ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Advertisements

Zvířata v regionu ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_01_05_Náš kraj Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Kdo jsem – stromy II Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_116_Listnaté stromy TEMA:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_02_11_Zvířata Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 1. a 2.
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY Rastislav Švec.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Nahosemenné rostliny 2 jehličnany.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 05_Listnaté keře a stromy
VY_32_INOVACE_5/12_ČLOVĚK A PŘÍRODA
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
ZŠ BYSTŘICE Mgr Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 111.
ŠTOKY - LES.
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
HÁJ NA JAŘE I..
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
JARO U NÁS VY _32 _ INOVACE _01
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_04-51 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Stromy Borovice lesní - stálezelený jehličnatý strom - má kulovitý hluboký kořen - šišky jsou malé a dřevnaté - jehlice dlouhé, vyrůstají po dvou.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_24_ Dělení kvetoucích rostlin podle stonku
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba stromu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2011 Ročník
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Člověk a jeho svět 3. ročník
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_32_INOVACE_09- Sasanka hajní Přírodověda - 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Rozlišení slabik di, ti, ni - dy, ty, ny
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_14_Les - shrnutí
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_35_ vodní_rostliny_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY _52_INOVACE_24_Jaro – rostliny na jaře
Transkript prezentace:

ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 2. ročník Tematický celek: Stromy a keře Autor: Mgr. Bronislava Uličníková Anotace: Prezentace podporuje čtenářskou a informační gramotnost, umožňuje aktivní zapojení žáků při práci na interaktivní tabuli.

Dožívá se až 1000 let. Roste v lesích, parcích, alejích. Listy mají srdčitý tvar. Kvete v červnu až červenci a květy krásně voní. Plodem lípy je oříšek. Lípa poskytuje jarní pastvu včelám. Čaj z lipového květu má léčivé účinky při nachlazení. Lípa je náš národní strom. Lipové listy se nacházejí na prezidentské vlajce. Z měkkého dřeva řezbáři vyřezávají sochy a jiné předměty. Některé lípy jsou prohlášeny za přírodní památku a jsou zákonem chráněné.

Dožívá se až 1000 let. Roste v lesích, parcích, alejích. Listy mají _______ tvar. Kvete v _______až červenci a květy krásně voní. Plodem lípy je _______. Lípa poskytuje jarní pastvu včelám. Čaj z lipového _______ má léčivé účinky při nachlazení. Lípa je náš _______ strom. Lipové _______ se nacházejí na prezidentské vlajce. Z měkkého dřeva řezbáři vyřezávají sochy a jiné předměty. Některé lípy jsou prohlášeny za přírodní památku a jsou zákonem _________. Doplň chybějící slova do textu.

Může se dožít věku kolem 1000 let. Má kořeny hluboko v zemi, a tak zpevňuje půdu. Roste v lesích, parcích, na březích rybníků. Listy mají laločnatý tvar. Plody dubu jsou žaludy, kterými se živí lesní zvěř. Dubové dřevo je velmi tvrdé, těžké a odolává vodě. Používá se zejména k výrobě nábytku a ve vodním stavitelství. Z kůry se připravují léčivé odvary. Les s dubovými porosty nazýváme doubrava.

Může se dožít věku kolem 1000 let. Má kořeny ________ v zemi, a tak zpevňuje půdu. Roste v lesích, parcích, na březích rybníků. Listy mají ________ tvar. Plody dubu jsou ________, kterými se živí lesní zvěř. Dubové dřevo je velmi ________, těžké a odolává vodě. Používá se zejména k výrobě nábytku a ve vodním stavitelství. Z ________ se připravují léčivé odvary. Les s dubovými porosty nazýváme _________. Doplň chybějící slova do textu.

Roste převážně v lesích. Může se dožít stáří až 500 let. Kmen má hladkou šedou kůru. Zjara vyraší světle zelené lesklé listy vejčitého tvaru. Plody buku jsou bukvice a živí se jimi lesní zvěř. Bukové dřevo je tvrdé a odolné vůči vodě. Je vhodné pro vodní stavby, k výrobě ohýbaného nábytku a parket. Les tvořený bukovými porosty nazýváme bučina.

Doplň chybějící slova do textu. Roste převážně v lesích. Může se dožít stáří až 500 let. Kmen má ________ šedou kůru. Zjara vyraší světle zelené lesklé listy _________ tvaru. Plody buku jsou ________ a živí se jimi lesní zvěř. Bukové dřevo je ________ a odolné vůči vodě. Je vhodné pro vodní stavby, k výrobě __________ nábytku a parket. Les tvořený bukovými porosty nazýváme _________.

Roste v listnatých i smíšených lesích. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Kmen zaujme bílou kůrou s černými pruhy. Z jehněd se vytvářejí plody - okřídlené nažky. Pružné a měkké dřevo se používá v řezbářství. Z březových větví se vyrábějí košťata. Listy i kůra mají léčivé účinky. Na jaře bříza poskytuje pastvu včelám.

Roste v listnatých i smíšených lesích. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Kmen má _______ kůrou s černými pruhy. Z jehněd se vytvářejí plody - okřídlené ________. Na jaře bříza poskytuje pastvu ________. Pružné a ________ dřevo používají řezbáři. Z březových větví se vyrábějí košťata. Listy i kůra mají ________ účinky. Doplň chybějící slova do textu.

1. Co poskytuje lípa? Lípa poskytuje lipový květ a měkké dřevo. 2. Které stromy dávají tvrdé dřevo vhodné pro vodní stavby? Dub, buk. 3. Pod kterými stromy nalézá lesní zvěř potravu? Zvěř pod duby hledá žaludy a pod buky nalézá bukvice. 4. Které stromy se dožívají vysokého stáří? Lípa a dub se dožívají stáří až tisíc let. 5. Proč se dub vysazuje pro zpevňování půdy? Dub má hluboké kořeny. 6. Jaké dřevo se používá v řezbářství? Používá se lipové a březové dřevo. Odpověz na otázky z přečteného textu.

Odkazy: Vlastní archiv autora. Roy. Wikipedia.cz: Lipa lipka horni bradlo.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Commons.wikimedia.org: Tilia cordata - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-139.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Commons.wikimedia.org: Illustration Betula pendula0.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Commons.wikimedia.org: Illustration Quercus robur0.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Commons.wikimedia.org: Illustration Fagus sylvatica0.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: RNDr. Kvasničková, CSc., Danuše. Rostliny naší přírody - atlas rostlin. Praha: Blug, 1998, ISBN