Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Závěrečná konference k projektu
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Role obcí v procesu transformace Radka Soukupová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Hradec Králové, hotel Nové Adalbertinum Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"

2 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové UZS ČR sdružuje v 7 odvětvových sekcích 30 členských zaměstnavatelských svazů Sekce sociálních služeb Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Asociace sociálního poradenství Česká rada humanitárních organizací Česká asociace pečovatelské služby Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Asociace sociálního poradenství Česká rada humanitárních organizací Česká asociace pečovatelské služby

3 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace – pozitiva - procesy směřující k vyšší kvalitě života klientů - klíčové priority pro rozvoj humánních sociálních služeb - postupy otevírající možnost cíleného poskytování služeb na základě individuálních potřeb klientů - vznik nových pracovních míst

4 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - rizika - proces systémové změny vyžadující přechodové období - finančně náročné postupy - nepřipravenost či nevstřícnost komunity - řešení jen potřeb v oblasti bydlení - hrozba pro poskytovatele ústavních rezidenčních služeb

5 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - nutnost řízeného procesu změn - plán procesu - zapojení všech aktérů - metodická podpora - finanční krytí z prostředků EU - osvěta - pilotní ověřování

6 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - plánované sociální reformy koncentrace agendy sociálních služeb do rukou státu („super Úřad práce“) - změna systému financování (finance pouze prostřednictvím příspěvku na péči), opuštění systému dotací - otevření trhu se sociálními službami (klient si bude služby nakupovat) - nová role územních samospráv - testování příjmů klienta a jeho blízkých

7 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - odhad vývoje - pokračování Individuálního projektu Transformace sociálních služeb - nutnost zapojení soukromých a samosprávných zdrojů - posílení role klienta – individualizace potřeb – vazba na upřednostňování komunitních služeb - komplexní potřeby (rodina, bydlení, práce, volnočasové aktivity) - protnutí potřeb a zdrojů

8 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - otázky - kdo bude garantem dostupnosti komunitních služeb? - kdo pokryje zvýšené náklady na proces transformace (souběh vyprazdňujících se ústavů a náběh nových typů rezidenčních služeb)? - jaká bude vazba mezi individuálními plány, střednědobými plány a trhem služeb? - jaká bude role územních samospráv v procesu transformace (zapojení klientů do života obce/komunity)?

9 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - otázky - kdo bude hybatelem procesu transformace? - jak ovlivní trh rozvoj komunitních služeb (chudobince x luxusní zařízení)? - budou zřizovatelé služeb preferovat spíše zisk či solidárnost? - ufinancuje veřejná správa tranzitní období v době nedostatku veřejných zdrojů? - povede trh k proměně struktury poskytovatelů? - umožní transformace skutečnou vyšší kvalitu života klientů?

10 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Transformace a deinstitucionalizace - Reformy jsou nezbytné, ale musí být řádně připravené a mít podporu klíčových aktérů. - Proces transformace a deinstitucionalizace je sám o sobě náročným zásahem do systému poskytování služeb. Z jeho realizace v rámci reforem ušitých horkou jehlou se namísto pozitivní změny může stát hrozba jak pro poskytovatele, tak pro klienty.

11 Radka Soukupová – Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem Unie zaměstnavatelských svazů ČR Konference MPSV - Hradec Králové Děkuji za pozornost a hledání odpovědí i kladení dalších otázek. Radka Soukupová