Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Architektura tužkou a ve 3D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Architektura tužkou a ve 3D"— Transkript prezentace:

1 Architektura tužkou a ve 3D
Funkcionalismus VY_32_INOVACE_Arch2r0108 Hana Děcká

2 Funkcionalismus 20. – 70. léta 20. stol.
„Forma následuje funkci.“ (Louise Sullivan) „Ornament je zločin.“ (Adolf Loos) „Dekorace je smyslné a primitivní povahy, stejně jako barva, a hodí se toliko pro nižší třídy, sedláky a divochy.“ (Le Corbusier)

3 Le Corbusier – 5 bodů moderní architektury
Sloupy: stavět domy na sloupech, čímž se uvolní přízemí pro zeleň a volný pohyb. Střešní zahrady: technika plochých střech umožňuje budovat na střechách zahrady. Nahrazují zeleň, kterou dům místu odebral. Volný půdorys: sloupy nesou síly všech podlaží, což umožňuje volné členění prostoru nenosnými příčkami. Pásová okna: systém sloupů nám umožňuje vést dlouhá okna mezi sloupy. Volné průčelí: konzolovitě vyvedené stropy uvolňují průčelí pro naprosto volné řešení oken a průčelí.

4 Le Corbusier. Jeden z domů v kolonii Weissenhof ve Stuttgartu.

5 Mies van der Rohe. Dům v Berlíně.

6 Funkcionalismus v Čechách
Česká architektura v popředí architektonického vývoje v Evropě Veletržní palác (O. Tyl, J. Fuchs) Vila Tugendhat (Ludwig Mies van der Rohe) Kostel sv. Václava v Praze-Vršovicích (J. Gočár, A. Wachsmann)

7 O. Tyl, J. Fuchs. Veletržní palác, Praha. (1925 – 1928)

8 Ludwig Mies van der Rohe. Vila Tugendhat, Brno. (1929 – 1930).

9

10 J. Gočár, A. Wachsmann. Kostel sv
J. Gočár, A. Wachsmann. Kostel sv. Václava v Praze-Vršovicích (1929 – 1934).

11 Oskar Poříska. Polyfunkční obchodní a obytná budova, dnes sídlo novinové redakce, Brno (1937).
Bohuslav Fuchs. Hotel Avion, Brno (1926 – 1928).

12 Bedřich Rozehnal. Bytovky v Rennenské ulici v Brně (1936 – 1937.)

13 Otázky Proti čemu se stavěli mladí architekti, kteří později vytvořili funkcionalistickou architekturu? Co charakterizuje funkcionalistické stavby? Jmenujte funkcionalistické architekty. Jaká je nejslavnější funkcionalistická stavba u nás?

14 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. Funkcionalismus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEBICKI, Jacek – FAVRE, Jean-Francois – GRUNEWALD, Dietrich – PIMENTEL, Antonio Filipe. Dějiny umění. 1. vydání. Praha: Argo, ISBN

15 Použité obrázky TYKE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EISENACHER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PACKA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MIAOW, Miaow. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAROLD. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SLIMEJS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRACHOŇ, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRACHOŇ, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRACHOŇ, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Architektura tužkou a ve 3D"

Podobné prezentace


Reklamy Google