 Předmět, význam, funkce účetnictví  Historie účetnictví  Rozvaha a účtování  Výsledovka  Časové rozlišení: Náklady a výnosy x příjmy a výdaje 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetnictví Jana Frková B430
Advertisements

Účetnictví Jana Frková B430
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Řízení financí zdravotnického zařízení Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Financování činnosti korporací
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Místní rozpočtové jednotky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Měnová soustava, měnová politika
Státní organizace.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Abeceda Mikroekonomie
Úvod do podnikových financí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Účetnictví – význam informací
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Bankovní účetnictví Účetní závěrka a zveřejňování informací
Téma 11: Finanční plánování
MPH_FMAN Finanční management jaro 2015
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Bilanční právo Finanční právo I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výkazy ve finančním řízení II.
Finanční právo I Přednáška
Charakteristika daňové evidence
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
GDPR: ochrana osobních údajů
Název projektu: Moderní škola
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Veřejný dohled nad auditem
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

 Předmět, význam, funkce účetnictví  Historie účetnictví  Rozvaha a účtování  Výsledovka  Časové rozlišení: Náklady a výnosy x příjmy a výdaje  Marže podniku  Dlouhodobá hmotná a nehmotná aktiva  Investice  Úroky  Pohledávky  Rezervy  Vlastní kapitál  Cash flow

 J. Pelák: Účetnictví v příkladech – repetitorium k základům účetnictví, VŠE  J. Roubíčková: Finanční účetnictví I – sbírka řešených úloh, VŠE  Přednášky najdete na

 Od r došlo ke změně některých pojmů reagujících na terminologii ostatních právních norem (Zákon o korporacích“). Mění se např. pojem „podnik“ na „obchodní závod“.

 Účetnictví se zabývá sledováním majetku/aktiv OBCHODNÍHO ZÁVODU (dříve podniku), zdrojů/pasiv financování (kapitál), nákladů, výnosů a rozdílu mezi nimi = výsledku hospodaření v peněžních jednotkách za určité období.  Účetnictví zachycuje stav a pohyb výše jmenovaného.

 Účetní jednotky musí své povinnosti dodržovat tak, aby byla splněna hlavní účetní zásada – věrné a poctivé zobrazení předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky (fair and true view).  Všechny skutečnosti, které jsou předmětem účetnictví musí být zachyceny účetními doklady. Účetní jednotky jsou povinny zaznamenávat účetní případy v účetních knihách a inventarizovat majetek a závazky. Účetní jednotky jsou dále povinny sestavovat účetní závěrku.  Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů (§ 8 zákona o účetnictví).

 Daňová evidence – vzniklá k – dříve označovaná jako jednoduché účetnictví – jedná se o prostou evidenci příjmů a výdajů podnikatelů zjednodušenou na soupis položek ovlivňujících základ daně. V současné době není řazena mezi účetnictví, je řízena daňovými, nikoli účetními zákony. Daňová evidence je určená pro drobné podnikatele fyzické osoby (FO), kteří nejsou zapsaní v obchodním rejstříku a jejichž roční obrat nepřesáhl 25 mil. Kč.  Účetnictv í – dříve označované jako podvojné – se nezabývá jen penězi, zabývá se celým majetkem firmy, dluhy, pohledávkami, aktivitou a nakonec z toho propočítáva, zda firma zchudla nebo zbohatla. Vedou právnické osoby.

 Zachycuje primárně provedené aktivity podniku, tok peněz je druhotný (podniku vydělávají aktivity a ne samotné peníze).  Princip, podle nějž jsou aktivity/transakce uznány v době, kdy nastaly (a nikoli v okamžiku, kdy jsou za ně přijaty či vydány peníze). Od této chvíle budeme rozlišovat: Příjmy x Výnosy Výdaje x Náklady  Evidence příjmů a výdajů pro podnikatele FO je na rozdíl od akruálního principu o toku peněz.

1. aktivita Davida: „nákup“, místo peněz má 3 sady. 2. aktivita: Ze zásob „vyskladnil“ 1 sadu. 3. aktivita Davida: „prodej“, za 1 sadu získal 150 Kč. - A. Peněz má 150 Kč - B. Zbohatnul o 110 Kč = zisk (150 – 40). - C. Má v majetku ještě 2 sady (80 Kč). Po 3 aktivitách navýšil majetek na 230 Kč ( ) anebo = 230 (zdroje)

Kapsa 120  Kapsa 150 Zásoba na regále 120 Poté vyskladnil: aktivita 3. aktivita 2. aktivita Zisk = 150 – 40 Fyzický majetek = 230 (150 peníze + 80 zásoby) tzv. AKTIVA Původní zdroj + zbohatnutí = 230 ( ) tzv. PASIVA tj. informace o tom, odkud majetek pochází: vlastní zdroj byl 120 a zbohatnul o zisk 110 (virtuální pohled) – nakresleme vstupní Rozvahu a rozvahu po těchto aktivitách. AKTIVA = PASIVA

 Bookkeeping je o tom, že se zaúčtovávají doklady (vzniklé z akcí) do systému.  Accounting je o porozumění principu bookkeeping, ale hlavně umět z něj čerpat informace a interpretovat je. Nakonec z nich vyvodit závěry.

