Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv cigaretového kouře na sexuální a reprodukční zdraví
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Plíce po 20 letech kouření
Nutričně toxikologická rizika kouření
Legalizace měkkých drog.
Návykové látky, závislosti
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Dýchání Filip Bordovský.
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Ing.Miroslava Rýparová
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
KOUŘENÍ.
Lenka Hesová Andrea Císařová
vypracoval-Martin Vítů
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Rizika ohrožující zdraví
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Číslo v digitálním archivu školy
Alkoholem a tabákem vše začíná
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko

Británie má v současnosti 13 milionů kuřáků tabáku. Tento počet se stále snižuje díky tomu, jak si společnost uvědomuje riziko s kouřením spojené. Zároveň se ale zvyšuje počet uživatelů marihuany.

Mezi roky 1999 a 2001, počet chlapců ve věku let, kteří zkusili marihuanu vzrostl z 19% na 29% a u děvčat z 18% na 25% a ministerstvo vnitra VB odhaduje počet uživatelů marihuany na 3.2 milionů. V ČR ve věku let vyzkoušelo marihuanu 54% osob (I.místo v EU). 2. Francie 42%, 3. Španělsko 39%

Zdravotní rizika kouření marihuany jsou známy již dlouhou dobu. I když aktivní látka je jiná než u tabáku, množství látek přítomných v kouři i složení kouře je obdobné jako u spalování tabáku (cca 4000). Frekvence kouření je u marihuany nižší, ale vdechování kouře má jiné parametry.

Kouření marihuany se liší od kouření tabáku: Množství kouře při jednom vdechnutí je o dvě třetiny větší Celkové množství vdechnutého kouře je o třetinu větší Vdechnutý kouř zůstává v dýchacích cestách čtyřnásobně dlouho Pětkrát větší je množství vzniklého karboxylhemoglobinu

Joint je bez filtru, nechává se menší nedopalek. Produkty spalování marihuany jsou tak v plicích zachycovány ve vyšší míře. Je známo, že kouření marihuany je spojováno s rozvojem duševních chorob, zejména schizofrenie a deprese. V současnosti se zjišťuje i vliv na choroby srdce a cév a plicní onemocnění.

Kouření tabáku je ve VB odpovědné za úmrtí každý rok, z toho připadá na nádorová onemocnění na chronická respirační onemocnění na srdeční a cévní Obdobné dopady by mohlo mít i kouření marihuany (pokud se budou kouřit tak dlouho jako cigarety) Některá onemocnění se však vyskytují u kuřáků marihuany v nižším věku

Tetrahydrocannabinol má kardiovaskulární efekt, s kouřením marihuany bývá spojováno i riziko náhlého úmrtí. Kouření marihuany brání uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze a vede k potratu

Abstinenční příznaky jsou ve srovnání s nikotinem velmi mírné. Důvodem je dlouhé setrvávání THC v organismu. Biologický poločas je několik týdnů, u nikotinu něco málo přes hodinu.

Množství aktivní látky, tetrahydrocanabinolu (THC) v rostlinách stále stoupá, z původních 0,5% před 20 lety přes 5% až po současných 10% THC v odrůdě „Nederweed“.

Cannabis a riziko rakoviny plic Dosavadní údaje nebyly jednoznačné, kuřáci marihuany jsou obvykle i kuřáky tabáku. Na Novém Zélandu jsou kuřáci věrní pouze jednomu způsobu. Kouř marihuany obsahuje asi dvojnásobné množství karcinogenních látek

Ve studii případů a kontrol se ukázalo, že jeden joint denně po dobu 10 let, nebo dva po dobu pěti let znamená pětinásobné riziko Ca plic ve srovnání s nekuřáky. Při porovnání kouření marihuany a tabáku je riziko téměř podobné