚD, kopíruje její obsah; ale řeší i specifika konzulárních styků -VÚD definuje diplomatické mise, členy personálu mise, povinnosti a práva vysílajícího, přijímajícího, event. třetího státu, imunity a výsady misí a jejich pracovníků