Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Advertisements

Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
Bratři Čapkové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Ilustrace oblíbené knihy
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
Česko – země v srdci Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Cestopis charakteristika žánru,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Spisovatelé dětské literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_35.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Josef Lada.  Narozen: v Hrusicích u Mnichovic  Zemřel: v Praze, pochován na Olšanských hřbitovech  vyrůstal v tvrdém prostředí.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Heleny Zmatlíkové Anotace: Seznámení s ilustracemi Heleny Zmatlíkové Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Vladimíra Jiránka Anotace: Seznámení s ilustracemi Vladimíra Jiránka Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_4_Josef Lada Ročník2. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Josef Lada Český jazyk. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČJ.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Ondřeje Sekory Anotace: Seznámení s ilustracemi Ondřeje Sekory Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_31.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Kultura v předválečném Československu
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
JOSEF LADA Životopis a díla
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce : , 3. třída Vyučovací předmět: Čtení a literární výchova Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČJ

ZŠ a MŠ Baška př. org Baška 137 Práce zpracovaná v rámci projektu:

Josef Lada Wikipedie Narodil se v rodině ševce v Hrusicích. Z Hrusic a okolí také čerpal řadu námětů svých obrazů. Ve 14 letech odešel do Prahy, aby se učil malířem pokojů a divadelních dekorací. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav.

Působil jako ilustrátor a spisovatel. K nejznámějším patří Kocour Mikeš, O chytré kmotře lišce, Bubáci a hastrmani, Nezbedné pohádky,Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu Hrátky s čertem, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy.

V oblasti výtvarného umění Lada vytvořil asi 400 volných obrazů a okolo 15 tisíc ilustrací. Lada se stal spolu s Čapkem jedním ze zakladatelů tzv. „moderní pohádky“ v české literatuře a obdržel za svoje dílo titul národní umělec.

Malířka Alena Ladová Wikipedie Josef Lada byl ženatý. Jeho dcera Alena Ladová (1925–1992) byla rovněž ilustrátorka a malířka. O svém otci napsala knihu Můj táta Josef Lada. V knize byly také použity ilustrace z jiných Ladových děl.

Hlavní ulice u potoka v Hrusicích Na místě domu vpravo stával do roku 1932 Ladův rodný domek Wikipedie

Ladova vila v Hrusicích, dnes Památník Josefa Lady s expozicí. V Ladově kraji se nacházejí dvě naučné stezky – Cesta kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice.

Malíř Josef Lada

Bubáci a hastrmani

O chytré kmotře lišce

Nezbedné pohádky

Z Ladovy zahrádky

Použité zdroje: [cit ] Dostupné na www : Josef Lada. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:. Hrusice, Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Ladova vila v Hrusicích, Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Fotografie – portréty J. Lady, LADA, Josef. Ladovy pohádky: Bubáci a hastrmani, O chytré kmotře lišce, Nezbedné pohádky. 1.souborné vydání. Praha: Albatros, 1971, úvodní obrázek, obrázky ze str. 33,168,192, 224,256. Edice: neuvedeno, Číslo edice: neuvedeno. ISBN: neuvedeno. LADA, Josef. Z Ladovy zahrádky. 1. vydání. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, Klub mladých čtenářů, 1968, obrázky ze str. 16,17. Edice: neuvedeno, Číslo edice: neuvedeno. ISBN: neuvedeno.