Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Litosféra II – horotvorná a sopečná činnost Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Skrývačky nerostů Anotace : Žáci ve třech.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola T. G
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Rozklad světla optickým hranolem.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
STAVBA ZEMĚ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Krácení zlomků.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zatmění Slunce a Měsíce
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_49_Meritka_map_a_planu_1
Saturn Sluneční soustava Název školy
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Stejskalová Hana
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Atmosféra Země.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Složení a funkce atmosféry
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Siločáry elektrického pole
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály : Obrázky viz str. 8 Kvasničková – př 9 Anotace : Seznámení žáků se základními typy pohybu litosférických desek formou prezentace s interaktivními prvky. VY_32_INOVACE_55_ATMOSFERA Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie pro 9. ročník ZŠ Studentská 895 Mnichovo Hradiště dne

Vzdušný obal Země Obr.1 Obr.2

Troposféra  Základní, nejhustší část atmosféry  Sahá do výšky km nad povrch Země  Relativně stálé složení : 78% N 2, 21% O 2, 1% ostatní plyny (0,04% CO 2, vzácné plyny – Ne, Ar, vodní pára, prachové částice aj.)  Se stoupající výškou klesá teplota vzduchu  Podléhá různým změnám (vliv obsažené vodní páry, činnost organismů – fotosyntéza, dýchání, znečišťování) – viz dál Obr.3 Obr.4

Stratosféra  dosahuje výšky kolem 50 km nad zemským povrchem  Zde létají nadzvuková letadla a meteorologické balony  v ní je ve výšce cca 30 km vrstva ozónu O 3, která nás chrání před nebezpečnými složkami slunečního záření. Obr.5 Obr.6

Mezosféra  pokračuje do výška cca 80 – 85 km nad povrchem Země  Zde je již velmi řídký plynný zemský obal  teplota dosahuje hodnoty -100°C  V této vrstvě hoří meteory Obr.7 Obr.8

Termosféra  až do výšky cca 700 km  Teplota stoupá vlivem slunečního záření až na hodnotu 1400 °C  Zde se vyskytuje polární záře a létají raketoplány Obr.9

Exosféra  dosahuje do vzdálenosti až km od povrchu Země a plynule přechází v meziplanetární prostor  Vzduch, už tak velmi zředěný (obs. hlavně H 2 a He) přechází ve vakuum Obr.10 Obr.11

Použité zdroje a materiály :  Obr.1 - KVASNIČKOVÁ, Danuše et al. Ekologický přírodopis: pro 9. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých G. Dotisk druhého vydání. Praha: Fortuna, 2002, 112 s. ISBN Dostupné z: - zadní obálkawww.fortuna.cz  Obr.2 - ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice pro ZŠ a víceletá G. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN Dostupné z: - ze str.86www.fraus.cz  Obr  Obr  Obr.5 –  Obr  Obr  Obr  Obr  Obr  Obr