VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhly v kružnici.
Advertisements

 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Pythagorova věta a její odvození
Pythagoras 6.století př. n. l..
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
Thalés z Milétu Petr Földeš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
Pythagorova věta užití v prostoru
Přírodní vědy v antickém Řecku
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pythagorova věta.
Pythagoras Michaela Hloušková, c4b
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
THALETOVA VĚTA.
Pythagorova věta 8. ročník
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Metodické pokyny Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia. Výklad slouží k odvození vět, které platí pro pravoúhlý trojúhelník.
Pythagorova věta – historie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Pythagorova věta.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Pravoúhlý trojúhelník DUM číslo: 09 Pravoúhlý trojúhelník Planimetrie – Pravoúhlý.
Matematika 8.ročník ZŠ Pythagorova věta Creation IP&RK.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
Matematický rychlokvíz 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Pythagorova VĚTA. PYTHAGORAS (6. století před naším letopočtem) Πυθαγορασ (Pí & ypsílon & théta & alfa & gamma & omíkron & ró & alfa & sígma)
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
PYTHAGORAS ŘECKÝ MATEMATIK PYTHAGORŮV ŽIVOT Pythagoras ze Samu, okolo 570 př. n. l. ostrov Samos – po 510 př. n. l. 570 př. n. l.Samos510 př. n. l. o.
PYTHAGORAS Šimon Úradník.
Vytvořil Aleš Veselý 9.A 7.Zš Kladno
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Autor: Ing. Jitka Michálková
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Množina bodů roviny daných vlastností
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
Pythagorejská škola.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
EUKLIDOVA VĚTA O VÝŠCE:
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor

Muži, kteří nás letos hodně potrápili

Pythagoras ze Samu Pythagoras ze Samu byl legendární řecký filosof, matematik a astronom. V mládí cestoval po Egyptě a Babylonii, kde se seznámil s východními náboženskými myšlenkami. Zavedl pojem filosof (ten, kdo, miluje moudrost)

Objevy a zásluhy vztah mezi délkou struny a tóny stupnice (diatonická stupnice) součet čtverců nad odvěsnami pravoúhlého trojúhelníka je roven čtverci nad přeponou (Pythagorova věta - obecný důkaz věty se tradičně připisoval Egypťanům či Babylóňanům)Pythagorova věta po Pythagorovi je pojmenován kráter na Měsíci a planetka 6143 od roku probíhá na českých školách matematická soutěž Pythagoriáda

Thalés z Milétu Thalés z Milétu 624 – 548 př.n.l., bývá považován za zakladatele řecké filosofie, možná, že byl Pythagorovým učitelem. Úspěšně předpověděl zatmění Slunce, které nastalo 28. května roku 585 př.n.l. Země je podle něj plochá deska ležící na hladině světového oceánu.

každý průměr dělí kružnici na dvě stejné části základové úhly rovnoramenného trojúhelníku jsou shodné úhly mezi dvěma protínajícími se přímkami jsou shodné dva trojúhelníky jsou shodné, pokud mají stejné dva úhly a jednu stranu trojúhelník vepsaný do oblouku nad průměrem kružnice je pravoúhlý (tzv. Thaletova věta)

Zdroje obrázků: Obr as_adjusted.jpg as_adjusted.jpg Obr.2 –