C LUNYJSKÉ HNUTÍ A B OJ O INVESTITURU Mgr. Jiří Žilka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pražské červnové povstání
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Název vzdělávacího materiálu
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Téma (název prezentace)
Eucharistie Křesťanská svátost.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Revoluce ve Francii
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Svitavské památky – sochařství
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Revoluce v evropských zemích 1848
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
5.D HUSITSTVÍ.
Clunyjská reforma.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

C LUNYJSKÉ HNUTÍ A B OJ O INVESTITURU Mgr. Jiří Žilka

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2.DE.07 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhStředověk Materiál slouží k seznámení žáků s pojmem tzv. clunyjského hnutí a s problematikou boje o investituru ve Svaté říši římské. Sleduje příčiny i důsledky tohoto krizového jevu středověké křesťanské církve. Je určen především pro výkladovou část hodiny, ale i pro opakování a upevňování poznatků. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

 11. století – v církvi snahy o reformu  Hnutí vzešlo z klášterů  Významné místo burgundský klášter Cluny a kláštery jemu podřízené Zpřísnění způsobu života v klášterech Podpora celibátu Církev podřízena pouze papeži Samostatnost klášterů ○ Do té doby vlastník půdy založil kostel a mohl s ním i s jeho majetkem disponovat Kritika kupčení s církevními hodnostmi a úřady  Od papeže sv. Lva IX. (1049 – 1054) podpora od svatopeterského stolce

1. Klášter v Cluny

2. Lev IX. – manuskript, 11. století 3. Znak opatství v Cluny

 Spor světské a církevní moci v 11. a 12. století  Spor císaře Svaté říše římské a papežství o právo investitury biskupů  Investitura – uvedení do úřadu symbolickým předáním insignií Prsten a berla Později přibylo žezlo

 Církev - snaha o získání nezávislosti na světské moci  Panovníci se snažili udržet systém, který jim umožňoval ovlivňovat církevní dění  Situace nutně musela vést ke sporu mezi církví a jednotlivými panovníky  Strany byly natolik provázané (a tedy i nejednotné), že je nelze jednoznačně vymezit

Jindřich III. (1039 – 1056) 4. Jindřich III. (miniatura okolo 1040)  1046 korunován císařem  poslední císař, který pevně ovládal říšskou církevní hierarchii i papežskou kurii  podporoval snahy o vnitřní reformu církve (neuvědomoval si, že důsledkem bude emancipace církve)

Řehoř VII. (1073 – 1085) 5. Papež Řehoř VII.  Hildebrand ze Soany  Stoupenec clunyjského hnutí  Během pohřbu papeže Alexandra II. byl na nátlak lidových mas prohlášen papežem V rozporu s církevním právem Kardinálové pouze akceptovali volbu lidu  MOC SVĚTSKÁ MUSÍ BÝT PODŘÍZENA MOCI CÍRKEVNÍ

Dictatus papae 6. Dictatus papae  1075  Papež je nejvyšší hlava křesťanstva Může zasahovat do práv biskupů Na základě své nejvyšší duchovní moci je postaven i nad krále a císaře  27 tezí

 I. teze: Římská církev je založena samotným Pánem.  II. teze: Římský biskup jako jediný může být po právu nazýván obecným.  III. teze: Pouze on může ustanovovat a sesazovat biskupy.  VIII. teze: Pouze on může disponovat císařskými odznaky.  IX. teze: Pouze jemu musejí všechna světská knížata líbat nohy.  XII. teze: Budiž mu dovoleno sesazovat císaře.  XIX. teze: On sám nemůže být nikým souzen.  XXII. teze: Římská církev se nikdy nemýlila a podle důkazů Písma se nezmýlí.  XXVI. teze: Kdokoliv nesouhlasí s římskou církví, bude vyloučen z obce křesťanů.  XXVII. teze: Nechť může vyvazovat poddané ze slibu věrnosti vůči hříšníkům.