 I když jste schopni podnikatelé a rozumíte svému oboru, to nestačí – musíte mít pořádek ve financích.  Je to jediný a spolehlivý zdroj informací o ekonomické zdatnosti podniku, o: - celkové finanční situaci (jaký má majetek/jak je bohatý), - stabilitě (jak je zadlužený), - výnosnosti vložených prostředků (jak bohatne), - solventnosti (jak platí závazky).

 Vlastníkům podniku - akcionáři/společníci (rentabilita vložených prostředků)  Věřitelům (likvidita, dlouhodobá prosperita)  Managementu podniku (informace pro řízení podniku)  Odběratelům podniku (splatnost pohledávek)  Orgány státní správy (daně, odvody, dotace, statistické ukazatele)

 Potenciálním investorům (míra výnosnosti, riziko investování)  Burza cenných papírů (obchodování s cennými papíry)  Konkurenční podniky (srovnávací analýzy)  Veřejnost a místní samosprávy/obce (možné dary, zaměstnanost, ŽP)

 Účetnictví je nástroj pro sledování a zobrazení stavů majetku, toků financí a výsledků podnikatelské činnosti v peněžních jednotkách. Je uspořádaným systémem evidence s určitými, vesměs obecně platnými normami a definovanými pravidly.  Auditor (fyzická nebo právnická osoba) – ověřuje sestavení účetní závěrky a zda účetnictví bylo vedeno úplně, průkazným způsobem a správně.

 Zaobírá se transakcemi mezi účetní jednotkou a jejím okolím.  Jedná se tedy o zachycení vazeb s odběrateli, dodavateli, zaměstnanci, bankou a jinými věřiteli, dále vztahy ke státnímu rozpočtu, institucím sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám a k dalším subjektům.  Je určeno hlavně externím uživatelům.

 Není regulováno státem. O jeho struktuře a využití si podnikový management rozhoduje sám ve vlastní pravomoci. Okruh manažerského účetnictví je relativně samostatný a klade důraz na poskytování informací pro potřeby řízení a rozhodování.  Zahrnuje kalkulace, rozpočetnictví, statistiku, rozborové metody…

 Průběžně budete upozorňováni na propojení pro daňové účely a pro manažerské účely.  Nebudeme se učit účtovat, ale porozumět účetnictví.

 Zákon o účetnictví, české účetní standardy  Zákon o dani z příjmu, zákon o DPH  Občanský zákoník  Zákon o korporacích  Legislativa a české standardy neodpovídají mezinárodním standardům  V Evropě platí IFRS (International Financial Reporting Standards) – Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Naše legislativa stanovuje použití IFRS pouze velkým firmám, jejichž akcie jsou obchodovány na burzách.  IFRS jsou vytvářeny nezávislou mezinárodní nadací, která je financována velkými soukromými investory, kteří mají zájem na jednotném výkaznictví (kvůli transparentnosti výsledků firem na burze.

 V anglosaských zemích platí národní americké předpisy finančního účetnictví pouze, pokud chcete obchodovat na NY burze. Důvěryhodná burza vyžaduje důvěryhodné informace pro investory na burze.  GAAP: Generally Accepted Accounting Principles.  Předpisy nestanovuje stát, ale nezávislá společnost FASB (Financial Accounting Standard Board)

 To hlídá legislativa – aby informace byly jednotné a pro subjekty mimo podnik pravdivé a poctivé – investoři, banky, stát (daně), burza.

 Stát kontroluje tzv. daňové účetnictví (postup stanovení daňového základu).  Auditor kontroluje, zda ve finančním účetnictví nejsou nepovolené úpravy či zkreslení. K výroční zprávě připojuje výrok auditora, tj. zpráva o kontrole. Důležité pro vlastníky firmy.

 Předmět Management firmy 03 přímo a mnoho dalších předmětů z něj vychází

(1) Mikro ú.j. je ta, která nepřekračuje alespoň 2 z uvedených hraničních hodnot a) aktiva celkem Kč, b) roční úhrn čistého obratu Kč, c) průměrný počet zaměstnanců v průběhu účetního období 10. (2) Malou ú.j. je ta, která není mikro a nepřekračuje alespoň 2 z uvedených hodnot a) aktiva celkem Kč, b) roční úhrn čistého obratu Kč, c) průměrný počet zaměstnanců v průběhu účetního období 50. (3) Střední ú.j. je ta, která není mikro ani malou a nepřekračuje alespoň 2 z hodnot a) aktiva celkem Kč, b) roční úhrn čistého obratu Kč, c) průměrný počet zaměstnanců v průběhu účetního období 250. (4) Velkou ú.j. je ta, která překračuje alespoň 2 hraniční hodnoty uvedené v odstavci 3.