Smyslové orgány 1 Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí obr. 1 obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
Advertisements

SMYSLOVÉ ORG ÁNY. SMYSLOVÉ ORGÁNY (čidla) Umožňují vnímat podněty z okolního prostředí Obsahují buňky (receptory)- reagují na podráždění Podněty vedou.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík.
Sluch Fyzika??? Zvuk vzniká kmitáním pevných těles.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Smyslová ústrojí Funkce:
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Vlastnosti látek − hustota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
Z očí do očí Fyzikální Část.
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Informatika – Grafika.
Základní škola, Hradec Králové
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
Dýchací soustava.
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Jak by ses cítil(a) na poušti?
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Optika – vady oka a jejich odstranění.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Vlastnosti látek − hustota
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Zvukové jevy.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Smyslové orgány 1 Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí obr. 1 obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

obr. 3 Zrakové ústrojí Orgánem zraku je oko uložené v dutině lebky, očnici. Stavba oka: bělima rohovka čočka duhovka řasnaté tělísko zornice cévnatka sítnice sklivec zrakový nerv slepá skvrna žlutá skvrna oční komora

obr. 5 obr. 4 tyčinky čípek – citlivější na světlo; nerozlišují barvy – umožňuje barevné vidění; nejvíce ve žluté skvrně SÍTNICE: vlákna zrakového nervu oční cévy slepá skvrnažlutá skvrna – žádné tyčinky ani čípky; vystupuje zde oční nerv – nejostřejší vidění Sítnice pokrývá zadní dvě třetiny oční koule a vytváří oční pozadí. Jsou v ní uloženy smyslové buňky – tyčinky a čípky.

obr. 6 obr. 8 obr. 7 Přídatné oční orgány: 6 okohybných svalů slzná žláza odvodný slzný kanálek horní víčko s řasami dolní víčko s řasami vnitřní stranu víček pokrývá blána – spojivka – produkuje slzy slzný váček

Viděný předmět je upraven čočkou vždy tak, aby dopadl na místo nejostřejšího vidění – žlutou skvrnu. Tato schopnost se nazývá akomodace. Oko jako kamera: vzdálený objekt – čočka je zploštělá blízký objekt – čočka je vypouklá Viděný objekt je na sítnici zmenšený a převrácený, teprve v mozku je obraz zpracován na obraz odpovídající skutečnosti. obr. 9 obr. 10 obr. 11

Fakta o zraku prostřednictvím zraku vnímáme asi 80 % všech informací člověk vnímá pouze elektromagnetické vlnění o délkách 400–750 nm (1,5 % celého spektra) počet vnímaných barev a odstínů: 10 milionů průměr oční bulvy: 2,5 cm hmotnost oční bulvy: 7 g počet tyčinek v jednom oku: 150 milionů počet čípků v jednom oku: 10 milionů slzná žláza denně vytvoří 1–2 ml slz 6 okohybných svalů má délku 30–35 mm každé oko má zorné pole 140–150 stupňů, celková šířka pole obou očí je 180–200 stupňů

Nemoci a poruchy zraku problémy se zaostřováním - krátkozrakost – obraz vzniká před sítnicí, člověk nevidí ostře vzdálenější předměty; k úpravě se použijí dioptrické rozptylky - dalekozrakost – obraz vzniká za sítnicí, člověk nevidí ostře blízké předměty; k úpravě se použijí dioptrické spojky barvoslepost – dědičná porucha barevného vidění astigmatismus – nesprávné zakřivení oční rohovky (dvojité vidění) šilhání – porucha některého z okohybných svalů slepota z různých příčin (zákal, úraz) obr. 12 obr. 13

obr. 15 e Sluchorovnovážné ústrojí Orgán sluchu, rovnováhy a pohybu spolu anatomicky sousedí a je uložen ve spánkové kosti. Sluch Čidlem sluchu je ucho, které se skládá ze tří části: vnější ucho - pro příjem zvuku - tvoří jej ušní boltec a zvukovod střední ucho - pro vedení zvuku - od vnějšího ucha jej odděluje bubínek – a; spojeno s nosohltanem Eustachovou trubici – e - tvoří jej středoušní kůstky (kladívko – b, kovadlinka – c, třmínek – d) vnitřní ucho - pro vnímání zvuku - tvoří jej kostěný a v něm blanitý hlemýžď se sluchovými buňkami (+ 3 polokruhovými kanálky s čidly pro polohy, viz dále) obr. 14 obr. 16

obr. 17 Celková stavba ucha: zvukovod ušní boltec kost spánková kladívko kovadlinka polokruhové kanálky bubínek třmínek Eustachova trubice hlemýžď

