Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L"— Transkript prezentace:

1 Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Předmět: Biologie Školní rok: 2017/18 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA Datum vypracování:

2 Co je marihuana? Marihuana je léčivá ale též psychotropní látka
Slangově, zvláště pak jejími uživateli, bývá označována mnoha různými názvy jako např. tráva, ganja, skéro či skunk

3 Chemické složení Tetrahydrokanabiol (THC) hlavní psychoaktivní látka
Kanbidiol (CBD) protizánětlivé, antiepileptické a uklidňující Kanabichromen (CBC) zesiluje účinky THC Kanabiol (CBN) zeslabuje účinky THC, je nežádoucí

4 Užívání(protizákonné)
Joint je cigareta obsahující sušenou marihuanu s tabákem nebo bez tabáku, který funguje jako katalyzátor (pomáhá hoření; marihuana nedoutná). Název pochází ze skutečnosti, že cigareta je sdílena několika kuřáky mezi sebou. Bong je přenosná jednoduchá vodní dýmka. Při kouření je marihuana uložena v kotlíku a prochází přes vodní lázeň, takže se kouř ochladí a ve vodě zůstane podstatná část nečistot, takže je kouření méně škodlivé. Skleněnka, regionálně též sklo, je malá skleněná trubička s takzvaným kotlem (rozšíření na konci), kam se nacpe marihuana, která se zapálí a vdechuje. Skleněnka bývá většinou dlouhá jako cigareta, ale existuje i ve spoustě různých provedeních a barvách.

5 Účinky Účinky na lidskou psychiku se liší individuálně. Mohou se ale značně lišit i při různých příležitostech u jednoho určitého uživatele. Naprosto totiž závisí na aktuálním stavu konzumenta a okolí, které ho v danou chvíli obklopuje. Účinky v případě kouření se dostavují v řádech sekund či minut. Svého vrcholu dosahují přibližně po deseti minutách a trvají hodiny (v závislosti na užitém množství). Nízké dávky vedou k navození klidu a vzrůstajícího pocitu dobré pohody, doprovázené jakýmsi stavem zasněného uvolňování, pocitem žízně a hladu. Změny ve smyslovém vnímání(zesílení smyslů), mohou být doprovázeny pronikavými změnami ve způsobu myšlení a jeho vyjadřování, často se dostavuje přeceňování časových úseků. Velmi se prohlubuje i prožitek z hudby. Při vyšších dávkách může nastoupit takzvaná „vysmátost“, kdy se uživatel směje všemu a sám vlastně neví proč. Někdy tyto záchvaty mohou trvat i desítky minut a nedají se zastavit. Typický je pocit zpomalení času, může se vyskytnout i zveličení prostoru. Po stavu euforie může nastat kdy člověk nemyslí vůbec na nic a jen kouká do prázdna nebo se mu chce spát. Uživatelé tento stav popisují jako velice příjemnou relaxaci, avšak chroničtí uživatelé jej nemusí vnímat.

6 Špatné účinky V některých případech, zvláště u začínajících kuřáků marihuany, se mohou projevit nepříjemné stavy a pocity jako například snížená citlivost končetin, zkreslení vidění a pocit že čas plyne několikanásobně pomaleji (kombinace všech tří dohromady navozuje pocit, že vaše tělo chodí samo od sebe, stále na jednom místě a několik minut). THC účinkuje tak, že zvyšuje šum neuronů a zabraňuje tak normální funkci mozku. U chronických uživatelů konopí bylo popsáno nadměrné zvracení. O tom, že se nejedná o vzácný problém, svědčí práce popisující 98 případů.

7 Rizika Návykovost Poškození dýchacího systému (rakovina, tuberkulóza)
Prokazatelnost v organismu- V moči jde THC dokázat i po měsíci po použití, ve slinách a potu 24 hodin a ve vlasech až 90 dní Poškození mozkové tkáně při dlouhodobém používání

8 Čerpal jsem z https://cs.wikipedia.org/wiki/Marihuana


Stáhnout ppt "Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L"

Podobné prezentace


Reklamy Google