Boj o investituru  1075 Řehoř zostřil zákaz laické investitury pod hrozbou klatby vyhlásil, že králi upírá jakékoli právo při obsazování biskupství  Jindřich na výnos nedbal  1076 – synoda (říšský sněm) ve Wormsu Jindřich podnítil proti papeži říšské biskupy Řehoř VII. byl prohlášen za sesazeného Řehoř odpověděl exkomunikací Jindřicha IV. ○ zprostil jeho poddané přísahy věrnosti  Říšská knížata dala králi ultimátum do roka si musí od papeže vyprosit zproštění z klatby, jinak bude prohlášen za zbaveného trůnu a bude zvolen nový král

Canossa  Hrad na severním svahu Apenin  Patřil markraběnce Matyldě Toskánské  Jindřich se objevil v šatu kajícníka  tři dny čekal před hradbami, až bude vpuštěn ( ledna 1077)  Na přímluvu svého kmotra clunyjského opata Huga a markraběnky dosáhl od papeže odpuštění s podmínkou, že se ve sporu s německými knížaty podrobí papežovu rozhodčímu výroku

7. Ruiny hradu Canossa

8. Jindřich IV. prosí Matyldu Toskánskou a opata Huga z Cluny o zprostředkování střetnutí s papežem Řehořem VII.

 Canossa znamenala těžkou ránu  Vedení Západu přešlo z císaře na papeže  Přes papežovo odpuštění zvolila německá knížata již v březnu r protikrálem Rudolfa Švábského  Jindřich musel bojovat o královskou korunu (občanská válka)

 V březnu r byl Jindřich IV. znovu dán do klatby a sesazen  Jindřich proti Řehořovi postavil protipapeže Klimenta III. ( ) a vytáhl proti Římu  Řehoř VII. uprchl k Normanům do jižní Itálie  Zemřel 25. května 1085 v Salernu

9. Tumba papeže Řehoře VII. v Salernu

Konkordát wormský  Zápas pokračoval i po Řehořově smrti  1122 – Wormský konkordát stanovil dvojí investituru Králi zůstala světská investitura s předáním světských statků a práv ○ Symbolem bylo předání žezla Duchovní investitura byla předána církvi ○ Symbolem bylo předání berly a prstenu Teprve po předchozí kanonické volbě a duchovní investituře uděloval král světskou investituru ○ v Německu ještě před svěcením na biskupa ○ v Itálii a Burgundsku až po svěcení

„Já Jindřich.... předávám Bohu, svatým božím apoštolům Petrovi a Pavlovi a svaté katolické církvi... každou investituru prstenem a berlou a dostojím tomu, že ve všech církvích, které jsou v mém království či císařství, proběhne kanonická volba a svobodné svěcení. Majetky a regalia svatého Petra, jež od počátku sporu až do dnešního dne došly k odcizení, ať za časů mého otce nebo v mé době, vrátím zpět římské církvi...“

„Já Kalixt..., svoluji Tobě, milovaný synu Jindřichu..., aby volby biskupů a opatů v německém království probíhaly v Tvé přítomnosti... a to bez simonie a jakékoliv svévole, a abys Ty, když mezi stranami by povstala nějaká nejednotnost, podle rady a rozhodnutí metropolity... zajistil ozdravnou část pomoci a podpory. Zvolený však má od tebe prostřednictvím žezla přijmout regalia a vykonat to, čím je ti za tato regalia podle práva povinován. V ostatních částech impéria má vysvěcený do šesti měsíců přijmout od Tebe regalia a vykonat to, čím je Ti za ně po právu povinován. “

Závěrečné opakování 1. Vysvětlete pojem clunyjského hnutí. O co tomuto hnutí šlo? Ve kterém století vzniklo? 2. Který papež hnutí podporoval? 3. Co je to investitura? 4. V.... polovině.... století začal tzv. boj o investituru, který se rozhořel mezi císařem a papežem Papež v roce.... vydal bulu......, která nebyla pro císaře přijatelná. Došlo k diplomatické válce. 6. Roku.... papež císaře exkomunikoval, což znamenalo, že Císař se ale poddal a roku.... se s papežem smířil na hradě Spor o investituru ukončil až císař roku.... smlouvou, kterou nazýváme a která znamenala vítězství Znovu se vraťte k ukázkám z dobových dokumentů, přečtěte je a prodiskutujte.

Zdroje 1. AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REGGIO, Paolo Da. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANONYMNÍ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vat-lat-4922_1115ad.jpg vat-lat-4922_1115ad.jpg 9. NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Literatura  KANTOREK, Pavel; SOCHROVÁ Marie. Dějepis I. v kostce pro střední školy. 1.vyd. Fragment, ISBN  KVIRENC, Jan. Evropa do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2007, 232 s. ISBN  ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Zdeněk ŠAŠINKA. Odmaturuj! z dějepisu 1. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 232 s. ISBN