CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (TAMARA) Chačapuri je tradiční gruzínská chlebová placka plněná sýrem. Receptů na přípravu této voňavé pochoutky na světě koluje spousta - tento se nám zalíbil tím, že kombinuje hned tři druhy sýrů. Úplně nejpravější gruzínský sýr pro chačapuri se jmenuje suluguni a seženete jej například v podejnách s ruskými potravinami, můžete však experimentovat s jinými dostupnějšími druhy (např. mozzarella, feta, gouda a další). Placka nejlépe chutná ještě horká a čerstvě vytažená z trouby. Vyzkoušejte a nebuďte překvapeni, že napříště místo po pizze budete bažit právě po této gruzínské dobrotě. A nezapomeňte se s námi pak podělit o váš nejoblíběnější chačapurský recept a o vaše zážitky a tipy z pečení! Doba přípravy: cca 1:15 hod (z toho 45 min kynutí těsta, 15 minut pečení) Nasytí: 4 osoby
“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: KYNUTÉ TĚSTO:SÝROVÁ NÁPLŇ (TŘI DRUHY): 400G HLADKÉ MOUKY80G MÁSLA 200ML MLÉKA300G SÝRA (NAPŘ. BALKÁNSKÝ, MOZZARELLA, EIDAM) 1 VEJCE1 VEJCE ¼ KOSTKOVÉ DROŽDÍ (MŮŽE BÝT I SUŠENÉ, JEN PAK TĚSTO POTŘEBUJE DÉLE NA VYKYNUTÍ) ŠPETKA SOLI 1 LŽÍCE CUKRU (KRUPIČKA) Postup: Příprava - kynuté těsto: Připravíme si kvásek – ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a rozmícháme s cukrem. Do velké mísy prosyjeme mouku, uprostřed uděláme dolíček a vlijeme do něj připravený kvásek. Necháme při pokojové teplotě pěkně nakynout… To, že nám kvásek nakynul, poznáme podle toho, že je lesklý a dělá bubliny. Pak ke kvásku přidáme vejce a vše promícháme se zbytkem mouky. A těsto hněteme a hněteme jako na české buchty. Těsto by mělo být hezky hladké a nemělo by se lepit. Zadělané těsto lehce posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 45 minut.
Příprava– sýrová náplň: Troubu předehřejme na 250 stupňů. Zatímco nám těsto kyne, připravíme si sýrovou náplň. Najemno nastrouháme nebo nakrájíme všechny tři druhy sýrů, následně je smícháme s vejcem a změklým máslem. A je to! Hotové těsto rozválíme na kulatou placku (plochu si posypeme hladkou moukou, aby se nám k ní nadobro nepřilepilo) a doprostřed rozprostřeme sýrovou náplň. Těsto přehneme a celou placku jím uzavřeme (sýrová náplň bude uvnitř). Pokud vám těsto správně nakynulo, tak se nyní můžete pustit do největší výzvy při přípravě chačapuri - z těsta prsty vytvořit tenkou kulatou placku tak, aby se sýr při pečení rozložil rovnoměrně a odnikud nám nezbedně nevytékal. Pečení : Hotovou placku potřeme žloutkem smíchaným s mlékem, aby se hezky leskla. Rozložíme pečicí papír na plech, na něj položíme placku a šup s ní na 15 minut do trouby (na 250 stupňů). Ihned, jakmile chačapuri vytáhneme z trouby, lehce je potřeme máslem, aby těsto bylo měkké.
DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016