1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Sociální poradenství a poradenství pro uživatele sociálních služeb (1)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Vymezení a pojetí sociální práce
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Školní poradenské pracoviště
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
ASERTIVITA.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Psychologie zdraví Copingové strategie.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Terénní programy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Terapeutické komunity
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Krizová pomoc.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
člen Asociace občanských poraden
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová

2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším rozsahem, hloubkou poradenství a jednak zaměřením na příslušnou skupinu. V naší praxi se ovšem setkáváme s tím, že zákonem takto vymezené odborné sociální poradenství je obtížné v praxi naplňovat. Našimi klienty jsou všechny cílové skupiny, zejména osoby vyhledávající orientaci v nejrůznějších životních situacích. Podle zákona o sociálních službách je sociální poradenství základní formou sociálních služeb, kterou musí zajistit každý poskytovatel jakéhokoliv typu sociálních služeb. Toto poradenství zahrnuje kromě informací o sociálních službách také informace o možnosti získání pomoci z jiných sociálních systémů, zejména státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi.

Odborné sociální poradenství je druh sociální služby, která se poskytuje osobám v nepříznivé sociální situaci. Odborné sociální poradenství se zaměřuje na jednotlivé cílové skupiny (rodiny, seniory, osoby se zdravotním postižením, oběti trestných činů a domácího násilí apod.). Zahrnuje také pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při vyřizování osobních záležitostí. 3

4

Kdo poskytuje odborné sociální poradenství? Odborné poradenství poskytují některá zařízení sociální služeb, přičemž základní sociální poradenství je součástí poskytování všech sociálních služeb. Podle zákona o sociálních službách je odborné sociální poradenství poskytováno v: občanských poradnách, manželských a rodinných poradnách, poradnách pro seniory, poradnách pro osoby se zdravotním postižením, poradnách pro oběti trestných činů a domácího násilí. 5

Poradenská pomoc spočívá zejména v posouzení problému občana a poskytnutí rady, která instituce, kde a jakým způsobem může problém řešit. Jejich činnost je bezplatná. 6

příklad - Asociace občanských poraden AOP poskytují nezávislé, odborné, nestranné a bezplatné sociálně odborné poradenství v 18 právních oblastech a upozorňují příslušné státní a místní orgány na nedostatky legislativy a na neřešené problémy občanů.18 právních oblastech 7

Uživatel služby, problémové situace. Kdo je uživatel služby v našem poradenství? Řada navazujících problémů. Který z problémů je primární? Pojmenovat problém, tak, aby přestaly být anonymní, úzkostnou hrozbou, ale „věcmi“, které lze nějak uchopit. Protože jsou tyto problémy provázány, je kritériem pro to, čím začít, klientova individuální dispozice ten který problém řešit, aniž by se psychicky hroutil. Právě psychika je totiž důvodem dominového efektu vzniku a růstu problémů, stejně jako je faktorem růstu schopnosti je řešit. Klient - rodinný příslušník pečující o příbuzného se syndromem demence nebo klient s demencí - primárně A další 8

Komplexní řešení vyžaduje spolupráci všech pracovišť. Důležité je podpořit komunikaci. Řešíme situaci klienta, jeho problém nemůžeme vždy vyřešit. Klienta podpoříme v komunikaci (zprostředkujeme mu kontakt se společenským prostředím, což je jednou ze základních činností odborného sociálního poradenství a jednou z hlavních priorit. 9

10

ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ, VEDENÍ DOKUMENTACE Uživatel služby ev. uživatelé, rodinní příslušníci Cíl, prúběh a shrnutí Dopopručené strategie Délka trvání konzultace 11

SVÍZELNÝ KLIENT V PORADENSTVÍ (Bláha, 1994) 1. Úzkostný, charakteristiky, strategie 2. Agresivní typ- narcistní, úzkostný, bezohledně agresivní, pedantický 3. Histrionský 4. Depresivní 12

Z neasertivních pověr, které jsme si osvoJi během života, vznikla formulace asertivních práv 1. Mám právo sám posuzovat své vlastní chování, myšlenky a emoce a být si za ně a jejich důsledky sám zodpovědný. 2. Mám právo nenabízet žádné výmluvy, vysvětlení ani omluvy svého chování. 3. Mám právo posoudit, zda a nakolik jsem zodpovědný za řešení problémů druhých lidí. 4. Mám právo změnit svůj názor. 5. Mám právo dělat chyby a být za ně odpovědný. 6. Mám právo říci „já nevím". 7. Mám právo být nezávislý na dobré vůli druhých lidí. 8. Mám právo dělat nelogická rozhodnutí. 9. Mám právo říci „já ti nerozumím". 10. Mám právo říci „je mi to jedno". 11. Mám právo sám se rozhodnout, zda budu jednat asertivně nebo ne. 13

14

ASERTIVITA Rozpor mezi chováním a prožíváním-nejistota Asertivita jako způsob komunikace a jednání, kterým člověk vyjadřuje a prosazuje upřímně, otevřeně a přiměřeně své myšlenky, city, názory a postoje jak pozitivní, tak negativní,, situační přiměřenost, slušnost. 15

OSOBNOST PORADCE Charakteristiky osobnosti, předpoklady Vzdělání Odolnost vůči stresu a vyhoření Interdisciplinarita Etické zásady Obětavost pod kontrolou Odborný zájem versus osobní zájem klienta Kolegialita a otevřenost Respekt důvěrnosti informací a údajů klienta 16

DĚKUJI ZA POZORNOST 17