Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE PRO RODINU INSPIROMAT 12. DUBNA 2012.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Postup Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Členská schůze MAS Nepomuk,
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Základní informace o programu
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Ing. Stanislava Správková
Tento projekt je spolufinancován EU: CZ /0.0/0.0/17_047/
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
FÓRUM ZDRAVÉHO MĚSTA JILEMNICE Erbovní sál Krkonošského muzea
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina

Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť Zdravých měst ČR  realizuje místní Agendu 21

Místní Agenda 21  Dobrovolný nástroj ke zlepšování kvality veřejné správy s cílem podpořit systematický postup k udržitelnému rozvoji na místní a regionální úrovni  Pro koho: obce, kraje, mikroregiony, NNO, MAS  Oficiální metoda kvality veřejné správy  Realizátoři každoročně naplňují podmínky Kritérií MA21, dosahují tak kategorií D až A (nejvyšší kvalita realizace)

místní Agenda 21 v Kraji Vysočina  Kraj je sám realizátorem MA21 a zároveň podporuje realizátory na svém území – metodická pomoc a finanční podpora aktivit (Zásady MA21 a Zdraví 21)  Kraj od roku 2009 v kategorii C, naplňuje některá kritéria kategorie B  na území regionu nejvíce realizátorů MA21v republice

Zdravotně preventivní politika Kraje Vysočina  Zdraví je „stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo zdravotního postižení“ (dle WHO 1948)  Negativní trendy: stárnutí populace, vysoký výskyt civilizačních onemocnění (kardiovaskulární choroby, Diabetes Mellitus, zhoubné nádory...), vysoký počet úrazů včetně dětských  Hlavní rizika: nesprávná výživa, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatečná pohybová aktivita, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, stres, znečištění životního prostředí...  Mnohá onemocnění, poruchy zdraví, problémy a zdravotní rizika jsou PREVENTABILNÍ Kraj Vysočina se intenzivně a dlouhodobě věnuje zdravotně preventivním aktivitám

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina Cíl: Programově a koncepčně zlepšovat úroveň zdraví a klíčové ukazatele zdravotního stavu obyvatel v kraji a do této činnosti zapojit co nejvíce institucí Partneři: instituce veřejné správy, městské a obecní samosprávy, NNO, privátní subjekty, podnikatelé, veřejnost

Tvorba Programu Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina  V roce 2008 zpracován Program Zdraví 21 pro Kraj Vysočina na období 2008 – 15 jako zdravotní koncepce kraje v oblasti ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí (schválen Zastupitelstvem Kraje Vysočina )  Implementoval program Světové zdravotnické organizace ZDRAVÍ 21na regionální úroveň

Tvorba Programu Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina  V roce 2015 proběhla aktualizace dokumentu na období  Dokument implementuje „Zdraví Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí“  Schválen ZK dne  Zpracován odborným týmem ze zástupců SZÚ Jihlava, KHS Kraje Vysočina, z odborníků z lékařské praxe, členů Zdravotní komise Rady Kraje Vysočina, ze zástupců dotčených odborů KrÚ  Metodickou pomoc poskytla NSZM ČR  Podkladové materiály: Analýza zdravotního stavu obyvatel Kraje Vysočina 2014 (zpracovatel KHS Kraje Vysočina) a Analýza životního stylu a zdraví mládeže v Kraji Vysočina 2012 (zpracovatel Zdravá Vysočina o.s.) 

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina Prioritní oblasti: 1.Zdravější životní styl 2.Zdravé stárnutí 3.Zdravý start do života, děti a mládež 4.Snížení výskytu poranění způsobených násilím a úrazy 5.Snížení výskytu neinfekčních nemocí 6.Mobilizace partnerů pro zdraví 7.Zdravé místní životní podmínky 8.Prevence infekčních nemocí Priorita – dílčí cíle – aktivity – indikátory (slouží k pravidelnému vyhodnocování efektivity realizovaných aktivit)

Realizace aktivit v Kraji Vysočina Přímá podpora realizace aktivit ze strany kraje:  Grantové programy Fondu Vysočiny (např. Podporujeme prorodinnou a seniorskou politiku obcí, Prevence kriminality, Jednorázové akce, Sportoviště, Tábory, Bezpečná silnice, Cyklodoprava a cykloturistika apod.)  Systémové dotace (Zásady MA21 a Zdraví 21 – podpora realizátorů MA21 a Škol podporujících zdraví)  Přímé dotace na preventivní programy Možnost čerpání na realizaci krajských aktivit z národních a evropských zdrojů

Individuální projekty – příklady – děti a mládež Projekt „Monitoring zdravotního stavu mládeže“ Realizován ve spolupráci se Zdravou Vysočinou o. s. Poprvé r ve 22 středních školách kraje Vysočina: 1.Zjištění procenta studentů se zdravotním problémem 2.Zkoumání příčin a závislostí 3.Porovnání výsledků při opakovaném monitoringu Projekt „Program prevence dětských úrazů“ Pro Kraj Vysočina poprvé realizován ve školním roce 2010/2011 určeno pro žáky 3. tříd ze všech ZŠ v kraji Vysočina, spolupráce se spolky, projekt úspěšně pokračuje Zpracována brožura „Co udělám“

Individuální projekty – příklady – děti a mládež Projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“ Realizováno: duben 2010 – únor 2013 podpořeno žáků ZŠ a SŠ, pedagogů Projekt „První pomoc do škol“ Výuka laické zdravotnické první pomoci Každý rok přes 95 % čtrnáctiletých a 85 % sedmnáctiletých

Aktivity – příklady – senioři, veřejnost Senioři „Dny pro seniory“ „Letní škola seniorů“ „Univerzita třetího věku“ Senior a Rodinné pasy Family a Senior pointy Peškotours a rotopedtours vzdělávací projekt „ALITER 2013 – 2015“ Veřejnost „Bezpečná Vysočina“ Brožura „Určitě si poradíte“

Kontakt Děkuji Vám za pozornost Doc. RNDr. Iveta Fryšová, Ph.D. Kontaktní osoba: Bc. Jana Böhmová, Koordinátorka Projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21 tel ,