Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
TLUSTÉ STŘEVO.
Trávicí soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
CHEMIE - Metabolismus živin
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). TENKÉ A TLUSTÉ STŘEVO

1) Kyčelník 2) Lačník 3) Červovitý výběžek 4) Slepé střevo 5) Vzestupný tračník 6) Příčný tračník 7) Sestupný tračník 8) Esovitá klička 9) Konečník 10) Řitní otvor (anus) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 9) 7) 8) Tenké střevo Tlusté střevo 10)

Tenké střevo Trávící trubice o délce 3–5 metrů Zužuje se od začátku ke konci (od 3 do 2 cm průměru) Stmeluje se zde trávenina díky hlenu Má tři části: dvanáctník, lačník a kyčelník Sliznice tenkého střeva má růžovou barvu

Trávenina se v lačníku a kyčelníku pohybuje šroubovitě, proti směru hodinových ručiček (mísení se se střevní šťávou) Povrch tenkého střeva je hustě pokryt drobnými klky (výška klku cca. 0,3–1mm); na ploše 1 mm 2 se nachází asi 10 klků; povrch epitelu klků je pokryt mikroklky (výběžky); klky jsou pohyblivé

Dvanáctník (duodenum): nejkratší; 25–30 cm; zahnutý do podkovy; přirostlý k zadní stěně břišní; v jeho ohbí leží slinivky břišní; ústí sem vývod slinivky břišní a vývod žlučový Lačník (jejunum) a kyčelník (viz. tajenka): tvoří četné kličky; kyčelník je mírně delší než lačník; v lačníku probíhá trávení a v kyčelníku vstřebávání; na zadní stěně břišní jsou zavěšeny tenkou blanou (tzv. okruží); touto blanou prochází krevní a mízní cévy a nervová vlákna

Proces trávení v tenkém střevě Trávenina + žluč + pankreatická šťáva + střevní šťáva Žluč: žlutohnědá, vazká tekutina; pH = 8; tvoří se v játrech; odtéká jaterním vývodem do žlučového měchýře (žlučník kapacita cca 50 ml); v něm se zdržuje, zahušťuje se vstřebáváním vody + přísadou mucinu ze žlázek měchýře; stahem hladké svaloviny měchýře žluč do dvanáctníku (ve chvíli, kdy je trávenina vyprazdňována ze žaludku);

Žluč obsahuje žlučová barviva, cholesterol, soli žlučových kyselin, lecitin a anorganické soli; neobsahuje trávící enzymy; její hlavní význam: neutralizuje tráveninu ze žaludku, podporuje trávení, vstřebávání tuků Žlučová barviva: červený BILIRUBIN a trochu zeleného BILIVERDINU; bilirubin – vzniká odštěpením globinu a železa z hemoglobinu; tvoří se ve slezině, mízních uzlinách, játrech, kostní dřeni odtud do krve, je vychytáván jaterními buňkami

tato barviva se v tlustém střevě mění na sterkobilin a část na močový urobilin; tato barviva nemají fyziologické uplatnění Cholesterol: přítomný ve žluči je společně s ní vylučován do organismu

Soli žlučových kyselin: žlučany; tvoří se v jaterních buňkách z cholesterolu; díky nim má žluč hořkou chuť; emulgují tuky na jemné kapičky (díky lecitinu); usnadňují trávení tuků pankreatickou lipázou; slouží ke vstřebávání mastných kyselin stěnou tenkého střeva; poté se vracejí do krevního oběhu, v játrech se podílí na tvorbě žluči; obsahuje anorganickou sůl hydrogenuhličitan sodný = díky němu se neutralizuje trávenina ve dvanáctníku; další soli: uhličitan vápenatý, trihydrogenfosforečnan vápenatý (podílí se na tvorbě žlučových kamenů)

Střevní šťáva: kalná, slabě zásaditá kapalina, za den až 3 litry; obsahuje mnoho bílých krvinek, vloček mucinu; enzymy v ní obsažené dokončují trávení živin na základní vstřebatelné molekuly (erepsin = štěpí peptidy na aminokyseliny; laktáza = štěpí laktózu na glukózu a galaktózu; sacharáza = štěpí sacharózu na glukózu a fruktózu; maltáza = štěpí maltózu na dvě molekuly glukózy; lipáza = štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny)

Pankreatická šťáva: čirá, bezbarvá, vazká tekutina, pH=7,5–8; za den se vytvoří cca 0,75 litru; obsahuje enzymy nutné pro trávení živin: trypsinogen, lipázu, pankreatickou maltázu a amylázu

Tlusté střevo Trávící trubice o délce 1,5 m Průměr 5–7 cm Je členěno na slepé střevo, tračník, esovitou kličku a konečník Sliznice tenkého střeva má růžovou barvu Začíná v pravé jámě kyčelní, pokračuje nahoru k játrům, příčně vlevo ke slezině a klesá do levé jámy kyčelní

Sliznice nemá klky, má poloměsíčité řasy; vylučuje hlen, který stmeluje tráveninu Trávenina z tenkého střeva nejdříve prochází slepým střevem, pak vzestupný tračník, po jeho naplnění (cca 6 hodin po jídle) je plněn příčný tračník, zde trávenina zůstává několik hodin a pak se dostává do sestupného tračníku a přes esovitou kličku do konečníku

Trávenina v tlustém střevě se mění: zahušťuje se (odnímání vody, přísada hlenu); ve vzestupném tračníku se vstřebává vody nejvíce společně s glukózou, některými solemi a léky, vylučují se zde nadbytečné soli železa, vápníku, hořčíku a fosforu

Trávenina se rozkládá (působení bakterií), mění se ve stolici; tyto bakterie jsou symbiotické, způsobují kvašení vlákniny a nestráveného škrobu, hnití nestrávených bílkovin; kvašení zbylých sacharidů vznik nižších mastných kyselin (mléčná, máselná, octová) + vznik plynů (vodík, oxid uhličitý, metan = plynatost) Nejdůležitější kvasná bakterie je Escherichia coli (díky ní vznikají některé vitaminy skup. B, vitamin K)

Slepé střevo (caecum) začátek tlustého střeva má nefunkční červovitý výběžek(apendix), ten obsahuje lymfatickou tkáň, jeho zánět je nebezpečný (hrozí i smrt) tvoří vak pod ústím kyčelníku

Tajenka I L C U M XDNEPA ŽUČ ÁNAVDTNÍK ŽLČNA CUECA Y Červovitý výběžek slepého střeva Žlutohnědá tekutina tvořící se v játrech První oddíl tenkého střeva Soli žluč. kyselin Slepé střevo latinsky

1)Jak se nazývá první část tenkého střeva?  Lačník  Dvanáctník  Tračník 2) Jak je tenké střevo dlouhé?  3–5 m  4–6 m  5–7 m 3 ) Co se tráví v tenkém střevě?  Sacharidy, lipidy, bílkoviny  Vitaminy a minerální látky  Vitaminy a lipidy 5) Kam se vstřebávají látky vzniklé chemickým trávením živin?  Do svalů  Do krve  Nevstřebávají se 4) Jak se dělí tenké střevo?  Dvanáctník, slepé střevo, kyčelník  Dvanáctník, lačník, konečník  Dvanáctník, lačník, kyčelník 6 ) Slepé střevo neboli:  Apendix  Ileum  Caecum

Z DROJE Mikael Häggström. [cit ].Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _sized.png KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 51–65. PARRAMON´S EDITORIAL TEAM. Překlad Mudr. KATEŘINA ORLOVÁ. Anatomie člověka. 1. vyd. Havlíčkův Brod: nakl. Fragment, s. ISBN str. 34–37.