Zpracování zvuku Zvuk, který prochází zvukovodem, naráží do bubínku, ten se rozechvěje a vibrace přenáší přes kladívko, kovadlinku a třmínek do hlemýždě. Tato zvuková vlna rozkmitá kapalinu blanitého hlemýždě, která podráždí sluchové buňky, které informaci vedou pomocí sluchového nervu do mozkové kůry. Fakta o sluchu délka zvukovodu: 2,5 cm počet zákrutů v hlemýždi: 2,75 maximální rozsah slyšitelných frekvencí: 20– Hz (horní hranice se s věkem snižuje) rozsah největší citlivosti sluchu: 300–3 000 Hz přibližná hranice bolestivosti: 130 dB

obr. 18 Rovnováha Ústrojí rovnovážné je součástí vnitřního ucha. Podle funkce se dělí na čidla pro vnímání polohy a čidla pro vnímání pohybu. Čidla pro polohu Smyslové buňky jsou uložené ve dvou váčcích blanitého hlemýždě ve vrstvičce rosolovité hmoty spolu s krystalky vápenatých solí. Při změně polohy hlavy se krystalky vychylují a dráždí smyslové buňky, které vysílají signál do mozku. Čidla pro pohyb Smyslové buňky jsou uložené v ampulích tří polokruhových kanálků, které jsou na sebe kolmé. Uvnitř kanálků je kapalina, která při pohybu dráždí buňky, které vysílají signál do mozku.

Nemoci a poruchy sluchu a rovnováhy nedoslýchavost a hluchota – mohou být vrozené nebo vyvolané nemocí, poraněním, působením nadměrného hluku atd. K poškození sluchu zpravidla dochází, pokud hlasitost překročí 140 decibelů, ale pokud je člověk trvale vystaven prostředí s hlasitostí 85 a více decibelů, může si rovněž sluch poškodit. zánět středního ucha ušní šelesty – zvonění, bzučení, pískání, hučení nebo sykot závrať – klamné pocity pohybu či kroužení hlavy kinetóza – vizuální informace jsou v rozporu s informacemi od orgánů rovnováhy; při cestování s příznaky nevolnosti, bolesti hlavy a únavy

Použité zdroje DOBRORUKA, Luděk J. a spol. Přírodopis III. 2.vyd. Praha: Scientia, ISBN PARKER, Steve, Lidské tělo. 1. vyd. Praha : Knižní klub, ISBN WHITFIELD, Philip. Hranice poznání – Lidské tělo. 1. vyd. Praha : Knižní klub, ISBN obr. 1 BENBENNICK, David. Commons.wikimedia.org: Ear.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 2 KESKIN, Deniz. Commons.wikimedia.org: Menschliches_auge.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 3 TALOS, colorized by JAKOV. Commons.wikimedia.org: Eye_scheme_ru_(2).svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 4 HOPE, Danny. Commons.wikimedia.org: Righ_eye_retina.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 5 CAJAL, FRIEDRICH, Anka, CHRIS. Commons.wikimedia.org: Retina-diagram.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 6 reproduction of a lithograph plate from Gray's Anatomy. Commons.wikimedia.org: Gray1205.png [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Public domain z www: obr. 7 SILVERSMITH, Erin. Commons.wikimedia.org: Tear_system.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 8 LYNCH, Patrich J. Commons.wikimedia.org: Eye_orbit_anatomy_superior.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www:

obr. 9, 10 SILVERSMITH, Erin. Commons.wikimedia.org: Focus_in_an_eye.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 11 autorka materiálu. obr. 12 TOPRAK, A.Baris. Commons.wikimedia.org: Myopia.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 13 TOPRAK, A.Baris. Commons.wikimedia.org: Myopia.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 14reproduction of a lithograph plate from Gray's Anatomy. Commons.wikimedia.org: Gray904.png [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Public domain z www: obr. 15 ZOPH. Commons.wikimedia.org: Trommelfell.png [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 16 reproduction of a lithograph plate from Gray's Anatomy. Commons.wikimedia.org: Gray920.png [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Public domain z www: obr. 17 CHITTKA L., BROCKMANN. Commons.wikimedia.org: Anatomy_of_the_Human_Ear_blank.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: obr. 18 DESCOUENS, Didier. Commons.wikimedia.org: Oreille_Interne.png [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.