Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"— Transkript prezentace:

1 obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kyslík je pro život nezbytný. Na dýchání se podílí více soustav.
Dýchací ústrojí umožňuje přenos kyslíku ze vzduchu do krve a krví je poté kyslík pomocí srdce a oběhového systému dopraven do celého těla. Dýchací pohyby zabezpečuje svalový a kosterní systém. Výměna plynů se nazývá dýchání. Dělíme ho na: Zevní dýchání – výměna plynů mezi dýchacím orgánem a vnějším ovzduším. Vdechovaný vzduch obsahuje 21 % kyslíku a 0,03 % oxidu uhličitého; vydechovaný vzduch obsahuje 16 % kyslíku a 4 % oxidu uhličitého. Vnitřní dýchání – výměna plynů mezi krví a tkáňovými buňkami.

3 Stavba a činnost dýchací soustavy
Dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce. Dýchací cesty dělíme na horní a dolní cesty dýchací. obr. 2 dutina nosní nosohltan horní cesty dýchací hrtan průdušnice dolní cesty dýchací průdušky plíce bránice

4 Horní cesty dýchací nosní dutina nosohltan dutina ústní jazyk
obr. 3 nosní dutina nosohltan dutina ústní jazyk hrtanová příklopka - brání vstupu potravy do hrtanu hltan

5 vstup dutiny -nosní dírky
Dutina nosní začíná dvěma nosními dírkami, je rozdělena přepážkou na dvě části, ohraničena nosními skořepami, spojena s vedlejšími dutinami, její sliznice je pokryta řasinkovým epitelem, obsahuje čichové buňky. obr. 4 vedlejší dutiny nosní skořepy nosní dutina nosní chrupavky Nosohltan nosohltan vstup dutiny -nosní dírky - horní část hltanu. tvrdé patro měkké patro

6 membrána štítno-jazylková
Dolní cesty dýchací Hrtan - stěny jsou vyztužené chrupavkami, největší z nich je chrupavka štítná –ohryzek, - uzavírá hlasivkové vazy a svaly, které tvoří hlasové ústrojí. obr. 5 jazylka membrána štítno-jazylková nerv a céva chrupavka štítná Tvorba hlasu Při průchodu vzduchu z plic začínají vibrovat hlasivky. Tím vzniká zvuk, jehož výška závisí na délce a napnutí hlasivek a na rychlosti vibrace. Typ zvuku záleží na mnoha faktorech, například na nosní a ústní dutině, jazyku, rtech aj. chrupavka prstencová průdušnice

7 Průdušnice se větví na 2 hlavní průdušky, jež se vnořují do plic.
Vzduch se z hrtanu nasává do průdušnice, která je vyztužena chrupavkami a leží před jícnem. Průdušnice se větví na 2 hlavní průdušky, jež se vnořují do plic. Průdušky se dále větví v menší průdušinky končící v plicních váčcích, které mají stěny vyklenuté v plicní sklípky. obr. 6 hrtan průdušnice levá průduška pravá průduška obr. 7 plicní váček průdušinka plicní sklípek větvení průdušinek plicní tepénka plicní žilka

8 Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá plíce obr. 9 horní lalok Pravá plíce se dělí na 3 laloky, levá jen na 2 laloky. Povrch plic pokrývají dvě blány. Poplicnice obaluje přímo povrch plic, pohrudnice vystýlá hrudní dutinu. Blány jsou od sebe odděleny pohrudniční dutinou vyplněnou kapalinou. horní lalok střední lalok dolní lalok dolní lalok

9 Vzduch se do plic a z plic dostává pomocí změn mezi tlakem v plících a okolním atmosférickým tlakem. Těmto změnám napomáhají dýchací svaly, jsou to mezižeberní svaly a bránice. Dýchání je řízeno reflexně z nervového systému, dýchací centrum je uloženo v prodloužené míše. Zevní dýchání Při nádechu: Při výdechu: obr. 11 obr. 10 Vzduch proudí ven, Vzduch proudí dovnitř, hrudní dutina se zvětšuje, hrudní dutina se zmenšuje, tlak uvnitř klesá, tlak uvnitř roste, bránice klesá. bránice se vyklenuje.

10 Výměna plynů – vnitřní dýchání
Tělo neumí kyslík skladovat, ale bez jeho stálého přísunu se neobejde. Přitom neustále vytváří jako odpadní produkt oxid uhličitý. K výměně těchto plynů dochází v plících a tkáních. Výměna plynů v plících Výměna plynů v tkáních Když je kyslík dopraven ke tkáním, uvolňuje se z hemoglobinu v červených krvinkách a difúzí přechází z krve do okolních buněk. Opačně to platí pro CO2, který se dostává ze tkání do krevní plazmy a je odnášen tepnami zpět do plic. Když okysličený vzduch vstoupí do plicních sklípků, musí projít několika tenoučkými vrstvami, než se dostane k červeným krvinkám v krvi. Okysličenou krev pak rozvádí žíly ke tkáním celého těla.

11 Dýchání v číslech Hmotnost levé plíce 565 g Hmotnost pravé plíce g Vnitřní povrch plic m2 Počet sklípků v plicích 350 milionů Průměr sklípku 25 mm Počet vdechů při klidovém dýchání 16/minuta Objem vzduchu při 1 vdechu a výdechu 0,5 litrů Minutový objem vzduchu v klidu 8 litrů/minuta Objem vzduchu při usilovném výdechu a usilovném nádechu - vitální kapacita plic 2,5 – 5 litrů Vše závisí na pohlaví, věku, hmotnosti, zdravotním stavu a typu zaměstnání.

12 Nemoci dýchací soustavy:
nachlazení, chřipka, infekce horních cest dýchacích, zápal plic, tuberkulóza (TBC), pneumotorax – kolaps plíce po protržení jedné nebo obou blan, průduškové astma – ve většině spjaté s alergiemi, rakovina plic. obr. 12 Řez plícemi kuřáka:

13 Zdroje DOBRORUKA, Luděk J. a spol. Přírodopis III. 2. vyd. Praha : Scientia, ISBN PARKER, Steve. Lidské tělo. 1. vyd. Praha : Euromedia Group, k. s. – Knižní klub, ISBN WHITFIELD, Philip. Hranice poznání - Lidské tělo. 1. vyd. Praha : Knižní klub, ISBN

14 Zdroje obrázků obr. 1 – [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: KieranMaher obr. 2 - [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: LadyofHats obr. 3 - [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < autor: Patrick J. Lynch, medical illustrator obr. 4 - [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < autor: english wiki obr. 5 - [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < autor: Olek Remesz obr. 6 - [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < zdroj: reproduction of a lithograph plate from Gray's Anatomy obr. 7 - [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: LadyofHats obr. 8 - [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: Mikael Häggström obr. 9 - [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < zdroj: reproduction of a lithograph plate from Gray's Anatomy obr [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: LadyofHats obr [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: LadyofHats obr [cit ]. Dostupné pod licencí public domain na WWW: < autor: Dr. Edwin P. Ewing, Jr. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google