ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Integrationsfachdienst Úmluva OSN o právech lidí se zdravotním postižením.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
V občanském sdružení Rytmus VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POTÍŽEMI V UČENÍ.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Barbora Uhlířová.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová

Setkání s člověkem s mentálním postižením  Kdo se už s člověkem s mentálním postižením setkal?  Kdo se s člověkem s mentálním postižením setkává pravidelně?  Kdo se nikdy s člověkem s mentálním postižením nesetkal?

Jak se lidé s mentálním postižením projevují, jak vypadají?

 Snížená úroveň rozumových schopností a potíže v komunikaci  Potíže v učení  Menší míra pozornosti  Horší orientace v čase a prostoru  Nižší úroveň sociálních dovedností  Nepřiměřené sebehodnocení  Pomalejší tempo  Omezená schopnost abstrakce a zobecňování  Přidružené postižení

Jaké jste měli při prvním setkání s člověkem s mentálním postižením pocity? +-

 Nejistotu. Co mám říkat, abych se toho člověka nedotkla. Rozumí mi, co říkám? Strach.  Nemůže ten člověk být agresivní? Negativní pocity – z toho jak vypadá, jak je upraven, jaké má projevy.

Co vám osobně pomohlo v kontaktu s člověkem s mentálním postižením ? ??????????????

Komunikace s člověkem s mentálním postižením Projekt Cesty Projekt I my jsme občané!

Člověk s mentálním postižením  Idiot, imbecil, debil, oligofrenik  Mentálně retardovaný  Člověk s mentálním postižením

Člověk s mentálním postižením  „Mentální postižení je postižení charakteristické sníženou schopností adaptace na běžné životní podmínky a sníženým intelektem. Snížení těchto schopností se zejména projevuje v oblasti tvoření pojmů, sociálních dovedností a praktických dovedností.“ (AAMR,2005)

Co postižení tvoří? postižení prostředí Člověk, jeho osobnost

Potřeby lidí s mentálním postižením  Maslowova pyramida potřeb ? Práce, koníčky Partner, rodina, děti

Jak lidé s mentálním postižením žijí?  Sociální vyloučení  Diskriminace  Chudoba  Toto se týká i blízkých lidí, kteří o člověka se mentálním postižením pečují

Jak lidé s mentálním postižením žijí?  Rodiny lidí s mentálním postižením pečují o lidi s mentálním postižením celoživotně a čelí řadě problémů (zaměstnání, ekonomické problémy, společenský status, únava…) Jejich společenský význam není plně doceněn.  Vzdělávání Inkluzivní x speciální vzdělávání

Jak lidé s mentálním postižením žijí?  Zaměstnávání Důležitý aspekt dospělého života Práce na otevřeném trhu práce s podporovaným zaměstnávání, chráněná pracovní místa  Sociální služby Denní stacionáře, chráněná bydlení, sociální rehabilitace, poradenství Kvalita sociálních služeb

Jak lidé s mentálním postižením žijí?  Přístup k občanským a politickým právům Způsobilost k právním úkonům Volební právo Právo mít rodinu a děti  Přístup k lidským právům Úmluva o právech lidí se zdravotním postižením  Samostatný život  Sebeobhajování

Lidé s mentálním postižením v literatuře a ve filmu  O myších a lidech (Lenny)  Vesničko má středisková (Otík)  Rekviem pro panenku  Nuda v Brně  Tajný agent (Stevie)

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR, o.s.  Celorepubliková organizace lidí s mentálním postižením a jejich rodičů  Cca 8000 členů v celé ČR  Sekretariát v Praze  Poskytujeme sociální služby, děláme volnočasové aktivity, osvětu, vzdělávání, lobbing  Sebeobhájci  Deinstitucionalizace, transformace ss (komunitní služby, dostupné veřejné služby, neformální péče)