DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Znaky barokní architektury
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby STA34 Studie rodinného domu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Externí montáž Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
GOTIKA.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Šumperk (Malá Vídeň).
Studie: Podnikové domy
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_22-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_16_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_11_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever
Naše škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Průhonice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Digitální učební materiál
Modernizace společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky
Svitavské památky – Langrova vila
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Manýrismus VY_32_INOVACE_46_930
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
Funkcionalismus VY_32_INOVACE_46_938
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Královské město Rakovník
Architektonické směry
Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI Autor Věra Krhounková Tematický okruh Vily v Českých Budějovicích I. Ročník 4. Datum tvorby Anotace Výukový materiál seznamuje s vilovou architekturou 19.stol. v Českých Budějovicích Metodický pokynPrezentace je určena pro práci v seminářích. Možnost použít jako motivaci k dalšímu studiu nebo pro práci v terénu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Vily v Českých Budějovicích I. ● Vila – pojem z antiky a renesance, obytný dům stojící o samotě, v zahradě. - svým vnitřním uspořádáním slouží životu jedné rodiny. - většinou se jedná o stavby dvoupodlažní / přízemí tvoří poloveřejnou zónu, soukromá zóna se nacházela v prvním patře/ - přízemí mívá kontakt se zahradou

Vila Antona Eggerta Josef Sandner, Na Sadech 27 ● V 60. a 70. letech 19. stol. Probíhá výstavba domů podél komunikace lemující půdorys původních barokních ravelínů ● V bloku domů vyniká v zahradě samostatně stojící vila / 1. vila v Českých Budějovicích/ ● Návrh architekta Sandnera spojuje ještě empírovou architekturu s nově nastupujícím historismem ● Od roku 1946 ve vile sídlí Jihočeská vědecká knihovna

Vila Antona Eggerta

Hardtmuthova vila Arnold Goldberger /?/, U Zimního stadionu 1 ● Vila byla postavena pro bratra hraběnky Mathilde Lamezan- Salins, France von Harthmutha a jeho manželku Annu roz. Von Rostoczil ● Vila byla postavena v duchu konzervativního historismu / třetí baroko/ ● Půdorys vily evokuje šlechtická sídla 18.stol. / tvar písmene L/ ● Hlavní vstup s příjezdem působí monumentálním dojmem ● Interiér -hlavní prostor tvoří patrová anglická hala s ochozem v prvním patře, zimní zahrada je pojednána jako grotta ● Po 2.sv.válce byla vila společně s podnikem znárodněna, od roku 1979 zde sídlí KDPaM

Harthmuthova vila

Vila Oliviera hraběte Lamezan- Salins architekt neznámý, U Zimního stadionu 3 ● Vila byla postavena pro hraběnku Mathilde von Hardtmuth, která se provdala za Oliviera hraběte Lamezan Salins ● Vliv anglické architektury /bosované zdivo kombinované se zlivskými šamotkami/ ● Členitost objektu/ hrázděné štíty, bohatě tvarované komíny/ ● Zahrada / pověstná alejí bust německých básníků, rosárium, skleník a tenisový kurt/ a interiér se bohužel nezachovaly ● Roku 1945 byla vila znárodněna ● Od 90.let 20. stol. sídlí ve vile finanční úřady

Kontrolní otázky: ● 1/ Jakým typem stavby je vila, jakému účelu slouží? ● 2/ Třetí baroko- jaké architektonické prvky z období baroka byly na stavbě použity? ● 3/ Co je to grotta?

Zdroje: ● ERBANOVÁ, Eva. Slavné vily jihočeského kraje. Praha: Foibos, 2007, ISBN (FOIBOS : VÁZ.). ● Herout, Jaroslav. Staletí kolem nás. Praha: Panorama, 1981 ● Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá Fronta, 1986