Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. arch. Jiří Mysliveček Tematický celek Architektura Ročník ročník Datum tvorby Anotace Výukový materiál – prezentace Metodický pokyn Lze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Kubismus 1909-1925 Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček
Vypracoval: Monika Kučerová

3 Kubistického vzhledu budov se má dosáhnout tvary odvozenými z jehlanů, krychlí a hranolů, soustavami a kompozicemi šikmých ploch, většinou trojúhelných, promodelovávajících průčelí v krystalických útvarech vystupujících i vpadlých, které - i když v méně plastickém pojetí - připomínají políčka pozdně gotické sklípkové klenby. Tyto útvary se ještě lomí většinou v tupých úhlech. Takto se promodelovává povrch celých průčelí i se štíty a vikýři, prostorové ztvárnění dostávají mříže i jiné doplňky architektury. Vznikají tím také nové tvary oken a dveří. Zmíněné krystalické tvary vedou k speciálnímu pojmenování krystalický kubismus, zatímco tam, kde se objevují okrouhlé tvary - třeba i v mřížích, se zavádí pojem rondokubismus (podle rond - okrouhlý, ronda - kruhový útvar). 

4 U některých architektů došlo k velmi výraznému ovlivnění kubismem, jejich stavby samozřejmě musely být především funkční, proto nelze hovořit o čistém kubismu. Architekti tvořící pod vlivem kubismu vytvářeli velmi zvláštní díla, která působí velice silným dojmem.

5 - Dům U Černé Matky Boží Praze - Lázeňský dům v Bohdanči Josef Chochol
Architekti Antoni Gaudí Josef Gočár  - Dům U Černé Matky Boží Praze - Lázeňský dům v Bohdanči Josef Chochol Pavel Janák  - Hlávkův most v Praze Otakar Novotný  - Učitelské domy v Praze

6 Dům U Černé Matky Boží Praze
VITVIT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Lázeňský dům v Bohdanči
FRANSVANNES. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 Hlávkův most v Praze AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Učitelské domy v Praze HAUNEROVA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Praha-Vyšehrad, Libušina ulice
SLAWOJAR 小山. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kovařovicova vila Praha-Vyšehrad, Libušina ulice

11 Praha:Vyšehrad - Přemyslova, Neklanova 494
MATĚJ BAŤHA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Praha, Výtoň, kubistická vila
AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

13 Grand Café Orient BRUNSWYK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Odborový dům Na Perštýně
CS:ŠJŮ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

15 Brno-Veveří - pošta na Kounicově ulici
KIRK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Nese známky kubismu

16 Zdroje: VITVIT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FRANSVANNES. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAUNEROVA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SLAWOJAR 小山. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MATĚJ BAŤHA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BRUNSWYK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CS:ŠJŮ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KIRK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google