Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV Zasedání Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje Olomouc,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů Setkání s.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Setkání s aktéry projektu „MAP ORP Karlovy Vary“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Plány aktivit/Školní akční plány
Podpora krajského akčního plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Základní informace k ŠAP a PA
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Plány aktivit/Školní akční plány
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Aktuální informace o KAP
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Výsledky analýzy potřeb VOŠ
Transkript prezentace:

Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována? Co je obsahem oblasti intervence, jaké jsou hlavní výzvy a překážky? Jaké jsou hlavní zdroje a určující dokumenty? Co řekly a ještě řeknou výsledky šetření ve školách? Co sledujeme vytvářením mapy oblasti intervence? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována? Na úrovni krajského akčního plánování: Při analýze potřeb kraje (sladit potřeby kraje s oblastmi intervencí) Při analýze potřeb škol (šetření a analýza provedená centrálně podle oblastí intervencí) Při tvorbě KAP (cíle plánu sladit s oblastmi intervencí) Na úrovni školního akčního plánování: Při tvorbě plánu aktivit (dílčí plán v rámci zvolené oblasti intervence) Při tvorbě školního akčního plánu (komplexní plán všech oblastí intervencí) Při realizaci PA a ŠAP (vytvářet síť odborníků a metodiků daných oblastí intervencí) ŠAP a PA lze začít tvořit jakmile bude hotova prioritizace potřeb v krajích

Jaký je postup? Experti na krajská specifika jste v kraji především vy My vás provedeme procesem a nabízíme inspiraci a přenos zkušeností z jiných krajů -Dobré plánování je příležitostí jak uchopit téma komplexně a vybrat, co je pro koho vhodné a přijatelné a v jaké podobě -Připravované šablony MŠMT (cca od září 2016)pokryjí jen zlomek financí, spolupráci škol a firem bude vždy třeba financovat vícezdrojově - dobře fungující spolupráce se neobejde zejména bez kofinancování ze strany firem - Proto apelujeme na to, aby se ve vašich plánech objevila dlouhodobě udržitelná řešení Neděláme reformu, ale snažíme se využít možnosti, které nabízí a akceptuje stávající systém

Co je obsahem oblasti intervence? odborné vzdělávání je nemyslitelné bez kontaktu se světem práce zaměstnavatele spojuje zájem o kvalitního absolventa, připraveného v souladu s aktuálními potřebami trhu práce existují výrazné odlišnosti v možnostech a způsobech spolupráce, vše probíhá na dobrovolné bázi spolupráce škol a zaměstnavatelů má velké množství forem a podob k dispozici je celá řada příkladů rozvinuté spolupráce podchycených mimo jiné v dříve realizovaných projektech (Kurikulum S, POSPOLU, IQ Auto, Řemeslo žije, atd.)

Jaké jsou naše vize? zvýšit podíl praktického vyučování v ideálním případě na pracovištích a zkvalitnit ho zajistit, aby všeobecně vzdělávací předměty a odborná teorie měly průpravný charakter pro praktické vyučování personálně zajistit kvalitní spolupráci škol a firem – koordinátor spolupráce, vzdělávání instruktorů, stáže učitelů aplikovat důsledně úplný cyklus kvality – plánování-realizace- zhodnocení-revize – na celou oblast spolupráce (od ŠVP, po konkrétní praxi žáka) udržitelný model financování regionálně vyvážená struktura škol a jejich oborová nabídka

Jaké jsou hlavní překážky? malý zájem nebo nedostatečný počet relevantních zaměstnavatelů rozdílné potřeby a možnosti malých, středních a velkých podniků omezená ochota škol přizpůsobovat své zaběhnuté postupy, tak, aby různým potřebám podniků vyšly vstříc logistika demotivující způsob financování všeho, co jde z hlediska školy nad rámec povinnosti (celá oblast spolupráce) oborová a regionální specifika

Hlavní a určující strategické dokumenty Strategie vzdělávací politiky ČR do roku MŠMT Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy na období MŠMT, Dlouhodobé záměry vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v krajích Nová opatření na podporu odborného vzdělávání (MŠMT 2013) Kritéria ČŠI „Kvalitní škola“

Zdroje a dokumenty pro inspiraci Dotazníková šetření spolupráce škol a firem POSPOLU: Šetření ve školách Šetření zaměstnavatelů FIN.pdf FIN.pdf Souhrnná analytická studie popisující současný stav spolupráce škol a zaměstnavatelů (včetně zahraničních příkladů, hloubkových rozhovorů a výstupů starších šetření) Příklady dobré praxe: Případové studie škol a firem zapojených do projektu POSPOLU (124 studií) Příklady dobré praxe - spolupráce škol a firem při odborném vzdělávání Příklady dobré praxe - spolupráce škol a firem při odborném vzdělávání

Jaké priority dávají oblastem intervencí ŠŠ a VOŠ?

Jaké další výsledky budou z šetření ve školách? Na jakých činnostech v oblastech intervencí se školy podílí? Jaké hlavní překážky v uplatňování oblastí intervencí školy vidí? Jaký posun jakým směrem chtějí školy v rámci oblastí intervencí učinit? - To bude pro každou školu hlavní východisko pro tvorbu PA / ŠAP Výstupy ze šetření ve školách budou zohledněny v rámci analýz území a přípravě krajských akčních plánů. Všechny výsledky budou rozdělené podle krajů a momentálně se zpracovávají do podoby zprávy.

Na jakých činnostech v oblastech intervencí se školy podílí?

Jaké hlavní překážky v uplatňování oblastí intervencí školy vidí

Jaká opatření by pomohla Vaší škole k dosažení Vámi zvoleného cíle ve spolupráci vaší školy se zaměstnavateli?

„Mapa“ oblasti intervence a její využití Oblast intervence rozpracovaná do dílčích cílů a kroků k nim vedoucích Vzniknou různé varianty „cest“ naplňující cíle v oblasti intervence Možnost aplikovat pro různé cíle krajů a škol podle jejich potřeb a priorit

„Mapa“ oblasti intervence a její využití PŘÍKLAD: Obecný cíl – zvýšení objemu a kvality OV/OP u zaměstnavatelů Dílčí cíl 1 – navázání dlouhodobého smluvního vztahu s více zaměstnavateli Konkrétní krok 1– oslovení též firem různé velikosti / v sousedním regionu / jiného typu zaměstnavatelů (obce atp.) Konkrétní krok 2 – úprava ŠVP na míru klíčovým zaměstnavatelům (např. časová organizace) Dílčí cíl 2 - společné náborové aktivity Konkrétní krok 1 – cílené oslovení rodičů, kteří ve firmách pracují Konkrétní krok 2 – exkurze pro žáky ZŠ Konkrétní krok 3 – nahlížet na akce školy jako na nábor (např. soutěže)

Děkuji Vám za pozornost