Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Advertisements

Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Darja Hrabánková Navrátilová
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Diabetes v těhotenství
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kvalita v českém zdravotnictví
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Teze NAP pro řešení Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice Odbor zdravotních služeb MZ.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Mezinárodní den sester květen 2009
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
NDP aneb Národní akční plán
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
Ošetřovatelství v primární péči
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Národní diabetologický program (NDP)
Obor zdravotních služeb MZ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Budoucnost domácí péče
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS

Přehled oblastí, které vyžadují změny  Primární prevence – včasný záchyt  Sekundární prevence – včasný záchyt a léčba komplikací  Mezioborová spolupráce  Edukace

Primární prevence Preventivní vyhláška - byla novelizována v r. 2010, nyní se připravuje doprovodná novela k zákonu o ZS. - Vyhláška představuje jasný návod, jak screenovat obecnou populaci a včas odhalit rizika a první známky diabetu. - ukládá PL realizovat vyšetření glykémie u svých registrovaných pacientů v těchto intervalech: -Anamnesticky vždy při každé prohlídce se ptát na DM -Při každé prohlídce orientační chemické vyš. moči -Při první prohlídce po ukončení péči u PLDD se realizuje vyš. glykémie -Od 40 let věku ve dvouletém int. se realizuje vyš. glykémie - Kdyby každý praktický lékař dbal na její dodržování, byla by situace v oblasti primárního záchytu diabetu mnohem lepší. Stav je takový, že v závislosti na regionu je využití preventivní prohlídky u PL pacientem v rozmezí od 20-30%!!!

Sekundární prevence Dispenzární vyhláška Připravuje se také nová vyhláška o dispenzární péči k novému zákonu... Jsou zde aktualizovány údaje oproti současné verzi, v oblasti diabetologie se jedná o rozšíření sledování metabolismu glukózy nejen na samotný diabetes mellitus, jako doposud, ale také další poruchy glukózové tolerance. Vyhláška ukládá praktickému lékaři zařazovat pacienty do dispenzární péče, sledovat ev. rozvoj druhotných komplikací v intervalu nejdéle 1 rok, avšak s přihlédnutím ke stavu pacienta. Pokud dochází ke zhoršování stavu pacienta, který vyžaduje péči specialisty (např. inzulinoterapii, rozvoj orgánových komplikací) předává pacienta do trvalé péče diabetologovi. Doporučený postup také existuje jak pro praktické lékaře, tak specialisty.

Sekundární prevence Problematické oblasti Pro tutéž diagnózu nesmí dle zákona dispenzarizovat pacienta více lékařů než jeden. Pokud tedy stav pacienta vyžaduje specializovanou péči, dispenzarizující lékař musí zajistit a koordinovat konziliární vyšetření a léčbu napříč odbornostmi. V případě diabetu u lehčích stavů (dobře kompenzovaných dietou, bez sekundárních komplikací) tuto péči zajišťuje praktický lékař. Nejčastější problémy:  nedochází včas k předávání pacientům do specializované péče  není včas identifikováno riziko ICHS  pacienti nejsou včas zařazováni do dialyzační péče  pacienti nejsou včas zařazováni na čekací listiny na transplantace  není včas reagováno na trofické změny končetin.atd..

Mezioborová spolupráce 1.Je důležitá vzájemná výměna informací o zdravotním stavu pacienta mezi registrujícím PL a specialistou. Zákony tuto povinnost ukládají. 2.Nemělo by docházet k situacím, kdy reg. praktický lékař neví, kým je pacient dispenzarizován a pro které onemocnění. 3.Dispenzarizující lékař musí poskytnout veškerá vyšetření a terapii. Neměl by pacienta například pro preskripci léků či pomůcek posílat k jinému lékaři, ani registrujícímu. K dosavadním nejasnostem kolem zařazování do dispenzarizace a spolupráci při péči o diabetika připravuje MZ společně s odbornými společnostmi doporučený postup, který by měl být k dispozici s účinností nového zákona a vyhlášky.

Edukace Edukace musí být systematická, musí být realizována profesionálními edukátory, a musí zajistit všeobecnou dostupnost edukace pro pacienty a jejich rodiny.  Edukace pacientů – měla by probíhat kontinuálně v každé dispenzarizující ambulanci, jako součást péče.  Edukace zdravotnických profesionálů – musí mít mezioborový charakter a zaměřit se na všechny profese, které se na péči o diabetika podílejí.  IPVZ – kontinuální vzdělávání zdravotníků z ESF  Certifikované kurzy  Odborné kurzy/stáže  E - learningové kurzy

Národní akční plán  Teze Národního diabetologického programu ve své aktualizované verzi splňují základní komponenty Národního akčního plánu. Ten by si měl klást ještě širší ambice, jak ovlivňovat chování populace a obchodní sféry ve vztahu k hlavním rizikovým faktorům.  Ministr zdravotnictví vyzval Českou diabetologickou společnost k vypracování návrhu Národního akčního plánu.  Rádi bychom tento plán do budoucna postavili na meziresortní úrovni, avšak nejprve je potřeba vyřešit nejpalčivější témata resortní. Dále bude potřebné jej propojit s dalšími aktivitami, především v oblasti obezity.  Samozřejmě tyto práce budou realizovány za účasti pacientských organizací...

Děkuji za pozornost