17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Nová směrnice o energetické účinnosti
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Celní správa České republiky
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Akreditační systém v ČR a v EU
Dokumentace systému managementu jakosti
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Vnitroorganizační normy
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Evropská občanská iniciativa
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Systém managementu jakosti
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Česká inspekce životního prostředí
Celní správa České republiky
Evropská dimenze legislativy
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Transkript prezentace:

17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE NAŘÍZENÍ EP A RADY (EU) 305/2011/EU, O STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH (CPR) UVÁDĚNÍ NOVÝCH A INOVOVANÝCH VÝROBKŮ NA TRH S OZNAČENÍM CE

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Nařízení EP a Rady (EU) č. 305/2011, o stavebních výrobcích (CPR) Požadavky na nový předpis stanovit podmínky pro uvádění SV na trh v souladu s harmonizovanými pravidly zajistit spolehlivé informace o vlastnostech; snížit administrativní zátěž podniků; odstranit překážky vzniklé rozdílnou transpozicí směrnice CPD v jednotlivých ČS; zvýšit důvěryhodnost systému; posílit systém s ohledem na zajištění nezbytné míry ochrany zdraví, ŽP a pracovníků při používání SV.

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Článek 61 (CPR): Výkon přenesené pravomoci (delegované akty) Pro účely dosažení cílů CPR je Komise oprávněna přijmout některé akty v přenesené pravomoci podle článku 290 Smlouvy o fungování EU; Komise je v rámci přípravné činnosti povinna vést odpovídající konzultace, a to i na odborné úrovni; přijetí aktu v přenesené pravomoci Komise neprodleně oznámí současně EP a Radě (EU).

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Článek 61 (CPR) - pokračování: Výkon přenesené pravomoci pravomoc přijímat akty v přenesené pravomoci uvedené v článku 60 je svěřena Komisi na dobu pěti let od 24. dubna 2011; přenesení pravomoci se automaticky prodlužuje o stejně dlouhá období, pokud je EP nebo Rada (EU) nezruší podle článku 62; Komise vypracuje zprávu o přenesených pravomocích nejpozději 6 měsíců před koncem tohoto pětiletého období

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Akt v přenesené pravomoci dle čl. 60 (CPR) Nařízení Komise (EU) č. 1062/2013, o formátu Evropského technického posouzení (ETA) publikováno dne 30. října 2013 v OJEU vstup v platnost třetím dnem po vyhlášení v OJEU, tedy 2. listopadu 2013 závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech Zdroj EURLEXEURLEX

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Akt v přenesené pravomoci dle čl. 60 (CPR) Nařízení Komise (EU) č. 157/2014, o podmínkách týkajících se zpřístupňování prohlášení o vlastnostech stavebních výrobků na internetové stránce publikováno dne 21. února 2014 v OJEU vstup v platnost třetím dnem po vyhlášení, tedy 24. února 2014 závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech Hospodářské subjekty tímto nařízením dostávají nástroj, který specifikuje podmínky pro poskytování PoV s využitím výhod nových informačních technologií. Zdroj EURLEXEURLEX

Ing. Alena Šimková Seminář MPO při příležitosti tříletého období platnosti nařízení CPR Akt v přenesené pravomoci dle čl. 60 (CPR) Nařízení Komise (EU) č. 574/2014 ze dne 21. února 2014, kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 o vzoru, který se použije pro vypracování prohlášení o vlastnostech stavebních výrobků publikováno dne 28. května 2014 v OJEU vstup v platnost třetím dnem po vyhlášení, tedy 31. května 2014 závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech Vzor uvedený v příloze III nařízení (EU) č. 305/2011 byl upraven s cílem přizpůsobit se technologickému pokroku, umožnit flexibilitu potřebnou pro různé druhy stavebních výrobků a požadovanou výrobci a zjednodušit prohlášení o vlastnostech. Zdroj EURLEXEURLEX

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Akt v přenesené pravomoci dle čl. 60 (CPR) Nařízení Komise (EU) č. 574/2014 ze dne 21. února 2014, kterým se mění příloha V nařízení (EU) č. 305/2011, pokud jde o posuzování a ověřování stálosti vlastností stavebních výrobků publikováno dne 27. května 2014 v OJEU vstup v platnost dvacátým dnem po vyhlášení, tedy 16. června 2014 závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech Příloha V nařízení (EU) č. 305/2011 byla upravena tak, aby odpovídala technickému pokroku, aby se zohlednil specifický případ výrobků, pro něž byla vydána evropská technická posouzení, a aby bylo dosaženo větší jasnosti, přesnosti a jednotnosti popisů a formulací, které jsou v ní použity, v souladu s praktickými zkušenostmi získanými v průběhu používání přílohy V. Zdroj EURLEXEURLEX

Ing. Alena Šimková Seminář MPO při příležitosti tříletého období platnosti nařízení CPR K nařízení Komise (EU) č. 157/2014: K používání internetových stránek ke zpřístupňování PoV: požadavek na zajištění neměnného obsahu PoV po zveřejnění na internetové stránce; požadavek, aby internetová stránka, kde je zveřejněno PoV, byla monitorována a udržována tak, aby PoV bylo trvale přístupné příjemcům stavebních výrobků; požadavek, aby PoV bylo přístupné příjemcům stavebních výrobků zdarma po dobu deseti let; požadavek, aby příjemci stavebních výrobků obdrželi návod, jak získat přístup k internetové stránce a k PoV výrobků, která jsou zveřejněna na dotčené internetové stránce.

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Další akty v přenesené pravomoci dle čl. 60 (CPR) v rozpracování, v připomínkování změna přílohy II (stanovení procesních pravidel pro vypracování a přijetí evropského dokumentu pro posuzování) stanovení základních charakteristik nebo mezních úrovní v rámci zvláštních skupin stavebních výrobků, o nichž výrobce učiní prohlášení s ohledem na jejich zamýšlené použití, podle úrovní, tříd nebo popisu, o vlastnostech jeho výrobku při uvedení na trh

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Implementační rozhodnutí Komise (IR) Stálý výbor pro stavebnictví (konzultační výbor Komise k nařízení 305/2011, o stavebních výrobcích) vzal na vědomí informaci Komise k IR, které stanoví, že EN 16281:2013 Výrobky pro ochranu dětí - Spotřebitelem montovaná zajišťovací zařízení odolná vůči manipulaci dětmi, určená pro okna a balkonové dveře - Bezpečnostní požadavky a metody zkoušení splňuje požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES, o obecné bezpečnosti. Stav: před přijetím v EP, více na zkušebnictví/Aktuality ČSN EN 16281:2013 stanovuje požadavky a metody zkoušení pro zajišťovací zařízení zabraňující otevření oken a balkonových dveří, montovaná spotřebitelem a určená k tomu, aby zabránila průchodu dětí mladších než 51 měsíců. Z předmětu této normy jsou vyloučena zařízení, která blokují okno v jeho zcela uzavřené poloze. Zajišťovací zařízení odolná dětem určená k montáži profesionály jsou mimo předmět této normy, pro tyto výrobky viz EN

Ing. Alena Šimková 17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Doporučené zdroje informací technicke-dokumenty-v-oblasti-uvadeni-stavebnich-vyrobku-na-jednotny- evropsky-trh-c233 technicke-dokumenty-v-oblasti-uvadeni-stavebnich-vyrobku-na-jednotny- evropsky-trh-c233

DĚKUJI ZA POZORNOST